Μπάιντεν: Συμμερίζεται την ανησυχία του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: Συμμερίζεται την ανησυχία του Ισραήλ για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Το Ιράν έχει περισσότερες σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρησης και αποθέματα ουρανίου, όπως και τεχνολογία, ώστε η ικανότητά του να παραγάγει μία πυρηνική βόμβα, «απέχει μόλις μερικούς μήνες».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πει σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ ότι η Ουάσινγκτον συμμερίζεται την ανησυχία του Ισραήλ ότι το Ιράν έχει επιταχύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα, αλλά παραμένει για την παρούσα περίοδο δεσμευμένη στη διπλωματία με την Τεχεράνη.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για τις πρώτες συνομιλίες ενώπιος ενωπίω μεταξύ των δύο ηγετών, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε: «Από τότε που η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει δραματικά βγει εκτός ορίων και η ανάπτυξή του επιταχύνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα».

Το Ιράν έχει περισσότερες σύγχρονες συσκευές φυγοκέντρησης και αποθέματα ουρανίου, όπως και τεχνολογία, ώστε η ικανότητά του να παραγάγει μία πυρηνική βόμβα, «απέχει μόλις μερικούς μήνες», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «τι μπορούν να κάνουν για αυτό».

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει σημαντικά θορυβηθεί από τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι ο Μπάιντεν είναι σίγουρο ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε έκκληση του Μπένετ για τον τερματισμό των προσπαθειών αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

«Εμείς φυσικά δεσμευόμαστε προς μία διπλωματική κατεύθυνση» είπε ο ίδιος αξιωματούχος, με δεδομένο το τέλμα στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν, όπου ένας νέος σκληροπυρηνικός πρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία. «Νομίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλουμε μία οροφή στο πρόγραμμα και να μειώσουμε τα κέρδη που έκανε το Ιράν κατά τα τελευταία χρόνια στον πυρηνικό τομέα».

«Αν αυτό δενφέρει αποτέλεσμα, υπάρχουν και άλλοι δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Παρά τις διαφορές, Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ελπίδα ότι η συνάντηση στον Λευκό Οίκο θα καλλιεργήσει έναν θετικό τόνο μεταξύ του Μπάιντεν, του ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο,και του Μπένετ, ενός ακροδεξιού πολιτικού που τερμάτισε την 12ετή θητεία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρωθυπουργία του Ισραήλ τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποδίδει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις εντάσεις με το Ιράν, όπως επίσης και για την πρόοδο της Τεχεράνης στο πυρηνικό της πρόγραμμα, στην απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίσκεψη του Μπένετ δίνει στην Ουάσινγκτον την ευκαιρία να επιδείξει ένα κλίμα ομαλότητας στις σχέσεις της με τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με την χαοτική κατάσταση στο Αφγανιστάν, που αποτελεί την μεγαλύτερη κρίση εξωτερικής πολιτικής, από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Μπάιντεν.

Το Ιράν θα έχει κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Μπένετ, που έφτασε την Τρίτη στην Ουάσινγκτον προκειμένου να πιέσει για την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στον κεντρικό περιφερειακό εχθρό του, το Ιράν.

Σε μία αναφορά που διάβασε την προηγούμενη εβδομάδα το Reuters, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας τόνισε ότι το Ιράν έχει επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου κοντά στο επίπεδο παραγωγής πυρηνικού όπλου.

Από την μεριά της, η Τεχεράνη απορρίπτει συστηματικά τους ισχυρισμούς ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider