ΥΠΕΝ: Επιχείρηση «Διάσωση» των Δασικών Χαρτών

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΝ: Επιχείρηση «Διάσωση» των Δασικών Χαρτών
H πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν, με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, στην επίλυση των προβλημάτων, δίχως ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα διοικητικές, οργανωτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, με βασικό γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτό επανέλαβαν τους κατοίκους της Κρήτης και των νησιών των Δωδεκανήσων ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.κ. Κώστας Σκρέκας και Γιώργος Αμυράς που επισκέφθηκαν τις δύο περιοχές το Σαββατοκύριακο.

Σε συναντήσεις που είχαν με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους των αγροτών, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεσμεύθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν, με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες, στην επίλυση των προβλημάτων, δίχως ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σημαντική μεταρρύθμιση της κύρωσης των δασικών χαρτών. Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται εκτιμάται ότι θα ρυθμίσουν οριστικά όλα τα ακανθώδη ζητήματα:

· Για τα πρόδηλα σφάλματα το βάρος μετατοπίζεται από τον πολίτη στη δημόσια διοίκηση.

· Αντιμετώπιση των χαρακτηρισμών εκτάσεων με φρύγανα και ασπαλάθους.

· Επίλυση για το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα - Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο, Χίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στις λύσεις που επεξεργάζεται το περιβαλλοντικό επιτελείο της κυβέρνησης για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις του δασικού χάρτη – σε περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου (του άρθρο 62 του νόμου 998/1979, όπως ισχύει) - αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση της κυριότητας των ιδιωτών και τη μεταβίβασή τους. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση στις συγκεκριμένες περιοχές (σήμερα περιλαμβάνονται Κυκλάδες, Κρήτη, Ιόνια νησιά, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Μάνη) θα προστεθούν και τα Δωδεκάνησα. Επίσης, για εκείνες τις εκτάσεις οι οποίες μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν δεν θα υπάγονται στην κατηγορία των «ανέκαθεν δασικών εκτάσεων» και θα χαρακτηριστούν χορτολιβαδικού χαρακτήρα, εξετάζεται η πρόταση να γίνει παραχώρηση στους ιδιώτες, εφόσον διαθέτουν κάποια έγγραφα κατοχής ή χρήσης των εκτάσεων. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναφέρονται αναλυτικά στην ρύθμιση που θα φέρει το ΥΠΕΝ.

Για τους δασωμένους αγρούς (πρώην αγροτικές εκτάσεις που εγκαταλείφτηκαν και δασώθηκαν) , μια από τις νομοθετικές προτάσεις που εξετάζονται από το επιτελείο του ΥΠΕΝ είναι να μπορεί να παραχωρηθεί η χρήση τους στους ιδιώτες με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται ο αγροτικός χαρακτήρας τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που μένει να προσδιοριστεί. Τις εκτάσεις αυτές θα μπορούν να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν ως αγροτικές, αλλά στην περίπτωση που χάσουν τον αγροτικό χαρακτήρα τους θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι συγκεκριμένες παραχωρήσεις χρήσης πιθανώς θα γίνουν με τίμημα, το οποίο θα αντιστοιχεί σε ποσοστό της αντικειμενικής αξίας της έκτασης.

Σχετικά με τους ασπάλαθους, η ύπαρξη των οποίων δίνει σήμερα δασικό χαρακτήρα στις εκτάσεις, το ζήτημα έχει παραπεμφθεί στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών, το οποίο μετά από τρεις συνεδριάσεις (η τελευταία την περασμένη Πέμπτη) δεν έχει ακόμη βγάλει την τελική του απόφαση. Προσανατολίζεται ωστόσο στην εξαίρεση του ασπάλαθου από τις κατηγορίες της δασικής βλάστησης, προκειμένου οι συγκεκριμένες εκτάσεις να χαρακτηριστούν ως χορτολιβαδικές.

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων, η οποία, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, θα αρχίσει να μετράει από το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει, σταδιακά σε όλες τις περιοχές, η προθεσμία των 105 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης των Δασικών Χαρτών. Επίσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του ΥΠΕΝ, με την ίδια ρύθμιση θα προβλεφθεί μείωση κατά 50% το τέλος άσκησης αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες.

Ο κ. Σκρέκας από την Κρήτη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη διόρθωση των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, με βασικό γνώμονα το Σύνταγμα της Ελλάδας και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες στην επίλυση των προβλημάτων, δίχως ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες προκειμένου να ολοκληρωθεί η σημαντική μεταρρύθμιση της κύρωσης των δασικών χαρτών.

Ο κ. Γιώργος Αμυράς συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον δήμαρχο Ροδίων κ. Αντώνη Καμπουράκη, τους βουλευτές Δωδεκανήσων κ.κ. Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη, Γιάννη Παππά, και τον πρόεδρο ΤΕΕ Δωδεκανήσου κ. Αντώνη Γιαννικουρή. Όπως τόνισε «το κράτος και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα διορθώσει τα σφάλματα, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή για τα Δωδεκάνησα, «που έχουν ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση και στηρίζουν την οικονομία τους στην τουριστική ανάπτυξη».

