Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε ομοσπονδιακά υπουργεία, για ξέπλυμα χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Εισαγγελική έρευνα σε ομοσπονδιακά υπουργεία, για ξέπλυμα χρήματος
Γερμανική Bundestag
Στο επίκεντρο η υπηρεσία Οικονομικών Πληροφορίων της Γερμανίας, για χρηματοδοτήσεις που σχετίζονται με εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Σωρεία εγγράφων και στοιχείων από τα ομοσπονδιακά υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης της Γερμανίας απέσπασαν οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, στο πλαίσιο ερευνών για να διαπιστωθεί εάν οι κρατικοί φορείς απέκρυψαν στοιχεία για υπόθεση που αφορά ξέπλυμα χρήματος.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η ομοσπονδιακή υπηρεσία Οικονομικών Πληροφορίων (FIU). Από το 2020 η FUI ερευνάτα γιατί δεν προώθησε στις εισαγγελικές αρχές εκθέσεις από τράπεζες για ενδεχόμενη επιχείρηση ξεπλύματος χρήματων στην αστυνομία και στο δικαστικό σύστημα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά τράπεζας για ύποπτες πληρωμές της FIU στην Αφρική, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ, για τις οποίες υπήρχε υποψία ότι συνδέονται με την εμπορία ατόμων (trafficking), εμπορία όπλων, ναρκωτικών και χρηματοδότησης τρομοκρατίας.

Η FIU δεν προώθησε κάποια σχετική ενημέρωση στις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου, ενώ από το 2017, όταν η FIU ανέλαβε τον έλεγχο κατά των ερευνών ξεπλύματος χρημάτων, έχει καταγραφεί μεγάλη μείωση στις υποθέσεις που ερευνώνται.

Οι εισαγγελείς θέλουν να προσδιορίσουν σε ποια έκταση αξιωματούχοι των υπουργείων εμπλέκονταν στις αποφάσεις της FIU.

Η FIU αποτελεί τμήμα της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Τελωνείων, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι υποστηρίζει την έρευνα των εισαγγελέων στην FIU, σημειώνοντας πως οι υποψίες δεν στρέφονται εναντίον των υπαλλήλων του υπουργείου.

«Το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι φυσικό, υποστηρίζει πλήρως τις αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Οι υποκείμενες υποψίες δεν κατευθύνονται άμεσα εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider