4,5 εκατ. ευρώ σε Σάμο και Βόρειο Αιγαίο για τις ζημιές από τον σεισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
4,5 εκατ. ευρώ σε Σάμο και Βόρειο Αιγαίο για τις ζημιές από τον σεισμό

Στα 4,45 εκατ. ευρώ προσδιορίζονται τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους δήμους της Σάμου και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον τελευταίο καταστροφικό σεισμό. Ειδικότερα, στην Ανατολική Σάμο θα διατεθεί 2,16 εκατ. ευρώ έως και τον Ιανουάριο του 2023, εκ των οποίων οι 700.000 ευρώ μόνο για τη διαχείριση των ετοιμόρροπων κτιρίων. Στη Δυτική Σάμο έχει δεσμευθεί κονδύλι 2,09 εκατ. ευρώ για το ίδιο διάστημα, εκ των οποίων 750.000 ευρώ ειδικά για τα ετοιμόρροπα κτίρια. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα λάβει την επόμενη διετία το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα στοιχεία έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, μόνο στον δήμο Δυτικής Σάμου τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίσματα είναι 361. Όσο για τον δήμο Ανατολικής Σάμου, το δημοτικό Συμβούλιο, μόλις στα τέλη Ιανουαρίου ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας για το θέμα των κατεδαφίσεων. Η προτεραιότητα των κατεδαφίσεων βάσει του Σχεδίου Εγκέλαδος για την άρση των επικινδυνοτήτων θα δίνεται με σειρά προτεραιότητας, στους κύριους οδικούς άξονες, στους κεντρικούς δρόμους, στις εισόδους των πόλεων και των κοινοτήτων καθώς και σε κτίρια κρίσιμων λειτουργιών όπως Νοσοκομεία, Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημαρχείο κ.λπ.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ η επιφόρτιση των δήμων με τις κατεδαφίσεις γίνεται χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης, καθώς τα χρήματα που έχουν δοθεί δεν φτάνουν για τις κατεδαφίσεις και τις απομακρύνσεις των υλικών. Παράλληλα, όπως καταγγέλλεται, οι δήμοι δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης απαντά ότι, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσπίσει σύστημα πολυετούς και ετήσιου στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού για όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων των Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού.

Όπως υπογραμμίζει, για τον Προγραμματισμό Προσλήψεων του 2021, είχαν κληθεί το περασμένο καλοκαίρι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν στην αξιολόγηση των αναγκών τους για προσλήψεις τακτικού προσωπικού, δυνάμενοι να αιτηθούν την πλήρωση των κενών θέσεων του Οργανισμού τους σε επίπεδο οργανικής μονάδας, θέτοντας παράλληλα ένδειξη προτεραιότητας για καθεμία εξ’ αυτών, στο πλαίσιο διαβάθμισης των αναγκών τους. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ο Δήμος Δυτικής Σάμου υπέβαλε αίτημα για την κάλυψη τεσσάρων κενών θέσεων τακτικού προσωπικού με νέες προσλήψεις και τελικά τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός υπαλλήλου ΠΕ Οικονομικού. Μάλιστα, για το 2020 οι δήμοι της Σάμου δεν είχαν υποβάλλει αίτημα για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού ελλείψει κενών θέσεων, καθότι διέθεταν μεταβατικό Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πέραν της ενίσχυσης της στελέχωσης των υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. μέσω της πραγματοποίησης προσλήψεων, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Βορίδης οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας του ν.4440/2016, μέσω του οποίου μπορούν να αντλούν προσωπικό για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Ήδη, τον περασμένο Οκτώβριο με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ζητήθηκε η προσωρινή κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών με απόσπαση. Ειδικά, δε, για τους νέους δήμους που προέκυψαν από διάσπαση, όπως είναι οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, ελήφθη ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση της απαιτούμενης επάρκειας προσωπικού.

Συμπληρωματικά, όπως τόνισε ο υπουργός, οι δήμοι μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών με διάρκεια απασχόλησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους οκτώ μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη έκτακτης ανάγκης, με άμεσες διαδικασίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider