Τακτοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων για τους πληγέντες του 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τακτοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων για τους πληγέντες του 2020
Η πλατφόρμα του ΤΕΕ αφορά 24 περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν κηρυχθεί την προηγούμενη χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Άνοιξε η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για υπαγωγή αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (δηλαδή των παράνομων κτισμάτων με μεγάλες αυθαιρεσίες ή δίχως οικοδομικές άδειες) για τους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2020. Αφορά 24 περιφερειακές ενότητες, οι οποίες είχαν κηρυχθεί την προηγούμενη χρόνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα η δυνατότητα νομιμοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων έχει σταματήσει από τα τέλη Σεπτεμβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναζητεί τρόπους, συνταγματικά ανεκτούς, ώστε να μπορέσει να τα τακτοποιήσει, αν και, όπως αναφέρουν κύκλοι μηχανικών, η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση για ορισμένα αυθαίρετα της «κατηγορίας 5» προβλέφθηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ορισμένες εξαιρέσεις, ή η μεταφορά τους στην «κατηγορία 4» δίνοντας τη δυνατότητα της νομιμοποίησής τους έως το 2025. Όσον αφορά στις πληγείσες περιοχές του 2020, οι οποίες είχαν χτυπηθεί από θεομηνίες (όπως ο Ιανός κλπ) θα έχουν τη δυνατότητα αιτήσεων υπαγωγής έως τις 09/12/2021 με καταβολή παραβόλου. Ειδικότερα, σε συνέχεια των αλλαγών που νομοθετήθηκαν με τον νόμο 4759/2020 για τη χωροταξία και την πολεοδομία, το ΤΕΕ προσάρμοσε το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων στις νέες προβλέψεις.

Οι αλλαγές αφορούν, κυρίως, τις περιπτώσεις της κατηγορίας 5 που μπορούν πλέον κατ’ εξαίρεση να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου 4495 (ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ακίνητα από κληρονομιά, ακίνητα ΕΤΑΔ, ακίνητα leasing, ακίνητα πλειστηριασμών) αλλά και την ένταξη στην κατηγορία 4 όπου εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα δήλωσης κατασκευών με παραβίαση οικοδομικής γραμμής σε προκήπιο (με όρια). Επιπλέον, το σύστημα προσαρμόστηκε σε ορισμένες λεκτικές και νομοθετικές αλλαγές που προβλέφθηκαν από τον νόμο 4759.

«Αυτή η προσαρμογή για τα αυθαίρετα είναι σημαντική γιατί αλλάζουν στην πράξη οι κατηγορίες των δηλώσεων αυθαιρέτων, σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές. Ακόμη πιο σημαντική είναι η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που ήδη ξεκίνησε αλλά και της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών. Τα τρία αυτά συστήματα δίνουν για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη καταγραφή του δομημένου περιβάλλοντος στη χώρα μας», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός. Και συνεχίζει: «Η τριάδα των συστημάτων είναι μια τομή στην ιστορία των ακινήτων στη χώρα μας. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στα ζητήματα δόμησης και γης θα ολοκληρωθεί με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών και το Κεντρικό Σύστημα Αδειοδότησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων, που θα μπορούν, όλα, να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή και τη δουλειά όλων μας. Και αυτά προωθούνται από το ΤΕΕ. Είναι η ώρα να φροντίσει η Πολιτεία και για την κωδικοποίηση και απλούστευση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το ζητούμε και θα είμαστε αρωγοί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider