ΓΓ ΟΗΕ: Τα ναρκωτικά θα επιδεινώσουν τις συνέπειες της πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΓ ΟΗΕ: Τα ναρκωτικά θα επιδεινώσουν τις συνέπειες της πανδημίας
Γκουτέρες - ΟΗΕ
Μήνυμα Αντ. Γκουτέρες για τη Διεθνή Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

«Το θέμα της φετινής Διεθνούς Ημέρας κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών - Μοιραστείτε στοιχεία, όχι ναρκωτικά - Σώστε ζωές - είναι μία έκκληση για αλληλεγγύη» τονίζει σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Απευθύνει, μάλιστα, έκκληση σε όλα τα τα κράτη-μέλη, να ακούσουν την επιστήμη και να αναλάβουν δράση οικοδομώντας στα συμφωνηθέντα διεθνή πλαίσια, υπολογίζοντας στην υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για υγεία και δικαιοσύνη.

Η επιστήμη είναι η ηρωίδα και η εμπιστοσύνη στην επιστήμη το μάθημα από την πανδημία. Ο κόσμος χρειάζεται και τις δύο για να νικήσει τον ιό, αναφέρει ξεκινώντας το μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες. Σημειώνει πως οι επιστήμονες δημιούργησαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια σε χρόνο ρεκόρ και ότι η πρόσβαση σε αξιόπιστες και επαληθεύσιμες πληροφορίες, κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.

Περαιτέρω, σημειώνει πως η δράση που βασίζεται σε στοιχεία, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Εστιάζοντας στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικών, αναφέρει πως παραμένει μια επείγουσα πρόκληση που απειλεί να επιδεινώσει τις συνέπειες της πανδημίας και να υποσκάψει την υγιή και χωρίς διακρίσεις ανάκαμψη. Η προσεχής Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά 2021 του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, δείχνει ότι οι θάνατοι που αποδίδονται σε διαταραχές από τα ναρκωτικά έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, προσθέτει.

Εν συνεχεία, αναφέρεται στις νέες μολυνσεις HIV ανάμεσα σε ενηλίκους σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας ότι έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι και ανάμεσα σε ανθρώπους που κάνουν ενέσιμη χρήση ναρκωτικών, οι οποίοι αποτελούσαν το 2019, το 10 τοις 100 των νέων μολύνσεων. Η διεθνής συνεργασία, έχει συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των νέων ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά το πρόβλημα κινείται προς φτωχότερες περιοχές όπου τα συστήματα ελέγχου είναι πιο αδύναμα. Οι πωλήσεις ναρκωτικών στο σκοτεινό διαδίκτυο συνεχίζουν να αυξάνονται, όπως και η μη ιατρική χρήση φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των οπιούχων, συμπληρώνει.

Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα, επισημαίνει ότι πυροδοτούν και διαιωνίζουν κύκλους βίας και πολέμου. «Ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες κερδίζουν από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, ενώ οι οικονομικές συνέπειες από την πανδημία έχουν αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμα πιο ευάλωτους στο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και την παράνομη καλλιέργεια» προσθέτει. Οι διαφορές ανάμεσα στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στα απαραίτητα ελεγχόμενα φάρμακα έχουν επίσης αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες υγείας στη Δυτική και Κεντρική Αφρική το 2019 είχαν τέσσερις δόσεις αναλγητικών κάθε μέρα για ένα εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στη Βόρεια Αμερική ο αριθμός των δόσεων ήταν περίπου 32.000.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ επισημαίνει πως πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την έγκληματική και βίαιη συμπεριφορά δίνουν ώθηση στη χρήση ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας πως οι προσανατολισμένες προσπάθειες που εστιάζουν σε αυτές τις αλληλοεπικαλυπτόμενες δυναμικές - όπως η κακομεταχείριση παιδιών και η έλλειψη κοινωνικής προστασίας - μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της πρόληψης. Αναφερόμενος στην έρευνα, σημειώνει πως οι αστυνομικές αρχές πρέπει να κυνηγούν τα ανώτερα επίπεδα της αλυσίδας των ναρκωτικών, που αποκομίζουν τα υψηλότερα κέρδη και προκαλούν περισσότερη βία.

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάσσει πως οι συνέργειες δημοσίου- ιδιωτικού τομέα με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αποτελούν ένα απαραίτητο μέτωπο απάντησης στη νέα μάχη κατά των διακινητών ναρκωτικών, που όλο και περισσότερο εκμεταλλεύονται το νόμιμo εμπόριο και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες για να διακινήσουν τα παράνομα προϊόντα τους. Τα καλύτερα δεδομένα συμβάλλουν επίσης στο να αναγνωρίσουμε τις τάσεις και να επιτρέψουμε την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των διαδρομών διακίνησης που αλλάζουν γρήγορα. Τα επιστημονικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης «μάς βοηθούν να προβλέψουμε τις αναδυόμενες απειλές» προσθέτει ο γ.γ. του ΟΗΕ και υπογραμμίζει την ανάγκη καλύτερης διεθνούς συνεργασίας και υποστήριξης για να βοηθηθούν οι χώρες χαμηλού εισοδήματος να εκμεταλλευτούν αυτές τις προηγμένες δυνατότητες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφίες: @Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider