Διεθνή
21-04-2021 | 15:31

Τα βρετανικά νοικοκυριά υπέφεραν μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Τα βρετανικά νοικοκυριά υπέφεραν μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Τα νοικοκυριά της Βρετανίας χρεώθηκαν και υπέφεραν μεγαλύτερο χτύπημα στο εισόδημα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας σε σχέση με Γαλλία και Γερμανία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα η οποία υπογραμμίζει τις δυσκολίες μιας πιθανής οικονομικής ανάκαμψης. 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν από το ίδρυμα Resolution, αναζωπυρώνουν την συζήτηση γύρω από την διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η Βρετανία είχε έναν από τους υψηλότερους δείκτες θανάτων και την μεγαλύτερη ύφεση ανάμεσα στις G7.

Ενώ η Βρετανία ξόδεψε περισσότερες από 300 δισ. λίρες στηρίζοντας τους εργαζόμενους εν μέσω κρίσης, το 41% αυτών που ζούσαν σε νοικοκυριά με τουλάχιστον έναν άνεργο, υπέφεραν μια ραγδαία πτώση στο εισόδημα. Δηλαδή, διπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Ένα τρίτο των βρετανικών νοικοκυριών περιόρισαν τις δαπάνες τους, τουλάχιστον 10% πάνω από τα αντίστοιχα μεγέθη των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών οικονομιών. Τα νοικοκυριά της Βρετανίας σχεδόν σίγουρα ανέλαβαν κάποιο χρέος για να τα βγάλουν πέρα με τα κόστη ζωής. 

«Αυτή η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση στην Βρετανία πιθανόν να εξηγείται από την μεγαλύτερη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και τις λιγότερες αποταμιεύσεις», αναφέρεται στην έρευνα. «Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως η Βρετανία αντιμετώπισε σκληρότερους και μακροβιότερους περιορισμούς».

Μεγαλύτερα επίπεδα ανισότητας πυροδοτήθηκαν σε σχέση με πριν την πανδημία, σημαίνοντας πως τα φτωχότερα βρετανικά νοικοκυριά είχαν μικρότερα εισοδήματα σε σχέση με τους ομοίους τους σε άλλες χώρες ενώ η κυβέρνηση προσέφερε λιγότερα προνόμια σαν κοινωνικό δίκτυ προστασίας», σύμφωνα με το Resolution.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.