Αλγερία: Σχεδόν 90 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλγερία: Σχεδόν 90 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές
Πυροσβέστες, στρατιώτες, εθελοντές σβήνουν τις τελευταίες δασικές πυρκαγιές

Πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν σήμερα να σβήνουν τις τελευταίες δασικές φωτιές που σαρώνουν τη βόρεια Αλγερία, πυρκαγιές που έχουν προκαλέσει από τη Δευτέρα τον θάνατο σχεδόν 90 ανθρώπων, ανάμεσά τους 33 στρατιώτες, σύμφωνα με απολογισμούς των τοπικών αρχών.

Σύμφωνα με την αλγερινή ηγεσία, οι πυρκαγιές οφείλονται στην πλειονότητά τους σε "εγκληματική" πρόθεση και πυρομανείς συνελήφθησαν.

Ειδικοί και αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν την έλλειψη προληπτικού σχεδιασμού και την αδυναμία των δημοσίων αρχών ενώπιον ενός επιδεινούμενου φαινόμενου κάθε χρόνο στην Αλγερία.

Επιπλέον, αυτές οι δασικές πυρκαγιές ενισχύονται επί τους παρόντος από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες.

Το υπουργείο Άμυνας οργάνωσε σήμερα δύο τελετές στη μνήμη των 33 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους, η μια πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Αλγερίου, παρουσία του αρχηγού του γενικού επιτελείου Σαΐντ Σενεγκρίχα, και η άλλη στην πόλη Κονσταντίν (βορειοανατολικά).

"Οι ήρωες αυτοί θυσίασαν την ψυχή τους για την πατρίδα, για να σώσουν τους συμπολίτες τους από τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας", δήλωσε ο στρατηγός Μπουαλέμ Μαντί, διευθυντής Επικοινωνίας του υπουργείου Άμυνας στον επικήδειο λόγο του κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα του εθνικού πένθους.

Ελλείψει νεότερου επίσημου συνολικού απολογισμού, οι απολογισμοί που ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και το υπουργείο Άμυνας κάνουν λόγο συνολικά για 90 νεκρούς από τη Δευτέρα. Ο τελευταίος επίσημος συνολικός απολογισμός έκανε λόγο για 71 νεκρούς.

"Οι ομάδες πολιτικής προστασίας εργάζονται επί του παρόντος για να σβήσουν 29 πυρκαγιές σε 13 νομούς", κυρίως σε Τίζι Ούζου, Τζιτζέλ και Μπετζάια, στην Καμπυλία, διευκρίνισε η ανακοίνωση.

Εκατό πυρκαγιές είχαν καταγραφεί την Πέμπτη σε όλη τη χώρα.

Συνολικά 43 εστίες κατασβέστηκαν σε 20 νομούς τις τελευταίες 24 ώρες.

Σχεδόν 7.500 μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αναπτύχτηκαν με 490 πυροσβεστικά οχήματα και τρία ελικόπτερα.

Πέντε βαριά ελικόπτερα MI-26, ρωσικής κατασκευής, χρησιμοποιούνται από τον στρατό στις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Σύμφωνα με την ειδική ιστοσελίδα Mena Défense, ο αλγερινός στρατός σκοπεύει να αγοράσει οκτώ ρωσικά ελικόπτερα πυρόσβεσης Beriev Be-200. Τα τρία αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο Αλγέρι, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ενώπιον του δράματος αυτού, οι χειρονομίες αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών εκδηλώνονται επί του πεδίου και η διεθνής βοήθεια οργανώνεται

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες έως 48 βαθμούς Κελσίου στη χώρα που υποφέρει ήδη από λειψυδρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: Getty/Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider