«Συνάλλαγμα»: Μια stop-motion ταινία από άμμο και χαρτονομίσματα (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Συνάλλαγμα»: Μια stop-motion ταινία από άμμο και χαρτονομίσματα (vid)
«Ανάμεσα στα εντυπωσιακά επίπεδα νομισμάτων και άμμου υπάρχουν συνδέσεις που μπορούν να αναζητηθούν με άπειρους τρόπους.»

Άμμο και χαρτονομίσματα χρησιμοποίησε η Corrie Francis Parks στη μικρού μήκους ταινία της «Foreign Exchange (Συνάλλαγμα)». Το συνεχώς εξελισσόμενο σύμπαν στην stop-motion ταινία δημιουργήθηκε από κόκκους άμμου που συνέλεξε από 50 χώρες και οι οποίοι συνομιλούν με ένα μεταβαλλόμενο τοπίο χαρτονομισμάτων.

«Ανάμεσα στα εντυπωσιακά επίπεδα νομισμάτων και άμμου υπάρχουν συνδέσεις που μπορούν να αναζητηθούν με άπειρους τρόπους. Κάθε ένας που θα δει αυτή την ταινία μπορεί να φέρει στο φως διαφορετικές συσχετίσεις, φιλτραρισμένες μέσα από τη βιωματική εμπειρία του και την εθνική του προέλευση» λέει η Parks.

Με αυτή την ταινία, η Corrie Francis Parks συνεχίζει την εδώ και καιρό εξερεύνηση της άμμου ως καλλιτεχνικό μέσο. Εδώ, για πρώτη φορά σε μικροσκοπική κλίμακα· ο θεατής μπορεί να συνειδητοποιήσει την ιδιοσυστασία κάθε μικροσκοπικής πέτρας.

«Όταν τραβώ έναν κόκκο άμμου από έναν σωρό και προχωρώ σε animation βλέπω τη διαστατικότητά του. Γίνεται μια φωτεινή ύπαρξη δίπλα σε άλλες εκατό φωτεινές υπάρξεις, που βρίσκει το δικό της δρόμο μέσα σε έναν κόσμο μικροσκοπικών κόσμων» σχολιάζει.

Όπως με τους κόκκους άμμου, στην ταινία κάνει κολάζ και με τα νομίσματα για να αναδειχθούν τα μοναδικά μοτίβα τους. «Μέσα από το φίλτρο της δικής μου περιορισμένης εμπειρίας, βρίσκω εθνικές ιστορίες να συνδέονται και να αλληλοεπικαλύπτονται με απρόσμενους τρόπους. Οι αποικιακές κατακτήσεις της Πορτογαλίας μπλέκονται με τη νοσταλγική οικονομία της αγοράς της Σιγκαπούρης. Τα ζώα που είναι σήμα κατατεθέν της Ινδίας κυλιούνται κάτω από έναν κινέζικο καταρράκτη» υπογραμμίζει.

Η ταινία «Foreign Exchange» της Corrie Francis Parks είναι διαθέσιμη στο Vimeo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider