Αφγανιστάν: Η Κουντούζ υπό μερικό έλεγχο των Ταλιμπάν - Υποχωρούν οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αφγανιστάν: Η Κουντούζ υπό μερικό έλεγχο των Ταλιμπάν - Υποχωρούν οι εθνικές στρατιωτικές δυνάμεις
Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής την πτώση των πρωτευουσών των επαρχιών, εκτός από το να πει ότι σύντομα θα αναληφθούν.

Η Κουντούζ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, είναι το θέατρο άγριων μαχών μεταξύ των αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν. Η άγρια ​πολεμική σύρραξη σήμερα, Κυριακή στο κέντρο της Κουντούζ, έρχεται σε συνάχεια της κατάληψης δύο άλλων πρωτευουσών της επαρχίας τις τελευταίες 48 ώρες.

Η ανακοίνωση των Ταλιμπάν και ορισμένοι ανταποκριτές κάνουν λόγο για κατάληψη της Κουντούζ. "Η Κουντούζ έπεσε. Οι Ταλιμπάν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα βασικά κτίρια της πόλης", δήλωσε ο ανταποκριτής του AFP από την πόλη αυτή, την οποία οι αντάρτες έχουν καταλάβει τρεις φορές από το 2015.

«Σφοδρές μάχες από δρόμο σε δρόμο συνεχίζονται σε διάφορα σημεία της πόλης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Amruddin Wali, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Κουντούζ. «Ορισμένες δυνάμεις ασφαλείας έχουν υποχωρήσει προς το αεροδρόμιο», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από τοπικούς αξιωματούχους ότι οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σαρ-ε -Πουλ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο Αφγανιστάν, έπειτα από δύο ημέρες σφοδρών μαχών με τον αφγανικό στρατό, όπως μετέδωσε το πρακτορείο dpa.

Την Παρασκευή οι αντάρτες κατέλαβαν τη Ζαράνζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Νιμρόζ στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Ιράν. Πρόκειται για την πρώτη πρωτεύουσα επαρχίας που κατέλαβαν από την έναρξη της εφόδου τους τον Μάιο, ενημέρωσε τοπικός αξιωματούχος.

Στη συνέχεια χθες Σάββατο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη Σεμπεργκάν στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Τζαουζάν.

Η οριστική πτώση της Κουντούζ στους Ταλιμπάν θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την κεντρική κυβέρνηση, η οποία έχει εγκαταλείψει σε μεγάλο βαθμό τις μάχες στην ύπαιθρο για να υπερασπιστεί τα αστικά κέντρα από τις επιθέσεις των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider