Διεθνή
05-04-2021 | 09:21

Βουλγαρία: Το κόμμα του Μπορίσοφ κερδίζει τις εκλογές, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλγαρία: Το κόμμα του Μπορίσοφ κερδίζει τις εκλογές, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ εξασφαλίζει το 24,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εκλογική επιτροπή της χώρας μετά την καταμέτρηση ποσοστού 42,5% των ψηφοδελτίων, ενώ τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Το νέο κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», που τάσσεται κατά του κατεστημένου και του οποίου ηγείται ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής και τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, έρχεται δεύτερο εξασφαλίζοντας ποσοστό 19% των ψήφων, και ακολουθούν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές με ποσοστό 14,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο σχηματισμός κατά της διαφθοράς «Δημοκρατική Βουλγαρία» και η κεντροαριστερή συμμαχία «Έξω η Μαφία!», τα οποία οδήγησαν στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς που είχαν στόχο την ανατροπή του Μπορίσοφ πέρυσι, εξασφαλίζουν 11% και 5,1% αντίστοιχα.

Το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνει 8,7% των ψήφων, ενώ το εθνικιστικό VMRO, ο εταίρος στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό του GERB, εξασφαλίζει ποσοστό 3,6%, κοντά στο 4% που αποτελεί το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Νωρίτερα, ο Μπ. Μπορίσοφ πρότεινε να σχηματιστεί διακομματική νέα κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών, καθώς το κόμμα του δεν εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. «Προτείνω ειρήνη – ας αξιοποιήσουμε τους ειδικούς (...) και ας αντιμετωπίσουμε την πανδημία (του νέου κορονοϊού) ώστε να μπορούμε να ατενίσουμε ξανά το μέλλον με αισιοδοξία», είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Σε βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook, απευθύνθηκε σε δεύτερο πρόσωπο στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων: «Δεν έχετε καμιά εμπειρία, δεν έχετε ανθρώπους, πρέπει να μάθετε, αλλά έχετε τεράστιες δυνατότητες», είπε.

Σημειώνεται πως η χθεσινή ψηφοφορία διεξήχθη με πολλούς περιορισμούς εξαιτίας της πανδημίας, καθώς προβλέφθηκε να δοθεί η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίζουν κατ’ οίκον, με τις κάλπες να μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, σε περιοχές οι οποίες τελούν σε καραντίνα. Συνολικά 6,7 εκατ. πολίτες της Βουλγαρίας είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των 240 μελών του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την Gallup International, η συμμετοχή ήταν γύρω στο 48% του εκλογικού σώματος. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για αυτήν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.