Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης. Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα.

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα στα Γεράνεια, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε την Τετάρτη από το Σχίνο Λουτρακίου, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα και έχει κάψει πάνω από 20.000 στρέμματα, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας. Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία έστειλε και πάλι μήνυμα νωρίτερα μέσω του 112, συστήνοντας την προληπτική απομάκρυνση των πολιτών στις παραπάνω περιοχές. Επίσης, συνιστά στους κατοίκους όλης της περιοχής να είναι σε εγρήγορση, ενώ σε πλήρη επιφυλακή είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις για περαιτέρω ενίσχυση αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους

Είκοσι χιλιάδες στρέμματα ενός πυκνού παρθένου δάσους έγιναν στάχτη από τη φωτιά που ξεκίνησε χθες από το Σχίνο Λουτρακίου, όπως ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωση για την μεγάλη πυρκαγιά. Ο κ. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών, κάτι που διαχειρίζεται το κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς από χθες το βράδυ.

Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προχώρησε σήμερα στην ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112, προκειμένου να ενημερώσει κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων να απομακρυνθούν από το σπίτια τους.

Συγκεκριμένα, εστάλησαν τρία μηνύματα από το 112. Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους από την ευρύτερη περιοχή των οικισμών Χάνι, Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Το δεύτερο καλούσε σε απομάκρυνση των κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες - Ντουράκος, μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι- Μέγαρα για προληπτικούς λόγους. Ενώ, το τρίτο εστάλη στις 20:50 το βράδυ της Πέμπτης και αφορούσε στην απομάκρυνση πολιτών από την ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτων Πευκενέας, Χάνι Δερβένι & Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Όπως διευκρινίστηκε η απομάκρυνση των κατοίκων έγινε προληπτικά, ύστερα και από αίτημα του δημάρχου Μεγαρέων, καθώς γύρισαν οι άνεμοι σε βορειοδυτικούς, με ραγδαία αύξηση της έντασης και κατευθύνουν την φωτιά προς τους συγκεκριμένους οικισμούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, κυρίως από τον πολύ πυκνό καπνό.

Συγκεκριμένα, προληπτικά το τελευταίο 24ωρο έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Αιγειρούσες, Ντουράκ, η ορεινή πλευρά του Αλεποχωρίου, Κάτω Πεύκη, Χάνι Δερβενίων, Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά. Όπως και οι Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιεί η ΕΛΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Αστυνομίας, οι ρυθμίσεις αυτές είναι οι εξής:

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

Α) Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό

Β) Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων - Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι

Γ) Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι

Δ) Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα

Ε) Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρε΄΄υμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας

ΣΤ) Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση

Ζ) Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Το Λιμεναρχείο και η Πολιτική Προστασία έδωσαν εντολή όσοι μπορούν να διαθέσουν τα σκάφη τους ώστε αν χρειαστεί να συμβάλλουν και αυτά στην προσπάθεια της εκκένωσης της περιοχής. Όπως ενημερώνει ο Ναυτικός Όμιλος Αλεποχωρίου, μετά από εντολή του Λιμεναρχείου και της Πολιτικής Προστασίας, ζητήθηκε όσοι δύναται να βρίσκονται το συντομότερο δυνατό στον όμιλο ώστε να διαθέσουν τα σκάφη τους σε περίπτωση εκκένωσης του Αλεποχωρίου δια θαλάσσης.

Ζημιές σε σπίτια από τη φωτιά

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι' αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους και φοβούνται μην χρειαστεί να περάσουν και δεύτερο βράδυ στην παραλία.

«Είμαστε επί ποδός και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης προσθέτοντας πως: «Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς».

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν».

Τέλος, σχετικά με την επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Συστάσεις προς τους κατοίκους Αττικής και Κορινθίας

Μετά την αύξηση της έντασης της πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στον Σχίνο της ΠΕ Κορινθίας στις 20/05/2021, το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, συστήνει την αποφυγή κάθε σωματικής άσκησης σε εξωτερικούς χώρους και τον περιορισμό του χρόνου παραμονής σε εξωτερικούς χώρους.

Κατά την παραμονή σε εσωτερικούς χώρους συστήνεται να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Οι παραπάνω συστάσεις αφορούν στο σύνολο του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής και της ΠΕ Κορινθίας.

Έχει φτάσει έως την Ικαρία ο καπνός

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου στην Κορινθία. Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν ΔΒΔ άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 χιλιόμετρα την ώρα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πλησιέστερος στην πυρκαγιά αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός βρίσκεται στον Ισθμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΑΑ-meteo, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η παρουσία ακόμη ισχυρότερων ανέμων στην περιοχή της πυρκαγιάς, εξαιτίας και της ίδιας της παρουσίας αυτής («η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό»).

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)
Πυρκαγιά στο Σχίνο: Σε πλήρη εξέλιξη με πολλές εστίες - Προβλέπεται δύσκολη νύχτα με ισχυρούς ανέμους (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία έφτασε ο καπνός

Πυρκαγιά: Συστάσεις προς τους κατοίκους της Αττικής για την προστασία από το νέφος

Ν. Χαρδαλιάς: Στάχτη 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους από την πυρκαγιά στο Σχίνο