Δημοσιεύεται άμεσα ο οδηγός για το «Νέο Εξοικονομώ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσιεύεται άμεσα ο οδηγός για το «Νέο Εξοικονομώ»
Μέσα στις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να «βγει στον αέρα» ο οδηγός του «Νέου Εξοικονομώ».

Μέσα στις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να «βγει στον αέρα» ο οδηγός του «Νέου Εξοικονομώ» ενώ η προκήρυξη του προγράμματος εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί μέσα στο μήνα.

Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατο ρεποτάζ το Insider.gr, τα αρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθειες να συντομεύσει ο χρόνος προκήρυξης όλων των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», για τις κατοικίες, καθ΄ς θεωρούνται από την κυβέρνηση ως δράσεις υψηλής προτεραιότητας για τα επενδυτικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστο το "Νέο Εξοικονομώ" θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 632 εκατ. ευρώ και μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιηθούν συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλέπεται να ενταχθούν έως και 50.000 κατοικίες, 38% περισσότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Έτσι, το πρόγραμμα θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030.

Μία από τις σημαντικές διαφορές από τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης είναι πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή για ένα μήνα, ώστε να υποβάλουν αιτήσεις όλοι οι ενδιαφερόμενοι, καθώς η λίστα προτεραιότητας για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα θα καταρτισθεί με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Όπως είχε προαναγγελθεί, στο νέο πρόγραμμα καταργείται η χρονική προτεραιότητα και εισάγεται ένα νέο σύστημα με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (ενεργειακά, οικονομικά, κοινωνικά), από τα οποία θα προκύπτει μια βαθμολογία η οποία θα καθορίζει και την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Στο νέο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν μόνο όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα στο σπίτι και είναι κύρια κατοικία (έχουν κυριότητα ή επικαρπία) ενώ καταργούνται οι αιτήσεις αποκλειστικά για κοινόχρηστες παρεμβάσεις και περιορίζεται ο αριθμός αιτήσεων σε μία αίτηση ανά ωφελούμενο.

Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις μέσα σε ένα έτος και με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος απεντάσσονται από το πρόγραμμα. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρακτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου προβλέπονται ποσοστά ολοκλήρωσης των εργασιών σε κάθε στάδιο ώστε εάν έχει προχωρήσει αρκετά ένα έργο να μην κινδυνεύει να απενταχθεί.

Ως προς τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις, από το νέο πρόγραμμα εξαιρούνται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και οι ανελκυστήρες.

Το νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνεται στα πρώτα 5 προγράμματα που θα «τρέξουν» από το Ελλάδα 2.0, με γνώμονα να υπάρξουν άμεσα μεγάλες απορροφήσεις, αλλά και μεγάλη επίδραση στην οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φέρνουν «μπροστά» τα δύο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και δημόσιο υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης

«Εξοικονομώ»: Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από τον Σκρέκα την αναβάθμιση των ενοικιαζόμενων και κενών κατοικιών

«Τρύπα» στην απόδοση του νέου «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider