Διεθνή
20-03-2021 | 13:37

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την AstraZeneca για να είναι συνεπής στην υπογραφή της

Newsroom
Μοιράσου το
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει την AstraZeneca για να είναι συνεπής στην υπογραφή της
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε σαφές ότι εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει τις απαιτούμενες παραδόσεις που έχει κλείσει με την εταιρεία AstraZeneca, θα προχωρήσει σε αποκλεισμό της δυνατότητας εξαγωγών του συγκεκριμένου εμβολίου. 

Η δήλωση της φον ντερ Λάιεν, η οποία έγινε σε γερμανικά ΜΜΕ, ήταν ως εξής: "Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες".

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι όλες οι επιλογές που έχει η Ε.Ε. βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανακοίνωσε ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι εβδομάδα αποφάσεων για την Ε.Ε. όσον αφορά τα εμβόλια και τις παραδόσεις που εκκρεμούν.

Επειδή η AstraZeneca έχει παραδώσει αρκετά μικρότερο αριθμό εμβολίων από τον αρχικά συμφωνημένο, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει από την Πέμπτη σε ανακοίνωση σχετικά με την ενεργοποίηση των ρήτρων που προβλέφθηκαν στο αντίστοιχο συμβόλαιο με την AstraZeneca. Το μέγεθος της συνολικής αστοχίας της AstraZeneca είναι αρκετά μεγάλο: από τις 180 εκατομμύρια για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την Ε.Ε. για το β' τρίμηνο του 2021, τελικά θα παραδώσει μόλις 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της.

Το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας επίλυσης, αφορά την ανταλλαγή επιστολών για την συμβιβαστική επίλυση του προβλήματος και τη συνάντηση για την επίλυση που γίνεται σε 20 ημέρες από την ανταλλαγή των επιστολών. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.