Διεθνή
14-09-2021 | 16:00

Μην μας αντιμετωπίζετε σαν τρομοκράτες, διαμαρτύρονται ύποπτοι για insider trading

Newsroom
Μοιράσου το
Μην μας αντιμετωπίζετε σαν τρομοκράτες, διαμαρτύρονται ύποπτοι για insider trading
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το insider trading δεν πρέπει να εξισώνεται με την τρομοκρατία, είναι το μήνυμα που στέλνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δύο κατηγορούμενοι για εσωτερική πληροφόρηση.

Οι Alexis Kuperfis και Lucien Selce διαμαρτυρήθηκαν στους δικαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως οι ερευνητές δεν έπρεπε να εισβάλουν στην ιδιωτική τους ζωή με τον ίδιο τρόπο που επιτρέπεται να το κάνουν όταν ερευνούν για τρομοκράτες ή κατασκόπους.

Οι δικηγόροι των ανεξάρτητων traders -οι οποίοι δέχτηκαν κατηγορίες στη Γαλλία- είπαν στο πλαίσιο ακρόασης στο Λουξεμβούργο την Τρίτη ότι μόνο τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν κάποιες εξαιρέσεις από τους αυστηρούς κανόνες της ΕΕ περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και να δώσουν στους ερευνητές πρόσβαση σε ιστορικό τηλεφωνικών κλήσεων.

«Το insider trading δεν μπορεί να εξισώνεται με ενέργειες τρομοκρατίας ή κατασκοπείας», δήλωσε ο Patrice Spinosi, δικηγόρος του Kuperfis ενώπιον επιτροπής 15 δικαστών του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ενώ το insider trading διαταράσσει τις αγορές, δεν αποσταθεροποιεί και δεν μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη λειτουργία του κράτους» ή να επηρεάσει την εθνική ασφάλεια.

Και οι δύο άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών για insider trading.

Το γαλλικό Συνταγματικό δικαστήριο αμφισβήτησε το περασμένο έτος το ότι οι αποδείξεις που χρησιμοποιήθηκαν για να «παγιδευτεί» το καρτοκινητό ενός τραπεζίτη που έδινε εμπιστευτικές πληροφορίες συγχωνεύσεων σε traders αποκτήθηκαν νόμιμα. Αλλά αντί να εγκαταλείψει τη μεγαλύτερη υπόθεση insider trading της Γαλλίας, το δικαστήριο παρέπεμψε το θέμα στους δικαστές της ΕΕ ώστε να αποφασίσουν εάν τα παραπτώματα μπορούν να παραβλεφθούν. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.