Κορινθία: Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις - Κρίσιμη νύχτα για τις περιοχές Πευκενέας και Καλκάνι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορινθία: Υπό έλεγχο οι αναζωπυρώσεις - Κρίσιμη νύχτα για τις περιοχές Πευκενέας και Καλκάνι
Νωρίτερα, η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση στον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:07

Υπό έλεγχο κατάφερε να θέσει τις αναζωπυρώσεις που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων, η Πυροσβεστική, σύμφωνα με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος Στέφανο Κολοκούρη.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «καταφέραμε για μια ακόμα φορά να μην εξελιχθεί η φωτιά, τις όποιες αναζωπυρώσεις τις θέσαμε υπό έλεγχο με τα εναέρια μέσα». Ακόμα πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή την ώρα βρίσκεται στις περιοχές Πευκενέας και Καλκάνι στα Μέγαρα. Εδώ βρισκόμαστε, είναι ένα μέτωπο σε χαράδρα και προσπαθούμε να το σβήσουμε, για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις».

Ακόμα ο αρχηγός υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε στον Σχίνο πριν από δύο μέρες ήταν ιδιαίτερα δύσκολη καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είχε η υπηρεσία τη «διασπορά των εναερίων που θα ήθελε».

Νωρίτερα, η Πυροσβεστική να έχει δώσει εντολή για προληπτική εκκένωση στον οικισμό Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα από νωρίς το απόγευμα, καθώς απειλήθηκαν σπίτια.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα, έγινε για καθαρά προληπτικούς λόγους. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα.

Σε ύφεση αλλά όχι οριοθετημένη η φωτιά

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά, που ξέσπασε από την Τετάρτη το βράδυ στο Σχίνο Κορινθίας, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν από το πρωί της Παρασκευής 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Πάνω από 50 χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη

Η φωτιά συνεχίζει να καίει στην περιοχή και σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς έχει κάνει στάχτη περίπου 50.000 στρέμματα, με τα Γεράνεια Όρη να είναι στο επίκεντρο.

Νέες αναζωπυρώσεις της φωτιάς παρατηρήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής και γι αυτό το λόγο άλλωστε δόθηκε προληπτική εντολή για να εκκενωθεί ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα, όπως και έγινε. Η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες, τόνισε ο υφυπουργός.

Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.

Μάλιστα, σημείωσε ότι το ξημέρωμα βρήκε τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν με 5-6 ή ακόμα και 7 μποφόρ. Τα διαθέσιμα εναέρια μέσα επιχειρούν, παρ' όλ΄αυτά, 8 καναντέρ, 1 σούπερ πούμα και 2 σινούκ.

Σημειώνεται, εξάλλου, πως η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες ήταν ολονύχτια, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 12 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, με τη φωτιά να μαίνεται για 2ο 24ωρο. Οι κύριες εστίες της πυρκαγιάς παραμένουν πολλές και εντοπίζονται στις περιοχές Χάνι Δερβένι, Αιγερούσες και Ντουράκος, έξω από το Αλεποχώρι, ενώ υπάρχουν και άλλες ενεργές. Όσον αφορά τους ανέμους κόπασαν και είναι πλέον γύρω στα 4 μποφόρ.

Από το πρωί της Παρασκευής, επιχειρούν στην περιοχή 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», 12 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Υπενθυμίζεται πως η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προχώρησε χθες στην ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, τόνισε ότι οι επίγειες δυνάμεις όλο το βράδυ με τα μέσα που έχουν και τις μεθόδους που ξέρουν προσπάθησαν να μειώσουν την ταχύτητα και την πορεία του πύρινου μετώπου ώστε να μην φτάσει στα Μέγαρα. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι, αλλά και το δύσβατο της περιοχής, όπως σημείωσε. Ο κ. Κολοκούρης σημείωσε ότι μια τέτοια μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιο ανάγλυφο σε τέτοιες συνθήκες δυστυχως ποτέ δεν έχει σβηστεί σε τρεις μέρες, και πως το πρώτο μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να την οριοθετήσουν, ενώ -όπως είπε- θα πάρει μέρες για να σβηστεί. Ανέφερε δε ότι είχε χρόνια να δει ανάλογη πυρκαγιά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, ανέφερε ότι η πυρκαγιά είναι μεγάλη, ωστόσο -όπως είπε- ξεκινάμε με αισιοδοξία γιατί δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο και στο έργο κατάσβεσης της συνδράμουν πλέον και τα εναέρια μέσα. Ανέφερε ακόμη ότι η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, τρεις φορές μέσα στη χθεσινή ημέρα συστήνοντας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, να απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα. Ακολούθησε ακόμα ένας συναγερμός μέσω του 112, που αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξαιτίας, της ραγδαίας ενίσχυσης των ανέμων και προέτρεψε τους κατοίκους που βρίσκονταν στις περιοχές Αιγειρούσες και Ντουράκος να απομακρυνθούν προς Αλεποχώρι μέσω του παραλιακού δρόμου. Ερωτηθείς για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο κ. Βαρθακογιάννης ανέφερε ότι ξεκίνησε από τον Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης (19/05), από καύση κλαδιών σε ελαιώνα ωστόσο εξετάζονται και άλλα σενάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)

gazzetta
gazzetta reader insider insider