Η συνολική έκταση της ανάρτησης στα Δωδεκάνησα είναι 2,6 εκατ. στρέμματα, από τα οποία το 65,1% χαρακτηρίζονται δασικά. Οι Δασωμένοι Αγροί καταλαμβάνουν το 7,8% των εκτάσεων, ενώ οι Εκχερσωμένες Εκτάσεις αποτελούν το 1,56%.

Καμιά επιδότηση σε αγρότες δεν θα χαθεί

Τη διαβεβαίωση ότι καμία επιδότηση δεν θα χαθεί για τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που χρησιμοποιούν εκτάσεις, οι οποίες έχουν χαρακτηρισθεί δασικές, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός σε τηλεοπτική του συνέντευξη το Σαββατοκύριακο.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους αγρότες ότι καμία επιδότηση που αφορά σε περιοχές που βόσκουν τα πρόβατα ή τα κατσίκια τους ή έχουν καλλιέργειες που είναι δηλωμένες και παίρνουν επιδοτήσεις δεν πρόκειται να μείνει έξω. Μην αναθεματίζουμε τα πάντα. Είναι χρήσιμοι οι δασικοί χάρτες. Έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη και οι δασικοί χάρτες και το κτηματολόγια είναι απολύτως απαραίτητα», ανέφερε επισημαίνοντας όμως ότι έχουν γίνει και πολλά λάθη, τα οποία θα διορθωθούν στους επόμενους μήνες. «Θα επαναδιατυπωθεί το τι ακριβώς είναι δάσος και με ευέλικτες επιτροπές θα κριθούν, από εκεί και πέρα οι όποιες ενστάσεις, μετά από αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Λιβανός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Ουκρανία: Ρωσικό πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά αγκυροβόλησε στη Συρία

23:41

ΕΟΔΥ: Πού θα κάνετε δωρεάν τεστ Covid-19 την Παρασκευή 19/8

23:37

ΠΟΥ: Συστήνεται η χρήση του εμβολίου της Valneva κατά της COVID-19

23:22

Ουκρανία: Εκρήξεις κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

23:10

Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

22:55

Πέντε νεκροί, πολλοί τραυματίες από σφοδρή θύελλα στην Αυστρία

22:39

Ρωσία: Στις φλόγες παραδόθηκε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

22:21

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ανασυγκροτήθηκε το Δ.Σ. - Η σύνθεση του

22:11

Ζελένσκι: Αρνείται ειρηνευτικές συζητήσεις μέχρι να αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανια

22:03

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 90 δολάρια το αμερικανικό αργό

21:51

Γερμανία: 7 στους 10 πολίτες έχουν μειώσει τη χρήση ενέργειας - 2 στα 3 νοικοκυριά περιορίζουν τις δαπάνες

21:34

Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο του ΜΟΔ οι 12 κατηγορούμενοι της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού

21:31

Ιταλία - Δημοσκόπηση: Τα γκάλοπ προαναγγέλλουν σκληρή μάχη - «Φαβορί» η συντηρητική συμμαχία

21:22

Αλγερία: Στους 37 οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές - Πάνω από 180 οι τραυματίες

21:13

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός θα κάνει τεστ ανίχνευσης ναρκωτικών μετά το βίντεο από ένα πάρτυ

21:01

Νέες απώλειες για τον χρυσό - Σε χαμηλό 3 εβδομάδων

20:59

Βενετία: Πρόστιμα 1.500 ευρώ σε τουρίστες που σέρφαραν με μηχανοκίνητες σανίδες στο Μεγάλο Κανάλι

20:48

Μπούλαρντ (Fed): Πρώιμο να σκεφτόμαστε χαμηλότερα επιτόκια

20:39

Βουλγαρία: Εκτίμηση για αύξηση 50% των ξένων τουριστών φέτος το καλοκαίρι σε ετήσια βάση

20:26

ΗΠΑ: Πολίτες σημαδεύουν με λέιζερ πιλότους αεροπλάνων - Πάνω από 9.000 περιστατικά το 2021

20:16

Πυροσβεστική: Συνολικά 39 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:11

DW: Η Γερμανία αναζητά εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο

20:01

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα το Φθινόπωρο για την εκτός Ενισχυμένης Εποπτείας αξιολόγηση – Τα ραντεβού και ο Προϋπολογισμός

19:47

ΗΠΑ: Προς συμφωνία με την Bavarian Nordic για εμβόλια κατά της ευλογιάς των πιθήκων

19:29

Γερμανία: Η Shell μειώνει την παραγωγή διυλιστηρίου λόγω της χαμηλής στάθμης του Ρήνου

19:15

Μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16 πάνω από ελληνικά νησιά - Συνολικά 80 παραβιάσεις

19:08

Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ζητά αποστρατικοποίηση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

19:02

Μιχαηλίδου: Η ισότιμη παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους νησιώτες μας είναι καθήκον και υποχρέωσή μας

18:52

ΟΛΘ: Επεκτείνει τις συνδυασμένες μεταφορές στη Νις της Σερβίας

18:51

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed