No New Coal: Νέα συμφωνία για τον άνθρακα στο πλαίσιο του ΟΗΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
No New Coal: Νέα συμφωνία για τον άνθρακα στο πλαίσιο του ΟΗΕ
Νέες συμμαχίες μεταξύ των κρατών αναδύονται όσο πλησιάζει η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.

Νέες συμμαχίες μεταξύ των κρατών αναδύονται όσο πλησιάζει η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, COP26 σε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν οι στόχοι και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μόλις ένα μήνα πριν από τη σύνοδο στη Γλασκόβη και στο πλαίσιο των συζητήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επτά χώρες υπέγραψαν ότι δεσμεύονται να σταματήσει η κατασκευή νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, ενώ στόχος είναι κάτω από αυτή την ομπρέλα να τεθούν ακόμη περισσότερες χώρες μέσα στο μήνα που απομένει μέχρι την COP26.

Η συμφωνία No New Coal είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια για παγκόσμια δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και οι χώρες που την έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής είναι η Χιλή, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Μαυροβούνιο, η Σρι Λάνκα και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να τερματίσει την κατασκευή νέων εργοστασίων φέτος, ενώ ο πρόεδρος της COP26 Αλόκ Σάρμα δήλωσε ότι στόχος του για τη σύνοδο κορυφής είναι «ο άνθρακας να περάσει στην ιστορία».

Αυτή ωστόσο δεν αποτελεί τη μοναδική τέτοια πρωτοβουλία. Το 2017, 40 κράτη υπέγραψαν την Powering Past Coal Alliance, η οποία θέτει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Περιλαμβάνει 41 χώρες που έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν σταδιακά τις υπάρχουσες δραστηριότητες άνθρακα το 2030 και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, κάποιες δεσμεύονται και να μην κατασκευάσουν άλλα καινούρια εργοστάσια.

Όπως φαίνεται από την κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες είναι πλέον έτοιμες να δεσμευτούν να μην κατασκευάσουν νέα εργοστάσια άνθρακα, αν και δεν είναι όλες έτοιμες να θέσουν άμεσα σε παύση τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το σύμφωνο No New Coal αποτελεί ένα ενδιάμεσο βήμα προς τη κατεύθυνση της πλήρους απανθρακοποίησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνασπίστηκαν με το μεθάνιο μέσω της Global Methane Pledge με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 30% μέσα σε μια δεκαετία. Ενώ ον περασμένο μήνα, η Δανία και η Κόστα Ρίκα λάνσαραν το Beyond Oil and Gas Alliance που επιδιώκει να τερματίσει την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τα μέσα του αιώνα.

Οι συμμαχίες που στοχεύουν τις βρώμικες πηγές ενέργειας ή συγκεκριμένα αέρια του θερμοκηπίου αποτελούν μεν θετικές πρωτοβουλίες αλλά απέχουν πολύ από τη συστηματική, ομαλή ενεργειακή μετάβαση που έχει ανάγκη ο κόσμος. Και βέβαια, δεν πρέπει να λησμονείται ότι για να υπάρξει σημαντική μείωση των εκπομπών, θα πρέπει η Κίνα, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από τους μισούς νέους σταθμούς παραγωγής άνθρακα παγκοσμίως, να σταματήσει να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο καύσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider