Διεθνή
12-03-2021 | 19:28

Γερμανία: Σκάνδαλο προμήθειας μασκών για τον κορονοϊό - Προς αυστηροποίηση ο κανονισμός περί διαφθοράς

Newsroom
Μοιράσου το
Γερμανία: Σκάνδαλο προμήθειας μασκών για τον κορονοϊό - Προς αυστηροποίηση ο κανονισμός περί διαφθοράς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μετά τις αποκαλύψεις για διαφθορά μελών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag), η κοινοβουλευτική ομάδα Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) εκπόνησε σχέδιο αυστηροποίησης του κανονισμού για τους βουλευτές.

Με ένα σχέδιο 10 σημείων, το οποίο εκπόνησαν το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το (αδελφό, βαυαρικό) Χριστιανοκοινωνικό (CSU) κόμμα, η κοινοβουλευτική τους ομάδα θέλει να αυστηροποιήσει τον κανονισμό του ομοσπονδιακού για θέματα διαφθοράς των βουλευτών.

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι βουλευτές πρέπει να δηλώνουν όλα τα πρόσθετα εισοδήματα από 100.000 ευρώ και πάνω μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Επιπλέον, η δωροληψία θα τιμωρείται ως έγκλημα - με ελάχιστη ποινή φυλάκισης ενός έτους, όπως αναφέρει το σχέδιο.

Δύο (πρώην πλέον) βουλευτές, ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Νίκολας Λέμπελ και ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Γκέοργκ Νισλάιν μεσολάβησαν για την αγορά προστατευτικών μασκών στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού και φέρεται να έχουν εισπράξει προμήθειες ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για αυτό. Μετά τη σφοδρή κριτική η οποία ακολούθησε, παραιτήθηκαν από την βουλευτική τους έδρα.

Η ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών και Χριστανοκοινωνιστών (CDU/CSU) έδωσε στους βουλευτές της προθεσμία έως σήμερα το απόγευμα για να δηλώσουν εγγράφως ότι δεν έχουν αντλήσει οικονομικά οφέλη από συναλλαγές που σχετίζονται με πανδημία.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του για το σκάνδαλο.

Σε εκδήλωση της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), τόνισε ότι «όποιος σκόπιμα καταχράται την εντολή του λαού για να πλουτίσει προσωπικά, τότε βλάπτει τη δημοκρατία. Τέτοιοι άνθρωποι δεν έχουν καμία θέση στο κοινοβούλιο (Bundestag). Η συμπεριφορά τους είναι άθλια και επαίσχυντη. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες εισοδήματος από την πανδημία και έπρεπε στη συνέχεια να μάθουν ότι ειδικά βουλευτές έβαλαν λεφτά στην τσέπη τους. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια οικονομική κλίμακα η οποία υπερβαίνει τη φαντασία των απλών ανθρώπων», τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης Στάινμάιερ και κάλεσε τα κόμματα «να διερευνήσουν εάν υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.