Ειδήσεις
24-03-2021 | 13:53

Εμβόλιο AstraZeneca: «Κρυφή» παρτίδα 29 εκατ. δόσεων στην Ιταλία

Newsroom
Μοιράσου το
Εμβόλιο AstraZeneca: «Κρυφή» παρτίδα 29 εκατ. δόσεων στην Ιταλία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια τεράστια ποσότητα εμβολίων της AstraZeneca για τον κορονοϊό, μεγέθους 29 εκατ. δόσεων βρέθηκε την Τετάρτη στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις της αγγλικής φαρμακευτικής εταιρείας σε εργοστάσιο κοντά στη Ρώμη.

Η ποσότητα, που αντιστοιχεί στο σύνολο των εμβολίων που έχει παραδώσει έως τώρα η φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακαλύφθηκε έπειτα από επιθεώρηση των ιταλικών αρχών κατ’ εντολή του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος ήθελε να εξακριβώσει τι ακριβώς παράγει η AstraZeneca εντός ευρωπαϊκού εδάφους.

Το ζήτημα βρέθηκε άμεσα στην προσοχή της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Πηγές της γαλλικής προεδρίας ανέφεραν πως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα με τον προορισμό που είχαν αυτές οι δόσεις και να επιβληθούν ακόμα και απαγορεύσεις της εξαγωγής της παρτίδας των 29 εκατ. εμβολίων, ενώ από τη γερμανική καγκελαρία αναφέρουν πως οι δόσεις των εμβολίων θα πρέπει να παραδοθούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρει πως η βιομηχανία του Ανάνι εμφιαλώνει τα εμβόλια, τα οποία στην συνέχεια είναι έτοιμα να σταλούν στους διάφορους παραλήπτες.

Σύμφωνα με ό,τι φέρονται να ανακάλυψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, πολλές από τις φιάλες εμβολίου, που βρίσκονται στο Ανάνι, περιέχουν το σκεύασμα της AstraZeneca, το οποίο παράχθηκε στο Χάλιξ της Ολλανδίας. Η υποψία είναι ότι ο τελικός στόχος είναι να μπορέσει να παρασχεθεί, με τον τρόπο αυτό, η δεύτερη δόση αναγκαία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού στην Βρετανία.

Η La Stampa υπενθυμίζει ότι αρχικά η συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία είχε δεσμευθεί να παραδώσει στην ΕΕ 120 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ τώρα δεν φαίνεται να είναι σε θέση να σεβαστεί ούτε την τελευταία της υπόσχεση για παράδοση τριάντα εκατομμυρίων δόσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.