Ξαναρχίζουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca Φινλανδία και Ισλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξαναρχίζουν τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca Φινλανδία και Ισλανδία
Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα (4 Απριλίου).

Η Φινλανδία και η Ισλανδία, δυο χώρες που είχαν αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca μετά τις αναφορές για εμφάνιση θρόμβων σε άτομα που εμβολιάστηκαν, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αρχίσουν και πάλι να το χορηγούν σε ανθρώπους άνω των 65 και άνω των 70 ετών αντίστοιχα.

«Δεν υπάρχει αύξηση του κινδύνου εμφάνισης πολύ σπάνιων θρομβοεμβολών μετά τον εμβολιασμό σε άτομα άνω των 65 ετών (…). Οι εμβολιασμοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα μπορούν επομένως να συνεχιστούν κανονικά», ανέφερε η υγειονομική υπηρεσία της Φινλανδίας THL. Η εκστρατεία ανοσοποίησης θα συνεχιστεί από την Δευτέρα.

Η THL διευκρίνισε ότι «για προληπτικούς λόγους» το εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 ετών μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα για τυχόν παρενέργειες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα του πληθυσμού.

Από το Ρέικιαβικ, η υπουργός Υγείας Σβάντις Σβαβαρσντότιρ ανακοίνωσε επίσης ότι ξαναρχίζουν οι εμβολιασμοί για τα άτομα άνω των 70 ετών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Παράλληλα, η Ισλανδία αποφάσισε να επιβάλει και πάλι περιορισμούς για να αναχαιτίσει την εξάπλωση της Covid-19. Έτσι, γυμναστήρια, πισίνες, κινηματογράφοι και νυχτερινά κέντρα θα κλείσουν από αύριο ενώ κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα λειτουργούν κανονικά. Τα εστιατόρια θα σερβίρουν πελάτες μέχρι τις 10 το βράδυ.

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα (4 Απριλίου).

Όλες οι νέες μολύνσεις στην Ισλανδία οφείλονται στη βρετανική παραλλαγή του νέου κορονοϊού.

Η Δανία και η Σουηδία πρόκειται να ανακοινώσουν αύριο τις δικές τους αποφάσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και θα ακολουθήσει η Νορβηγία την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider