Πήλιο: Ξεκινά επαναχάραξη των ορίων 105 οικισμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πήλιο: Ξεκινά επαναχάραξη των ορίων 105 οικισμών
Με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την εκπόνηση της μελέτης.

Τα πρώτα βήματα προκειμένου να λυθεί ο …γόρδιος δεσμός με τα όρια των οικισμών στο Πήλιο, που έχει οδηγήσει στο «πάγωμα» όλων των οικοδομικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, αναμένεται να ξεκινήσουν το ερχόμενο διάστημα. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) θα είναι η αναθέτουσα αρχή για την εκπόνηση της πολυαναμενόμενης μελέτης για την επαναχάραξη των ορίων των 105 οικισμών του Πηλίου.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις στο ΥΠΕΝ για το συγκεκριμένο θέμα με τη συμμετοχή του τεχνικού κόσμου της Μαγνησίας αλλά και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολίτες που είχαν κτίσει µε νόμιμες οικοδομικές άδειες εντός των ορίων των οικισμών του Πηλίου βρέθηκαν στον αέρα, διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του 1268/2019 ακύρωσε τα όρια των χωριών. Κι αυτό διότι οι οριοθετήσεις τους είχαν γίνει με αποφάσεις της Διοίκησης (Νομαρχών, Υπουργών και άλλων αναρμόδιων), δίχως μελέτες και τα όριά των οικισμών διευρύνθηκαν υπέρμετρα, με συνέπεια να συμπεριληφθούν σε αυτά μεγάλες εκτάσεις αγροτικής ή και δασικής γης.

Έτσι πληθώρα οικοπέδων από εντός σχεδίου βρέθηκαν – εν μία νυκτί - εκτός σχεδίου. Συνέπεια; Να είναι αδύνατη κάθε δικαιοπραξία ή έκδοση άδειας δόμησης, παγώνοντας κάθε οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα στο Πήλιο. Η μελέτη θα αφορά στην ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών στο βουνό της Μαγνησίας, αλλά και όλης της χώρας καθώς το πρόβλημα δεν αφορά μόνο το Πήλιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφησαν τα Τεχνικά Δελτία από το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, το οποίο αναμένεται άμεσα να προκηρύξει τον σχετικό διαγωνισμό για την ανάδειξη του μελετητή, ο οποίος θα αναλάβει το έργο. Το ΤΕΕ θα αναλάβει και την επίβλεψη της μελέτης. Είναι αξιοσημείωτο ότι διαγωνιστική διαδικασία για δημόσιες συμβάσεις, με αναθέτουσα αρχή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα. Αφού ολοκληρωθεί η μελέτη θα συνταχθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα ακριβή όρια των οικισμών. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί, µέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και φτάνει τα 300.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider