Πάτρα: Καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάτρα: Καταγράφηκαν δύο σεισμικές δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ

Δύο διαφορετικές σεισμικές δονήσεις άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην Πάτρα, με επίκεντρο κοντά στη Ναύπακτο.

Ο πρώτος σεισμός καταγράφηκε στις 5.30 σήμερα το πρωί και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Κορινθίας και της Φωκίδας.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα ανατολικά, νοτιοανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα πέντε χιλιόμετρα.

Σχεδόν μία ώρα αργότερα, καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση, στις 6.38 σήμερα το πρωί, με επίκεντρο κοντά σε αυτό του σεισμού των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε νωρίτερα.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ναυπάκτου, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε περίπου στα οκτώ χιλιόμετρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τυχόν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις.

Δηλώσεις του καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ευθ. Σώκου

«Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 05:36 σήμερα, με επίκεντρο τον δυτικό Κορινθιακό κόλπο, εντάσσεται προφανώς στην ίδια σεισμική ακολουθία που είχαμε τους τελευταίους δύο μήνες», αναφέρει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Σεισμολογίας, Ευθύμιος Σώκος. Παράλληλα, ο καθηγητής επισημαίνει ότι «καταγράφεται μετασεισμική ακολουθία», καθώς, όπως λέει, «έχουν σημειωθεί και σημειώνονται μετασεισμοί».

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, «από την στιγμή που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμέναμε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς στο Κορινθιακό κόλπο τα βλέπουμε αυτά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider