Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της Κομισιόν με την AstraZeneca

Η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca έδωσε στη δημοσιότητα τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών (Κομισιόν- ΑstraZeneca) στις 27 Αυγούστου 2020, συμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ.

Η Επιτροπή ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον. Στη σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα έχουν διαγραφεί τα τμήματα που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεσμευτικό το συμβόλαιο της AstraZeneca

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την ΑstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του κορονοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, δήλωσε την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία. «Υπάρχουν δεσμευτικοί οροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider