Τουρκία: Η ένωση Τούρκων βιομηχάνων ζητά από τον Ερντογάν να σταματήσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Η ένωση Τούρκων βιομηχάνων ζητά από τον Ερντογάν να σταματήσει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων
Kάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει “στους κανόνες της οικονομικής επιστήμης”.

Κορυφαίοι Τούρκοι επιχειρηματίες έκαναν έκκληση στην κυβέρνηση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, η οποία έχει προκαλέσει την συντριβή της τουρκικής λίρας.

Όπως αναφέρει η Ahval, η ένωση Τούρκων βιομηχάνων (TÜSİAD) σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της κάλεσε την κυβέρνηση να επιστρέψει “στους κανόνες της οικονομικής επιστήμης”, ύστερα από πλήρη αποτυχία του οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την ελεύθερη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, ύστερα από την σειρά μειώσεων των επιτοκίων από πλευράς της τουρκικής κεντρικής τράπεζας καθ' υπόδειξης του προέδρου Ερντογάν. Μέσα στο έτος το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 50% της αξίας του σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο. Την ίδια ώρα τα επίσημα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο, τον έδειξαν να κινείται στο 21,3%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γαντζωθεί στην ανορθόδοξη άποψη ότι τα χαμηλά επιτόκια θα αποδειχθούν πολύ επωφελή για την οικονομία της χώρας του. Μόλις την περασμένη Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου από 15% σε 14%, στέλνοντας τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.

«Ως αποτέλεσμα της αστάθειας που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, κατέστη σαφές ότι οι στόχοι στο πλαίσιο αυτού του οικονομικού προγράμματος που επιχειρείται, δεν θα επιτευχθούν», ανέφερε η TÜSİAD.

Η TÜSİAD επίσης ανέφερε ότι τα βήματα της κυβέρνησης δημιούργησαν «ένα περιβάλλον δυσπιστίας και αστάθειας», προσθέτοντας ότι το οικονομικό μοντέλο που ακολουθείται ελοχεύει τον κίνδυνο να προκαλέσει «πολύ μεγαλύτερα» προβλήματα στο μέλλον.

«Ακόμη και οι εξαγωγές, που αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από αυτό, έχουν πληγεί σε αυτό το περιβάλλον», πρόσθεσε η ένωση των Τούρκων βιομηχάνων.

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει ότι το τρέχον οικονομικό της πρόγραμμα, που βασίζεται σε χαμηλότερα επιτόκια, θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα μειώσει τις εισαγωγές, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και υψηλότερη ανάπτυξη με υψηλή απασχόληση.

Η TÜSİAD ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα «περιβάλλον εμπιστοσύνης» στην Τουρκία, δίνοντας έμφαση στην αποτελεσματική ενίσχυση των θεσμών και των κανονισμών.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση 50% του κατώτατου μισθού της χώρας στις 4.250 λίρες το μήνα (275 δολάρια), σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Αναστολή διαπραγμάτευσης στην αγορά της Κωνσταντινούπολης - Σε υψηλό 11 ετών το 10ετές ομόλογο

gazzetta
gazzetta reader insider insider