Κομισιόν: Καταχώρηση νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το 5G

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Καταχώρηση νέας Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για το 5G
Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Σταματήστε το (((5G)) — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι».

Χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Σταματήστε το (((5G)) — Ας μείνουμε συνδεδεμένοι αλλά προστατευμένοι» («Stop (((5G)) — Stay Connected but Protected»).

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας καλούν την Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την καλύτερη προστασία όλων των μορφών ζωής από ορισμένους εικαζόμενους κινδύνους των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων ραδιοσυχνοτήτων και της ακτινοβολίας μικροκυμάτων, για την προστασία από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τεχνολογίας 5G και της συναφούς ψηφιοποίησης, και για τη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας, μεταξύ άλλων κατά του κυβερνοεγκλήματος, των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία με αυτές τις νέες μορφές τεχνολογίας επικοινωνιών.

Η Κομισιόν αποσαφηνίζει πως η απόφαση καταχώρισης έχει νομικό χαρακτήρα και δεν προδικάζει τα τελικά νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή ούτε τις ενέργειες στις οποίες, ενδεχομένως, προτίθεται να προβεί, σε περίπτωση που η πρωτοβουλία συγκεντρώσει την αναγκαία υποστήριξη.

Αναλυτικότερα, η Κομισιόν συνεχίζει:

«Δεδομένου ότι η ΕΠΠ πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις που ορίζονται στη σχετική νομοθεσία, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ΕΠΠ είναι παραδεκτή από νομικής άποψης. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει στο παρόν στάδιο την ουσία των προτάσεων.

Η καταχώριση δεν συνεπάγεται ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνει με κάποιο τρόπο την πραγματολογική ορθότητα του περιεχομένου της πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ομάδας διοργανωτών της πρωτοβουλίας. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο πλαίσιο της παρούσας πρωτοβουλίας έρχονται σε αντίθεση με τα επιστημονικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, καθώς και με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Επιτροπής για την προστασία από τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες (ICNIRP), του εντεταλμένου από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας φορέα για την εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία.

Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας εκφράζει μόνο τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις της Επιτροπής.

Επόμενα βήματα

Μετά τη χθεσινή καταχώριση, οι διοργανωτές μπορούν να αρχίσουν τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών. Εάν μια ΕΠΠ λάβει 1 εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης εντός 1 έτους από τουλάχιστον 7 διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το περιεχόμενό της λεπτομερώς και να αντιδράσει. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider