Σε κίνδυνο το Δέλτα Αξιού

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε κίνδυνο το Δέλτα Αξιού

Ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Ελλάδας στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο. Πρόκειται για την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού. Σωροί από μπάζα, ελαστικά, δεξαμενές χημικών, ακόμη και επικίνδυνα υλικά, συνθέτουν μία συνηθισμένη εικόνα στην περιοχή που ξεκινάει από τη Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και περιλαμβάνει την κοίτη του Γαλλικού ποταμού και το παράκτιο ανάχωμα από το Καλοχώρι έως το Δέλτα Αξιού.

Η περιοχή αποτελεί πολύτιμο καταφύγιο της φύσης καθώς περιλαμβάνει το Δέλτα, ποτάμια, λιμνοθάλασσες, αλμυρόβαλτους και εύφορα χωράφια παρέχοντας καταφύγιο σε εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων. Συνολικά, υπάρχουν περισσότερα από 370 είδη φυτών, εκ των οποίων πολλά προστατευόμενα, όπως ο κρίνος της θάλασσας, η φτέρη του νερού και το νεροκάστανο. Ειδικά η περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα είναι ένας πολύτιμος βιότοπος για πολλά είδη ζώων, κάποια από τα οποία κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, όπως ο λαγόγυρος και η βίδρα. Εκεί, συναντάμε επίσης αγριόγατες, φίδια, χελώνες, νυχτερίδες, λύκους, αλεπούδες, ασβούς, μυγαλές κλπ. Συνολικά, έχουν καταγραφεί –είτε βιβλιογραφικά είτε στο πεδίο- 50 είδη θηλαστικών, 27 είδη αμφίβιων και ερπετών, περισσότερα από 50 είδη ψαριών των εσωτερικών νερών και της θάλασσας και 65 είδη ασπόνδυλων – στην πλειονότητά τους έντομα. Μάλιστα, στις αμμοθίνες της Αλυκής Κίτρους έχει παρατηρηθεί ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς μεσογειακής χελώνας στην Ευρώπη.

Αυτός ακριβώς ο πλούτος κινδυνεύει να χαθεί. Γι΄ αυτό ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου έχει ήδη κάνει έκκληση ενώ όπως καταγγέλλει παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι προστατευόμενες περιοχές Επανομής και Αγγελοχωρίου, καθώς οι επόπτες που διαθέτει δεν επαρκούν για τη φύλαξη της τεράστιας περιοχής ευθύνης του Φορέα, αλλά ούτε και διαθέτουν τα ανακριτικά δικαιώματα που απαιτούνται για την άμεση αντιμετώπιση των παρανομιών.

«Το πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων και αποβλήτων στην περιοχή μας είναι χρόνιο. Έχουμε την αίσθηση, ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα, με τους περιορισμούς που ισχύουν για τις μετακινήσεις, κάποιοι επιτήδειοι κινούνται ανενόχλητοι και το πρόβλημα έχει ενταθεί», αναφέρει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, κ. Αθηνά Παναγιώτου.

Σύμφωνα με τον Φορέα, η εγγύτητα με τη Θεσσαλονίκη ανέκαθεν λειτουργούσε ως πληγή για την περιοχή, η οποία αποτελεί ένα πρόσφορο σημείο απόθεσης για τα απόβλητα που προέρχονται από το πολεοδομικό συγκρότημα, από τις ανακαινίσεις των τεχνικών εταιρειών, ακόμη και των νοσοκομείων, όπως έγινε πρόσφατα αντιληπτό με τον εντοπισμό δεκάδων στρωμάτων στην κοίτη του Γαλλικού.

Μια ακόμη πληγή για την περιοχή είναι η καύση καλωδίων και άλλων υλικών από επιτήδειους που τα κλέβουν από δημόσιες υποδομές, προκειμένου να αποσπάσουν το χαλκό ή άλλα υλικά αξίας.

Τη σοβαρότητα του προβλήματος της ρύπανσης από ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων εκσκαφών –κάποιων από τα οποία επικίνδυνα- καταδεικνύει και έκθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είχαν προηγηθεί κοινές αυτοψίες με τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, στη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν 17 σημεία κατά μήκος του παράκτιου αναχώματος Καλοχωρίου – Δέλτα Αξιού αλλά και στην κοίτη του ποταμού Γαλλικού, όπου σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση αποβλήτων.

Πρόκειται για απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (κοινώς μπάζα), αλλά και για απόβλητα από μυδοκαλλιέργειες, απορρίμματα από εργασίες διάλυσης αλιευτικών σκαφών, μεταχειρισμένα ελαστικά και κλαδέματα. Σε ορισμένα σημεία εντοπίστηκαν επίσης επικίνδυνα απόβλητα, όπως δομικά στοιχεία με αμίαντο και πλαστικές δεξαμενές με υπολείμματα από χημικά υγρά άγνωστης προέλευσης.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με έγγραφα του επανειλημμένα έχει ζητήσει την ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των οικείων δήμων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Φορέα, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η συνεισφορά εθελοντικών ομάδων στην περιοχή του Καλοχωρίου – Εχεδώρου οι οποίες το τελευταίο διάστημα κάνουν μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την επόπτευση της περιοχής και τον εντοπισμό παράνομων δραστηριοτήτων. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η κυρία Παναγιώτου, το πρόβλημα είναι τέτοιας έκτασης που είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο Φορέας Διαχείρισης με αντίστοιχο προσωπικό και αρμοδιότητες, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε.

«Αντ’ αυτού, δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, όπως και των αντίστοιχων 35 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας, αφήνοντας τελείως εκτεθειμένες τις πολύτιμες αυτές περιοχές σε ανεξέλεγκτες αποθέσεις απορριμμάτων και σε άλλες παράνομες δραστηριότητες», τονίζει η κ. Παναγιώτου. Και καταλήγει: «Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) επειδή παρέβη τις υποχρεώσεις της, βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές Natura 2000».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider