Σεισμολόγοι για Κρήτη και Θήβα: Μικροί οι σεισμοί - Γιατί δεν άντεξαν τα κτήρια - Τι τους ανησυχεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμολόγοι για Κρήτη και Θήβα: Μικροί οι σεισμοί - Γιατί δεν άντεξαν τα κτήρια - Τι τους ανησυχεί
«Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει».

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Κρήτη και οι σεισμικές ακολουθίες χαμηλών Ρίχτερ στην Θήβα και οι σεισμολόγοι εξηγούν τι συμβαίνει με τις δύο περιοχές, καθώς και γιατί υπήρξαν τόσο μεγάλες υλικές ζημιές στο Ηράκλειο, παρότι οι σεισμοί δεν ήταν τόσο μεγάλοι που να τις δικαιολογούν.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μιλώντας στο Mega για τους σεισμούς στην Κρήτη, δήλωσε «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ακολουθία συνεχίζει. Έχουμε καταγράψει 14 σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ, ενώ ο χθεσινός σεισμός των 5,3 Ρίχτερ ισοπέδωσε ότι είχε απομείνει», προσθέτοντας ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχίσει για μήνες.

Επιπλέον, δήλωσε πως δεν είναι δυνατον να γίνουν επισκευές όταν βρίσκεσαι στο μέσο μετασεισμικής ακολουθίας.

Για την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο, μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Χουλιάρας.

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, είμαστε στο δεύτερο 24ωρο από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Ηράκλειο και τόνισε ότι «οι δονήσεις είναι πολύ συχνές πάνω από τα 4 Ρίχτερ και έτσι θα συνεχίσουν μειούμενες… έχουν σημειωθεί 15 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ μετά τα 5,8 Ρίχτερ». Σημείωσε ακόμα ότι οι μετασεισμικές ακολουθίες προκαλούν εκτόνωση του φαινομένου.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Κρήτη είναι σοκαριστικές και αυτό οφείλεται στο ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Μάλιστα, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα να βυθιστεί κατά 15 εκατοστά το Αρκαλοχώρι.

«Από τον Γενάρη είχαμε δει κάποια σημάδια στην Κρήτη. Αμέσως επικοινώνησα με τον δήμαρχο και βάλαμε επιπλέον όργανα», είπε ο κ. Τσελέντης και υπογράμμισε πως πριν τον μεγάλο σεισμό είχαν καταγραφεί 2.000 προσεισμοί.

«Η συχνότητα των σεισμών στους επόμενους μήνες θα είναι μέρα παρά μέρα ή βδομάδα παρά βδομάδα, ενώ οι μετασεισμοί μπορεί να είναι υψηλής κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι στις σκηνές. Δεν μπορεί να μείνει ο κόσμος εκεί τον χειμώνα, στην Κρήτη υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν τον χειμώνα και ελπίζω ο κόσμος ότι θα μείνει σε μόνιμες δομές και όχι να έχουμε το φαινόμενο στην Ελασσόνας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Χουλιάρας είπε πως ο σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν μεγάλος και τόνισε ότι δεν δικαιολογείται η καταστροφή που έγινε, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα έχουν τα κτίρια. «Τα κτίρια πρέπει να δούμε… Τα κτίρια δεν άντεξαν γιατί κουνήθηκαν δυο φορές», είπε χαρακτηριστικά.

Ανησυχία και για την Θήβα

Ο κ. Τσελέντης τονίζει πως δεν θα πρέπει να πανικοβάλλουμε τον κόσμο.

«Ξέρουμε ότι είναι μία περιοχή που έχει μεγάλα ρήγματα. Η Θήβα είναι μία πολη με άσχημες συνθήκες δόμησης, αλλά δεν λέω ότι δεν θα κάνει σεισμό εκεί, ούτε λέω ότι θα τον κάνει τώρα ή έχω ένα σημάδι ότι θα τον κάνει αύριο. Ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης, αλλά δεν πρέπει να τους τονίζουμε ότι “θα έχεις σεισμό 6 Ρίχτερ”».

Από την πλευρά του ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας για την σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα, με αφορμή και την κόντρα μεταξύ σεισμολόγων για το αν αναμένεται ισχυρός σεισμός στην περιοχή, ξεκαθάρισε ότι «κανένας σεισμός δεν είναι ίδιος με τον επόμενο. Βλέπουμε μεγάλους σεισμούς να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι σεισμοί στην Θήβα δεν δίνουν αύξουσα τάση όπως στην Κρήτη και είπε πως «η σεισμική δραστηριότητα στην Θήβα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2019 με 4 Ρίχτερ και συνεχίζει με μικρούς σεισμούς, δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα».

«Οι περιπτώσεις σαν της Θήβας είναι τέτοιες που μπορεί να κρατήσουν και ένα χρόνο αλλά δεν δίνουν μεγάλο σεισμό», υπογράμμισε ο κ. Χουλιάρας και πρόσθεσε ότι «δεν αξίζει τον κόπο να μιλάμε για ακραία φαινόμενα». Ανέφερε ακόμα ότι «η σεισμική ακολουθία στην Θήβα σήμερα είναι μικρή, αν αλλάξουν τα δεδομένα στην συνέχεια τότε θα αλλάξει το σενάριο στην Θήβα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την κόντρα μεταξύ σεισμολόγων για το φαινόμενο στην Θήβα είπε πως «δεν επιτρέπεται επιστήμονες να τσακώνονται στις τηλεοράσεις. Η επιστήμη χρειάζεται σεβασμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι - 4,6 Ρίχτερ

Τριαντόπουλος: Η δέσμη μέτρων στήριξης των πληγέντων από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι Κρήτης

Σεισμολόγοι: Διαφωνούν για την ακολουθία των σεισμών στην Ελλάδα - Τι συμβαίνει σε Κρήτη και Θήβα

gazzetta
gazzetta reader insider insider