Νέες διαδηλώσεις στη Μιανμάρ, παρά την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες διαδηλώσεις στη Μιανμάρ, παρά την ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους

Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους σήμερα το πρωί στη Μιανμάρ, παρά την ανάπτυξη στρατιωτών σε πολλές πόλεις και την κλιμάκωση της καταστολής από τη στρατιωτική χούντα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Εκατοντάδες μηχανικοί και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο βόρειο τμήμα της οικονομικής πρωτεύουσας Ρανγκούν, μετέδωσε ο φωτορεπόρτερ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών χθες. Ο στρατός ανέπτυξε δυνάμεις και τεθωρακισμένα σε πολλές πόλεις, ενώ διέκοψε σχεδόν πλήρως την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ως την Τετάρτη υπό κράτηση κατ' οίκον η Αούνγκ Σαν Σου Τσι

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η 75χρονη de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που ανατράπηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, θα παραμείνει υπό κράτηση ως τουλάχιστον την Τετάρτη, δεν θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα Δευτέρα, όπως προβλεπόταν, ενημέρωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου.

Ο δικαστής που είναι αρμόδιος για την υπόθεσή της γνωστοποίησε πως η ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν η επικεφαλής του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία θα αφεθεί ελεύθερη θα διεξαχθεί «την 17η (Φεβρουαρίου), όχι σήμερα», ανέφερε ο συνήγορός της, προσθέτοντας ότι προσπαθεί ακόμη να τη δει, όπως επιτρέπει ο νόμος.

Ερωτηθείς αν θεωρεί τη μεταχείριση της δίκαιη, ο δικηγόρος απάντησε «μπορείτε να το κρίνετε μόνοι σας».

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατηγορείται, κατά όσα έχουν γίνει γνωστά, για παράνομη εισαγωγή γουόκι-τόκι. Είναι «καλά στην υγεία της», διαβεβαίωσε το κόμμα της το Σαββατοκύριακο. Παραμένει υπό κράτηση κατ’ οίκον στην πρωτεύουσα.

Ο στρατός να «αποφύγει τη χρήση βίας»

Δυτικές πρεσβείες στη Μιανμάρ κάλεσαν τον στρατό της χώρας να «αποφύγει τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και πολιτών» αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εξαπέλυσαν πυρά για να διαλύσουν μια διαδήλωση και ανέπτυξαν τεθωρακισμένα οχήματα σε πόλεις.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ τοπική ώρα, οι πρεσβείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βρετανίας, του Καναδά και άλλων 11 χωρών καταδίκασαν τις συλλήψεις πολιτικών ηγετών και την παρενόχληση δημοσιογράφων μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου και κατήγγειλαν τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών από τον στρατό.

«Υποστηρίζουμε τον λαό της Μιανμάρ στην αναζήτησή του για δημοκρατία, ελευθερία, ειρήνη και ευημερία. Ο κόσμος παρακολουθεί» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider