Στην Καλιφόρνια ο Μπάιντεν - «Προεκλογική εκστρατεία» κατά ενός «κλώνου του Τραμπ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Καλιφόρνια ο Μπάιντεν - «Προεκλογική εκστρατεία» κατά ενός «κλώνου του Τραμπ»
Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, είναι επίσης η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ τους Αμερικανούς της Καλιφόρνιας να ψηφίσουν μαζικά κατά μιας ανάκλησης του Δημοκρατικού κυβερνήτη τους στο δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην πολιτεία τους, ώστε να αποφευχθεί να πάρει τη θέση του ένας Ρεπουμπλικανός "κλώνος του Ντόναλντ Τραμπ".

Το πρώτο ταξίδι του στην αμερικανική Δύση έδωσε σίγουρα την ευκαιρία στον Μπάιντεν να αναπτύξει τα επιχειρήματά του για τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και τα σχέδιά του δημόσιων επενδύσεων, αλλά κυρίως για κάτι πιο σπάνιο, να κατέβει στην πολιτική αρένα για να υπερασπιστεί τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ και την δράση του.

"Τα μάτια του έθνους είναι στραμμένα στην Καλιφόρνια με την απόφαση που πρόκειται να πάρετε, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην Καλιφόρνια και θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Και, δεν είναι αστείο, σε όλον τον κόσμο", δήλωσε ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, μουσκεύοντας στην κυριολεξία το πουκάμισό του λόγω της ζέστης σε συνάντηση στο Λονγκ Μπιτς στο νότιο τμήμα του Λος Άντζελες.

Αυτό που διακυβεύεται είναι πράγματι μεγάλο: Η Καλιφόρνια, η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, είναι επίσης η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη παγκοσμίως.

Βάσει του συστήματος που έχει η Καλιφόρνια για την ανάκληση ενός κυβερνήτη, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν "ναι" ή "όχι" στην ανάκληση του Νιούσομ και μετά να επιλέξουν στο ίδιο ψηφοδέλτιο έναν από τους 46 υποψήφιους αντικαταστάτες του.

Αν ο Νιούσομ αποτύχει να κερδίσει απλή πλειοψηφία στο πρώτο ερώτημα, τότε ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους στο δεύτερο ερώτημα --ακόμη κι αν υπολείπεται μιας πλειοψηφίας-- τον αντικαθιστά αυτομάτως για τη διάρκεια της θητείας του. Πριν από 18 χρόνια παρόμοια ψηφοφορία επέτρεψε στον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να κατακτήσει την Καλιφόρνια, προκαλώντας την πτώση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της εποχής.

Στα χαρτιά, ο Γκάβιν Νιούσομ, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, που εξελέγη εύκολα κυβερνήτης το 2018 και η θητεία του ολοκληρώνεται το ερχόμενο έτος, δεν κινδυνεύει πολύ σε μια κατεξοχήν Δημοκρατική πολιτεία.

Ωστόσο η ενίσχυσή του --την τελευταία στιγμή-- από τον Μπάιντεν δείχνει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την ψηφοφορία αυτή, γνωρίζοντας ότι μια αιφνίδια ανάκληση είναι πάντα πιθανή, κυρίως αν η συμμετοχή του εκλογικού σώματος αποδειχθεί ισχνή.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο υπερσυντηρητικός παρουσιαστής του ραδιοφώνου Λάρι Έλντερ, ένας υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον Νιούσομ.

"Μήνυμα στο έθνος"

"Είναι ο κλώνος του Ντόναλντ Τραμπ. Μπορείτε να τον φανταστείτε να κυβερνάει την πολιτεία;", δήλωσε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του.

Στη συνέχεια επισήμανε όλα αυτά που θα αλλάξουν, σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο Λάρι Έλντερ βρεθεί στο τιμόνι της πολιτείας, ώστε να παρακινήσει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να πάνε σήμερα να ψηφίσουν: υγειονομικές και εμβολιαστικές υποχρεώσεις κατά της COVID-19, "σεβασμός των γυναικών" και του δικαιώματός τους εκούσιας διακοπής μιας κύησης, αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, την οποία ο Έλντερ έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν "ψέμα", ο κατώτερος μισθός, τον οποίο ο υποψήφιος Ρεπουμπλικανός θέλει να δει να εξαφανίζεται...

"Οι φίλοι ας στείλουν ένα μήνυμα στο έθνος (...) Ας ψηφίσουν για την παραμονή του Γκάβιν Νιούσομ", υπογράμμισε ο Μπάιντεν, παρουσιάζοντάς τον ως ένα τείχος απέναντι "στις σκοτεινές, καταστροφικές και διχαστικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ".

Πυρκαγιές, κλίμα και επενδύσεις

Πριν από το Λονγκ Μπιτς, ο Μπάιντεν είχε πραγματοποιήσει χθες δύο στάσεις αφιερωμένες στις δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν το δυτικό τμήμα της χώρας, πρώτα στο Άινταχο για να επισκεφθεί ένα κέντρο συντονισμού κατά των πυρκαγιών και μετά στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα, η οποία είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές ενισχύονται από τις κλιματικές αλλαγές", σημείωσε ο Μπάιντεν, αφού είδε πετώντας με ελικόπτερο τις μεγάλες ζώνες που κατακαίουν οι φλόγες της Caldor Fire, πυρκαγιάς που μαίνεται αδιάκοπα για δύο μήνες. Χθες το πρωί, μόνον στην Καλιφόρνια, περισσότεροι από 13.000 πυροσβέστες αγωνίζονταν για την κατάσβεση περίπου 15 δασικών πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας.

Ο πρόεδρος απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση για την υπέρβαση των κομματικών διαιρέσεων για την προστασία των ΗΠΑ και για να "πρασινίσει" η αμερικανική οικονομία, υιοθετώντας στο Κογκρέσο σχέδια, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να αγγίξει τα 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια.

"Δεν πρόκειται για κόκκινες πολιτείες (το χρώμα των Ρεπουμπλικανών) ή για μπλε πολιτείες (το χρώμα των Δημοκρατικών). Πρόκειται για πυρκαγιές, μόνον πυρκαγιές", είπε στο Σακραμέντο.

Σήμερα ο Μπάιντεν θα επισκεφθεί το Ντένβερ, στο Κολοράντο, για να συνεχίσει να προωθεί τα μεγάλα επενδυτικά του σχέδια προτού επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider