Διεθνή
12-11-2021 | 10:26

Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: «Πράσινο φως» για δύο φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19

Newsroom
Μοιράσου το
Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας: «Πράσινο φως» για δύο φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Στην έγκριση δύο θεραπευτικών αγωγών (Ronapreve και Regkirona) κατά της COVID-19 προχώρησε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), γεγονός που χαρακτηρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ελπιδοφόρα φαρμακοθεραπευτικά μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19.

Και τα δύο είναι φαρμακοθεραπευτικά μέσα για χρήση κατά τα πρώτα στάδια της λοίμωξης και βασίζονται σε αντιιικά μονοκλωνικά αντισώματα.

Χαιρετίζοντας τη σημαντική αυτή πρόοδο στο πλαίσιο της στρατηγικής, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Καθώς τα κρούσματα της νόσου COVID-19 αυξάνονται σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε να αναπτύσσονται πολλές ελπιδοφόρες θεραπευτικές αγωγές στο πλαίσιο της στρατηγικής για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19. Σήμερα [σ.σ. χθες] κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προόδου για την επίτευξη του στόχου μας, που είναι να εγκρίνουμε έως και πέντε νέες θεραπείες στην ΕΕ πριν από το τέλος του έτους.

Ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της COVID-19 καθώς και για την προστασία από τη λοίμωξη, τη νοσηλεία, τους θανάτους και τις μακροχρόνιες συνέπειες της νόσου. Μολονότι η ΕΕ έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, οι άνθρωποι θα εξακολουθήσουν να προσβάλλονται από τη νόσο και να χρειάζονται ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την καταπολέμηση της λοίμωξης και τη βελτίωση των προοπτικών όχι μόνο ταχύτερης ανάρρωσης αλλά και επιβίωσης.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα, βοηθούμε επίσης τα κράτη μέλη να αποκτήσουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα μέσω των κοινών προμηθειών της ΕΕ. Έχουν ήδη συναφθεί δύο συμφωνίες προμήθειας ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και για άλλα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από τον EMA. Τα κράτη μέλη μπορούν ήδη να κάνουν χρήση της σύμβασης που έχουμε συνάψει για 50.000 δόσεις του Ronapreve. Ο ΕΜΑ αξιολογεί τώρα άλλα έξι φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να λάβουν άδεια κυκλοφορίας σύντομα, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά στοιχεία αποδεικνύουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Η ταχεία αυτή πρόοδος στο πλαίσιο της φιλόδοξης στρατηγικής μας για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα δείχνει τι μπορεί να επιτύχει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

Η εξέλιξη της πανδημίας στο σύνολο της ΕΕ δείχνει πόσο επισφαλής είναι ακόμα η κατάσταση και πόσο σημαντικό είναι να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς με COVID-19 σε ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες. Όμως, αυτό που κυρίως καταδεικνύει είναι ότι πρέπει να συνεχιστεί η εμβολιαστική διαδικασία, ιδίως στα κράτη μέλη με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός είναι το μόνο προληπτικό μέσο για την έξοδο από την κρίση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.