Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου
Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας φέτος, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η σύγκρουση που σιγοβράζει στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 94.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και ενδέχεται να προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση στα τέλη Ιανουαρίου, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσι Ρέζνικοφ την Παρασκευή στο κοινοβούλιο, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ρέζνικοφ είπε ότι η Ουκρανία δεν θα έκανε τίποτα για να προκαλέσει την κατάσταση, αλλά είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί εάν η Ρωσία επιτεθεί.

Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας φέτος, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η σύγκρουση που σιγοβράζει στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο.

«Η υπηρεσία πληροφοριών μας αναλύει όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των χειρότερων», ανέφερε ο Ρέζνικοφ. «Σημειώνει ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης κλίμακας κλιμάκωσης από τη Ρωσία υπάρχει. Ο πιο πιθανός χρόνος για να υπάρξει η ετοιμότητα για κλιμάκωση θα είναι το τέλος Ιανουαρίου».

Η Ουκρανία πίεσε τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ αυτή την εβδομάδα να προετοιμάσουν ένα σκληρό πακέτο κυρώσεων για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την επίθεση.

Η Μόσχα με τη σειρά της κατηγόρησε την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά και αντέτεινε ότι το Κίεβο μπορεί να ετοιμάζεται να εξαπολύσει τη δική του επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που οι ουκρανικές αρχές αρνούνται κατηγορηματικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε την Πέμπτη τη Μόσχα για το «σοβαρό κόστος» που θα πληρώσει η Ρωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης, προτρέποντας τον Ρώσο ομόλογό του να επιδιώξει μια διπλωματική έξοδο από την κρίση.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι είναι πιθανό οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν να μιλήσουν σύντομα.

Εντωμεταξύ, γίνονται εργασίες για να διευθετηθεί μια βιντεοκλήση μεταξύ τους, δήλωσε το Κρεμλίνο την Παρασκευή, μια ημέρα μετά τη συνάντηση των κορυφαίων διπλωματών τους για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία.

Οι σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία κατέρρευσαν το 2014 αφού δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Μόσχα κατέλαβαν εδάφη στην ανατολική Ουκρανία τα οποία το Κίεβο θέλει πίσω. Το Κίεβο λέει ότι περίπου 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τότε.

Από τότε που ξεκίνησε η τελευταία κρίση, η Μόσχα έχει διατρανώσει απαιτήσεις για νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος ή δεν θα αναπτύξει πυραυλικά συστήματα εκεί για να στοχεύσει τη Ρωσία.

Η Ουκρανία λέει ότι δεν πέφτει λόγος στη Ρωσία για τις φιλοδοξίες της να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και απέρριψε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ασφαλείας ως παράνομες.

«Η κλιμάκωση είναι ένα πιθανό σενάριο, αλλά όχι αναπόφευκτο, και καθήκον μας είναι να το αποτρέψουμε», είπε ο Ρέζνικοφ. «Πρέπει να κάνουμε το τίμημα της κλιμάκωσης απαράδεκτο για τον επιτιθέμενο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία θα πληρώσει υψηλό τίμημα αν εισβάλει στην Ουκρανία

Προειδοποιήσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ για «γεωπολιτικά παιχνίδια» στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider