ΔΝΤ: Ο κορονοϊός φρενάρει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Ο κορονοϊός φρενάρει τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία
Κατά το ΔΝΤ, η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Αρνητικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική απόδοση των επιχειρήσεων έχει η πανδημία του κορονοϊού όπως προκύπτει από ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα το ΔΝΤ.

Κατά το ΔΝΤ, η πανδημία του κορονοϊού θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και να επιφέρει μια αλλαγή στις προτιμήσεις των καταναλωτών, στις εταιρικές ενέργειες και στη συμπεριφορά των επενδυτών που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Παράλληλα, το Ταμείο σημειώνει πως υπάρχει ο κίνδυνος οι οικονομικά αποδυναμωμένες επιχειρήσεις, να μειώσουν εν μέσω αυξημένης οικονομικής αβεβαιότητας τις επενδύσεις τους σε πράσινα έργα μεγάλης διάρκειας, επιβραδύνοντας τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία.

Εξετάζοντας ένα μεγάλο διεθνές δείγμα εισηγμένων εταιρειών στο διάστημα 2002 - 2019, το ΔΝΤ διαπίστωσε πως η περιβαλλοντική απόδοση των οικονομικά αδύναμων επιχειρήσεων είναι σημαντικά ασθενέστερη από ό, τι για τις εύρωστες επιχειρήσεις.

«Ένα σοκ με μεγάλες μακροοικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις, όπως η πανδημία του κορονοϊού, αυξάνει την αβεβαιότητα και διαταράσσει την οικονομική δραστηριότητα, μια εξέλιξη που τείνει να ενισχύσει τους χρηματοοικονομικούς περιορισμούς των επιχειρήσεων. Αυτό, με τη σειρά του, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις πράσινες επενδύσεις των επιχειρήσεων», σημειώνει το ΔΝΤ.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider