ΕΕ: Καθυστερήσεις στο πλαίσιο για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Καθυστερήσεις στο πλαίσιο για τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπών ρύπων
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος φέτος, οι χώρες θα ενημερώσουν την ΕΕ πόσες δωρεάν άδειες σκοπεύουν να δώσουν στις βιομηχανίες τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καθορίσει τους όρους για τις δωρεάν εκπομπές ρύπων στη βιομηχανία για την περίοδο 2021-2025 το Φεβρουάριο, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία προχωρά με καθυστέρηση.

Όπως είναι γνωστό, η αγορά άνθρακα της ΕΕ αναγκάζει τους ρυπαίνοντες να αγοράσουν άδειες για την κάλυψη των εκπομπών τους, αλλά δίνει κάποιες δωρεάν άδειες στη βιομηχανία για να αποτρέψει τις εταιρείες από τη μετεγκατάσταση σε χώρες εκτός της Ευρώπης όπου μπορεί εύκολα να αποφευχθεί το κόστος του άνθρακα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που επικαλείται το Reuters, οι περισσότερες βιομηχανίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με γενναίες περικοπές δωρεάν εκπομπών καθώς η ΕΕ επιδιώκει να περιορίσει τη ρύπανση και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους. Αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στον κλάδο, ο οποίος είναι και ο κατεξοχήν ρυπαίνων, εκατομμύρια ευρώ.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι εξακολουθεί να επαληθεύει δεδομένα από τα 11.000 εργοστάσια και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καλύπτονται από την αγορά άνθρακα, τα οποία θα βοηθήσουν στον καθορισμό των κανόνων.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος φέτος, οι χώρες θα ενημερώσουν την ΕΕ πόσες δωρεάν άδειες σκοπεύουν να δώσουν στις βιομηχανίες τους.

Εάν οι χώρες σκοπεύουν να μοιράσουν πάρα πολλές δωρεάν άδειες, η Επιτροπή θα μπορούσε να εφαρμόσει έναν μηχανισμό «διόρθωσης», περιορίζοντας τις δωρεάν άδειες όλων των εργοστασίων με το ίδιο ποσό, προτού εγκρίνει το τελικό ποσό το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

«Η κατανομή των δωρεάν δικαιωμάτων το 2021 θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση αυτής της απόφασης», δήλωσε η Επιτροπή σε δήλωση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εταιρείες θα πρέπει να παραδώσουν άδειες στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2022, για να καλύψουν τις εκπομπές που παρήγαγαν το 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider