Ειδήσεις | Διεθνή
16-12-2021 | 15:23

Διασώθηκαν 114 πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης - Δύο νεογέννητα ανάμεσα τους

Newsroom
Μοιράσου το
Διασώθηκαν 114 πρόσφυγες ανοιχτά της Λιβύης - Δύο νεογέννητα ανάμεσα τους
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το σκάφος για διασώσεις στη θάλασσα της SOS Méditerranée περισυνέλεξε 114 ανθρώπους, εκ των οποίων δέκα γυναίκες και δύο νεογέννητα, που βρίσκονταν πάνω «σε ένα πλεούμενο σε κίνδυνο, ανοικτά της Λιβύης», στην προσπάθεια να φθάσουν στην Ευρώπη, ανέφερε η ΜΚΟ.

«Η διάσωση πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα έπειτα από ολονύχτια έρευνα για το πλεούμενο αυτό», διευκρίνισε η SOS Méditerranée η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Μασσαλία και έχει ναυλώσει αυτό το σκάφος, το Ocean Viking, σε σύμπραξη με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Μεταξύ των διασωθέντων που βρίσκονταν πάνω στη λαστιχένια λέμβο, ήταν δέκα γυναίκες και «30 ανήλικοι εκ των οποίων 26 ασυνόδευτοι», διευκρίνισε η εκπρόσωπος της SOS Méditerranée, Μέριλ Σότι. Δύο νεογέννητα, το μικρότερο των οποίων είναι μόλις 11 ημερών, περιλαμβάνονται στους ανήλικους αυτούς.

Κατά την προηγούμενη έξοδό του στη θάλασσα, το Ocean Viking είχε διασώσει συνολικά 314 μετανάστες στις αρχές Νοεμβρίου. Μετά τις σπομακρύνσεις για ιατρικούς λόγους, 306 από αυτούς αποβιβάστηκαν στις 11 Νοεμβρίου στο λιμάνι της Αουγκούστα, στη Σικελία (Ιταλία).

Έπειτα από κάθε διάσωση, οι ΜΚΟ πρέπει να περιμένουν, κάποιες φορές αποκλεισμένες στη θάλασσα επί μέρες, ένα «σίγουρο λιμάνι» από τις ναυτικές αρχές για να αποβιβάσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Παρά την ανασφάλεια, που επιμένει, η Λιβύη παραμένει ένα σημαντικό σημείο διέλευσης για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν κάθε χρόνο να φθάσουν στην Ευρώπη από τις ιταλικές ακτές, που απέχουν 300 χλμ. από τις λιβυκές αρχές.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, σχεδόν 23.000 άνθρωποι τουλάχιστον έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο από το 2014 στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.600 από τις αρχές του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.