Διεθνή
02-05-2021 | 18:44

Μειώνει τη διεθνή βόηθεια το Λονδίνο - Στέλνει 1000 επιπλέον αναπνευστήρες στην Ινδία

Newsroom
Μοιράσου το
Μειώνει τη διεθνή βόηθεια το Λονδίνο - Στέλνει 1000 επιπλέον αναπνευστήρες στην Ινδία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Βρετανία θα στείλει 1000 επιπλέον αναπνευστήρες στην Ινδία, για να βοηθήσει τη χώρα, που έχει πληγεί σφόδρα από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

«Είναι σημαντικό να ακούμε πολύ προσεκτικά τις ινδικές αρχές και να βλέπουμε τι θα τους δίνουμε, ό,τι έχουν ανάγκη και ό,τι θέλουν», είπε στο Sky News ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, που συνομίλησε πρόσφατα με τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμαμνιάμ Τζαϊσανκάρ. Οι δυο τους θα συναντηθούν αύριο με αφορμή τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λονδίνο, όπου έχει προσκληθεί ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας.

Μια πρώτη αποστολή συμπυκνωτών οξυγόνου και αναπνευστήρων από τη Βρετανία έφθασε την Τρίτη στην Ινδία και ένα δεύτερο φορτίου του ίδιου τύπου επρόκειτο να φθάσει την Παρασκευή. Συνολικά, 495 συμπυκνωτές οξυγόνου και 200 αναπνευστήρες παραδόθηκαν από το Λονδίνο.

«Τους έχουμε παράσχει συμπυκνωτές οξυγόνου, τους έχουμε παράσχει αναπνευστήρες και θα τους στείλουμε άλλο ένα φορτίο 1000 αναπνευστήρων», δήλωσε ο Ράαμπ.

Η Ινδία κατέγραψε σχεδόν 400.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες και 3.689 θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορονοϊό να ανέρχεται σε άνω των 215.000 στη χώρα.

Μειώνει τη διεθνή βοήθειά το Λονδίνο λόγω υγειονομικής κρίσης

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ δικαιολόγησε σήμερα τη μείωση της διεθνούς βοήθειας της Βρετανίας με τον οικονομικό αντίκτυπο της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να μειώσει το 2021 τη βοήθεια για την ανάπτυξη από το 0,7% στο 0,5% του εθνικού πλούτου της χώρας. Τη μειώνει από τις περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες πριν από την κρίση στις 10 δισεκατομμύρια λίρες.

«Ήταν μια απόφαση πολύ δύσκολη το να μειώσουμε και να βρούμε πηγές εξοικονόμησης χρημάτων στον προϋπολογισμό βοήθειας», δήλωσε στο Sky News ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας «σε διάστημα 300 ετών».

Ορισμένοι δεν συνειδητοποιούν το «μέγεθος των ζημιών της πανδημίας στα δημοσιονομικά», συμπλήρωσε.

Παρά τις περικοπές, η Βρετανία είναι ο πρώτος συνεισφέρων στη Διεθνή Συμμαχία για τα εμβόλια (Gavi) και ο τρίτος από τις χώρες της G7.

Διάφορες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και άλλες ενώσεις επέκριναν τη μείωση της βρετανικής βοήθειας και προειδοποίησαν για το μέγεθος των συνεπειών της.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό προειδοποίησε ότι η βοήθεια που το Λονδίνο αποσύρει θα επέτρεπε να αποφευχθούν περίπου 250.000 θάνατοι μητερών και παιδιών, 14,6 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και 4,3 εκατομμύρια επικίνδυνες αμβλώσεις.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του κόμματος των Εργατικών Λίζα Νάντι κατήγγειλε μια «κοντόφθαλμη» προσέγγιση. Κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδεις» περικοπές, εκτιμά ότι θα αποδυναμώσουν την «ηθική ισχύ» της Βρετανίας στη διεθνή σκηνή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.