Oxford Languages: Η «λέξη της χρονιάς» για το 2021 ήταν αυτή που όλοι περίμεναν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oxford Languages: Η «λέξη της χρονιάς» για το 2021 ήταν αυτή που όλοι περίμεναν
Στην παρουσίαση της «λέξης της χρονιάς» για το 2021 προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Oxford Languages και το αποτέλεσμα δεν (θα έπρεπε να) εκπλήσσει κανέναν.

Στην παρουσίαση της «Λέξης της Χρονιάς» για το 2021 προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η Oxford Languages και το αποτέλεσμα δεν (θα έπρεπε να) εκπλήσσει κανέναν.

Πιο συγκεκριμένα, το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε «Λέξη του 2021» το λήμμα "vax" (εμβόλιο), καθώς η χρήση της συγκεκριμένης λέξης αποδείχθηκε 72 φορές πιο συχνή, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ και η χρήση παράγωγων λέξεων, όπως anti-vaxxer (αντιεμβολιαστής), unvaxxed (ανεμβολίαστος) και double-vaxxed (διπλά εμβολιασμένος), σημείωσε κατακόρυφη αύξηση.

«Η λέξη "vax" ήταν μία από τις προφανείς επιλογές, καθώς ο αντίκτυπός της κατά το 20212 ήταν πραγματικά εντυπωσιακός», ανέφερε η αρχισυντάκτρια του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, Φιόνα ΜακΦέρσον, τονίζοντας παράλληλα πως η λέξη "vax" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1799 από τον επιστήμονα Έντουαρντ Τζένερ, στην προσπάθειά του να ορίσει την μέθοδο ανοσοποίησης των αγελάδων από την ευλογιά.

Τέλος, όπως σημειώνει η Oxford Languages, τόσο το "vax" όσο και το "vaxx" είναι και τα δύο αποδεκτά από ορθογραφικής σκοπιάς, ωστόσο ο τύπος με ένα "χ" είναι πιο συνηθισμένος.

Τέλος, όπως αναφέρει το BBC, η περσινή χρονιά ήταν η μοναδική στην ιστορία που η Oxford Languages δεν ανακήρυξη «Λέξη της Χρονιάς», καθώς ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος, αποφασίζοντας τελικά να δώσει την πρώτη θέση στις λέξεις Lockdown, Covid-19, Black Lives Matter, WFH ("working from home" - «τηλεργασία») και bushfires (δασικές πυρκαγιές).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider