Ελλάδα
09-07-2021 | 11:59

Ο ΣΕΜΑ ζητά εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων επαγγελματιών

Newsroom
Μοιράσου το
Ο ΣΕΜΑ ζητά εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης συγκεκριμένων επαγγελματιών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης, επαγγελματιών που παρέχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, ζητεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), με επιστολή που απέστειλε στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας ότι η υποχρέωση προβλέπεται από το άρθρο 24, παρ. 5, του ν. 3844/2010, που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123 στην ελληνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο αναφέρει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οποίων ενέχουν άμεσο και συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια του αποδέκτη ή τρίτου ή τη χρηματοοικονομική ασφάλεια του αποδέκτη, θα πρέπει να συνάπτουν ανάλογη με τη φύση και την έκταση του κινδύνου ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης ή να την αντικαθιστούν με οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη ή ουσιαστικά συγκρίσιμη, ως προς τον σκοπό της, εγγύηση ή ανάλογη διευθέτηση.

Όπως επισημαίνει ο ΣΕΜΑ στην επιστολή του, την οποία υπογράφει το μέλος του Δ.Σ. του συνδέσμου, Τάσος Χατζηθεοδοσίου, πρόκειται για διάταξη η οποία, αν και έχουν παρέλθει 11 χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, παραμένει ανενεργή λόγω μη έκδοσης της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης.

Προσθέτει, δε, ότι η μη έκδοση της εν λόγω απόφασης προκαλεί εμπόδια στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε όλα τα κράτη, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/123, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε Έλληνας επαγγελματίας που εντάσσεται στις κατηγορίες του Ν. 3844/2010 θελήσει να δραστηριοποιηθεί σε άλλο κράτος - μέλος, να αντιμετωπίζει δυσχέρειες καθόσον δεν θα διαθέτει ασφαλιστικό κάλυμμα.

Για την ελεύθερη διάθεση ανάλογων υπηρεσιών εντός της ΕΕ η οδηγία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών - μελών, την εξασφάλιση της τήρησης των οριζόμενων σε αυτήν και την κατοχύρωση της ισότητας μεταξύ των επαγγελματιών τους οποίους αφορά. Το ηλεκτρονικό σύστημα (πλατφόρμα), που προβλέπεται και στο άρθρο 28 παρ. 9 του Ν.3844/2010, αποτελεί επίσης ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί για την ουσιαστική εφαρμογή του νόμου, προσθέτει ο ΣΕΜΑ.

Θεωρεί, τέλος, ότι, η εφαρμογή του άρθρου 24 του ν. 3844/2010 θα αποτελέσει ένα κατ΄ ουσίαν αναπτυξιακού τύπου μέτρο, δεδομένου ότι:

- Θα επιτρέψει την πλήρη προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στην κοινοτική, στο ζήτημα της ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών.

- Θα συμβάλλει στη διεύρυνση των οικονομικών δραστηριοτήτων των ελεύθερων επαγγελματιών, αφού η ασφάλισή τους για τον κίνδυνο της επαγγελματικής ευθύνης θα τους επιτρέψει τη δυναμικότερη ανάπτυξή τους.

- Θα βοηθήσει στον περιορισμό των ρίσκων που αναλαμβάνει κάθε επαγγελματίας ασκώντας τη δραστηριότητά του.

- Θα προσδώσει νέα πεδία δράσης σε πολλές κατηγορίες επαγγελμάτων, επιτρέποντάς τους την επέκταση των εργασιών τους και εκτός συνόρων της χώρας.

- Θα διευρύνει το πεδίο ανάπτυξης της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και εν γένει της ασφαλιστικής αγοράς.

- Θα οδηγήσει στην τόνωση των φορολογικών εσόδων του δημοσίου, μέσω αύξησης των ασφαλιστικών εργασιών.

- Θα βοηθήσει, ουσιαστικά, στην ανάκαμψη της οικονομίας, σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που η χώρα έχει ανάγκη κάθε δυνατής στήριξης με στόχο την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.