Χάος στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάος στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 5 νεκροί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Συνολικά 5 άτομα φαίνεται να έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς ή να ποδοπατήθηκαν πάνω στην προσπάθεια να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που φεύγουν από την Καμπούλ.

Για τουλάχιστον 5 νεκρούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν κάνει λόγο το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες που περιγράφουν χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας από εκατοντάδες ανθρώπους που προσπαθούν να εγκαταλείψουν άρον-άρον τη χώρα μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτόπτης μάρτυρας είδες τις σορούς των 5 ανθρώπων να φορτώνονται σε βανάκι του αεροδρομίου. Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας μετέφερε στο Reuters πως τα 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς ή ποδοπατήθηκαν πάνω στην προσπάθεια να επιβιβαστούν στα αεροπλάνα που φεύγουν από την Καμπούλ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ πυροβόλησαν στον αέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, για να απωθήσουν εκατοντάδες πολίτες που έτρεχαν πάνω στο ταρμάκ του διαδρόμου αποπροσγειώσεων.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός στο Reutersς, προσθέτοντας πως οι Αμερικανοί Πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορισμένοι από τους Αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ασάφειες στα τοπικά μέσα ενημέρωσης

Σήμερα κυκλοφόρησαν φήμες ότι όποιος έφθανε στο αεροδρόμιο θα μπορούσε να επιβιβαστεί σε κάποιο από τα αεροπλάνα που θα αναχωρούσαν, αν και δεν υπήρξε επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο. Η γερμανική πρεσβεία προειδοποίησε μέσω του Twitter πως η άφιξη πολιτών στο αεροδρόμιο χωρίς να έχουν προσκληθεί, θα οδηγούσε σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως το αεροδρόμιο ανακοίνωσε πως δεν προσγειώνονται ούτε απογειώνονται άλλες εμπορικές πτήσεις και κάλεσε τον κόσμο να μην πηγαίνει στο αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, πολλά αφγανικά μέσα ενημέρωσης παρέχουν σήμερα μόνο περιορισμένες υπηρεσίες. Πολλά μεταδίδουν μόνο επαναλήψεις, αντί για ζωντανό πρόγραμμα. Τα μουσικά κανάλια σταμάτησαν τις μεταδόσεις και γενικά τα τηλεοπτικά δίκτυα επιλέγουν σήμερα να μην προβάλουν εκπομπές με γυναίκες και οτιδήποτε άλλο έχει δεχθεί στο παρελθόν επικρίσεις από τους υπερσυντηρητικούς κύκλους.

Στις ΗΠΑ ο έκπτωτος πρόεδρος

Η οργή στο Αφγανιστάν στρέφεται εναντίον του Άσραφ Γάνι, του προέδρου που διέφυγε από την Καμπούλ χθες, Κυριακή, με ελικόπτερο. Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον χαρακτήρισαν «βρωμερό κτήνος» για τον ρόλο του στη συνθηκολόγηση, ενώ άλλοι είπαν ότι η κακή ηγεσία του ευθύνεται για το γεγονός ότι τώρα καίνε βιβλία και όργανα μουσικής για να μην τα βρουν οι Ταλιμπάν.

Το πρωί της Δευτέρας έγινε γνωστό πως ο έκπτωτος πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασφράφ Γκάνι, είναι στο Ομάν και ετοιμάζεται να μεταβεί στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας, έχει γίνει γνωστό ότι τουλάχιστον 60 χώρες έχουν δώσει εντολή πλήρους ή μερικής εκκένωσης του διπλωματικού τους προσωπικού από το Αφγανιστάν, με τη λίστα να μεγαλώνει συνεχώς.

Μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων η κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Aξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters πως η νέα κυβέρνηση στη χώρα θα σχηματιστεί αφότου ολοκληρωθεί η αποχώρησης των ξέων δυνάμεων από τη χώρα.

«Η ζωή θα συνεχιστεί με πολύ καλύτερους όρους από τη σημερινή» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ισλαμιστών στο Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ - «Ο πόλεμος τελείωσε» - Ευρώπη και Αμερική σε «συναγερμό» - Όλες οι εξελίξεις

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν σε έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ την Τρίτη

Πώς οι Ταλιμπάν ξαναπήραν το Αφγανιστάν - Οι επόμενες προκλήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider