Τζόνσον: Πολύ πιθανό ένα no-deal Brexit με την EE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζόνσον: Πολύ πιθανό ένα no-deal Brexit με την EE

Αυξάνονται οι πιθανότητες να «ναυαγήσουν» οι συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit με τα χρονικά περιθώρια να στευνεύουν επικίνδυνα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις μετά-Brexit εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Υπάρχει πλέον ισχυρή πιθανότητα να έχουμε μια λύση που μοιάζει περισσότερο με τη σχέση που έχει η Αυστραλία με την Ε.Ε., ελλείψει συμφωνίας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι κακό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Τζόνσον ανέφερε ότι θα «κοιτάξει προσεκτικά» τις μικρές επιμέρους συμφωνίες που προτείνει η ΕΕ εάν δεν υπάρξει ένα συνολικό πακέτο συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βρετανίας ένα «άτακτο» Brexit θα μπορούσε να εξαλείψει το το 2% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, το οποίο σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε 45 δισ. λίρες. Έτσι και η πίεση από τη μεριά της Βρετανίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη για να επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία, ενώ δεν έχει γίνει σύμφωνα με βρετανικά μέσα, κάποια σημαντική προετοιμασία για άτακτη έξοδο της χώρας.

Παράλληλα, ο Guardian μεταδίδει πως κανένας από το υπέρμαχους του Brexit δεν μπορεί εξηγήσει γιατί το no-deal Brexit θα πρέπει να είναι προς όφελος κάποιου, επισημαίνοντας πως μόνο ο Τζόνσον μπορεί να το σταματήσει και πρέπει να το σταματήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider