Fitch: Το «τσουνάμι» των αποζημιώσεων μετά την αποκόλληση του Ever Given

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Το «τσουνάμι» των αποζημιώσεων μετά την αποκόλληση του Ever Given
Η Fitch εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν με μεγάλη ευκολία κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. «Τσουνάμι» αποζημειώσεων.

Το μπλοκάρισμα του τεράστιου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ είναι πιθανόν να προκαλέσει ισχυρές απώλειες για τις εταιρείες αντασφάλισης, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Οι τελικές απώλειες θα εξαρτηθούν από πόσο θα χρειαστεί η εταιρεία διάσωσης για να απελευθερώσει τελείως το Ever Given και από το πότε θα αποκατασταθεί η ομαλότητα της ροής των πλοίων στη διώρυγα του Σουέζ, με τη Fitch ωστόσο να εκτιμά ότι οι απώλειες μπορεί να ξεπεράσουν με μεγάλη ευκολία κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά, τα ατυχήματα που αφορούν τόσο μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μπορούν να προκαλέσουν αξιώσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων, σχετιζόμενα κυρίως με τη διάσωση. Καθώς το Ever Given δύναται να ταξιδεύει μόλις καταφέρει να βγει πλήρως από το σημείο που μπλόκαρε, οι αξιώσεις θα παραμείνουν σημαντικά κάτω από αυτό το επίπεδο.

Ωστόσο, οι οργανισμοί προστασίας και αποζημίωσης πλοιοκτητών θα αντιμετωπίσουν πιθανώς επίσης αξιώσεις από τους ιδιοκτήτες του φορτίου στο Ever Given και από τα άλλα πλοία που έχουν μπλοκαριστεί στη διώρυγα του Σουέζ για απώλειες που σχετίζονται με ευπαθή εμπορεύματα και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Επιπλέον, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αξιώσεις και από την ίδια την Αρχή του καναλιού του Σουέζ για απώλεια εσόδων.

Ένα μεγάλο μέρος των απωλειών θα έχει πιθανόν αντασφαλιστεί από μια ομάδα διεθνών αντασφαλιστικών εταιριών, ανέφερε ο Fitch, προσθέτοντας ότι αυτό θα εντείνει τις πιέσεις στα κέρδη πρώτου εξαμήνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider