Prosperty: Η startup που θα αλλάξει την αγορά και ενοικίαση σπιτιού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Prosperty: Η startup που θα αλλάξει την αγορά και ενοικίαση σπιτιού
O Ceo και Co-founder της Prosperty, κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, μιλά στο insider.gr για την νέα πλατφόρμα που θα «διαταράξει» τον εδώ και χρόνια στάσιμο κλάδο της αγοροπωλησίας ακινήτων.

Μια νέα πλατφόρμα που φιλοδοξεί τα κάνει το απαραίτητο «disrupt» στον εδώ και χρόνια στάσιμο κλάδο της αγοροπωλησίας κι ενοικίασης ακινήτων, έχει κάνει την εμφάνισή της το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για την πλατφόρμα Prosperty, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ιδιοκτήτες και αγοραστές/ενοικιαστές υποσχόμενη να εξαλείψει τις στρεβλώσεις που καταγράφονται εδώ και χρόνια στην συγκεκριμένη αγορά.

«Στόχος της» είναι, όπως διευκρινίζει ο εμπνευστής και ιδρυτής της Αντώνης Μαρκόπουλος σε συνέντευξή του στο insider.gr, «η τεχνολογία να αυτοματοποιήσει την αγοροπωλησία και ενοικίαση ακινήτων και να γλιτώσει χρόνο αλλά και κόπο από τους δυνητικούς αγοραστές/ενοικιαστές. Δηλαδή εκεί που θα χρειαζόταν κάποιος 20 επισκέψεις σε σπίτια που αρχικά του φάνηκαν ενδιαφέροντα να πραγματοποιήσει τρεις αφού θα έχεις εκ των προτέρων πολύ καλή εικόνα του ακινήτου». Πώς όμως πραγματοποιείται αυτό; Μα με την βοήθεια της τεχνολογίας, όπως εξηγεί ο κ. Μαρκόπουλος. ΄

«Η ιδέα για την Prosperty ήρθε από μια πολύ κακή προσωπική εμπειρία, όταν πριν από δύο χρόνια προσπάθησα να αγοράσω ένα σπίτι εγώ ο ίδιος» αναφέρει ο CEO και Co-Founder της εταιρείας. «Οι δυσκολίες που συνάντησα ήταν μεγάλες, έπρεπε να κάνω διάφορες συναντήσεις με μεσίτες, πολλοί εκ των οποίων είχαν ελλιπή γνώση του ακινήτου και στη συνέχεια έπρεπε να απευθυνθώ στην πολεοδομία, να μιλήσω με μηχανικό, με δικηγόρο και πολλά άλλα για να διαπιστώσω αν το ακίνητο πληρεί τις προϋποθέσεις όχι μόνο τις δικές μου αλλά και τις νομικές σχετικές με την αγοροπωλησία. Κάπως έτσι και μιας και προέρχομαι, όχι από τον χώρο του real estate αλλά της τεχνολογίας, (σ.σ. ο κ. Μαρκόπουλος έχει υπάρξει στέλεχος μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας όπως Intralot, Velti κ.ά. ενώ παλαιότερα έχει διατελέσει και ειδικός γραμματέας στο υπουργείο Ανάπτυξης) σκέφτηκα ότι είναι αδιανόητο εν έτει 2019 να μην μπορεί η τεχνολογία να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

«Αναζητώντας αντίστοιχα παραδείγματα του εξωτερικού και εξερευνώντας καλύτερα την αγορά του Real Estate κατέληξα στην Prosperty, μια πλατφόρμα η οποία κατά βάση φιλοδοξεί να αυτοματοποιήσει την πώληση ή και ενοικίαση ενός ακινήτου, δηλαδή να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα ένα ακίνητο στον δυνητικό αγοραστή/ενοικιαστή ώστε να αποφύγει άσκοπα ραντεβού κι επισκέψεις, καθώς και να πραγματοποιεί τον νομικό και τεχνικό έλεγχο των ακινήτων που καταχωρεί, ώστε οι ενέργειες από πλευράς αγοραστή/ενοικιαστή να περιορίζονται στην επίσκεψή του στον συβμολαιογράφο για τις υπογραφές», τονίζει στο insider.gr.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο η πλατφόρμα διαφοροποιείται σε αρκετά σημεία, τόσο από τον ελληνικό όσο κι από τον διεθνή ανταγωνισμό. «Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που υπάρχει εντός της είναι η «διαπραγμάτευση της τιμής», η οποία γίνεται online, αυτοματοποιείται δηλαδή μέσα από την πλατφόρμα, καταργώντας την διαμεσολάβηση ενός μεσίτη. Με τον τρόπο αυτό κανείς από τους συμβαλλόμενους δεν αμφιβάλλει αν για παράδειγμα, μεταφέρονται σωστά οι διαπραγματεύσεις» εξηγεί.

Ειδοποιός διαφορά της είναι βέβαια και η απλοποίηση της όλης διαδικασίας. «Όλη η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου ή την υπογραφή μισθωτηρίου (δηλαδή ο νομικός και τεχνικός έλεγχος) γίνεται από την Prosperty και πλέον εκκρεμεί μόνο το τελικό συμβόλαιο το οποίο πρέπει, βάσει νόμου, να υπογραφεί ενώπιον συμβολαιογράφου» τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος. «Οι άλλες πλατφόρμες που υπάρχουν διαθέσιμες δεν έχουν τον έλεγχο της ποιότητας των δεδομένων που ανεβάζουν. Εμείς, επί της ουσίας, είμαστε ένας τεχνολογικός υβριδικός μεσίτης (tech hybrid agent) κι όχι μια πλατφόρμα καταχώρησης αγγελιών. Και λέω υβριδικός γιατί υπάρχει μεν πολύ τεχνολογία αλλά πολλές διαδικασίες γίνονται και offline, όπως για παράδειγμα ο έλεγχος των τίτλων. Έτσι έχουμε τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που δημοσιεύονται».

Για να γίνει κατανοητό, όπως μας εξηγεί ο κ. Μαρκόπουλος, «μόλις κάποιος υποβάλλει αίτηση καταχώρησης για ένα ακίνητο ξεκινά η διαδικασία ελέχγου από την Prosperty. Όλα τα ακίνητα που καταχωρούνται περνούν από έλεγχο περίπου 250 σημείων και έχουν όλα φωτογραφία, 360 video και αμέτρητες αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους. Έτσι δεν θα δείτε ποτέ στην Prosperty ένα ακίνητο με ελλιπείς φωτογραφίες ή λίγα δεδομένα και φυσικά κανένα ακίνητο με εκκρεμότητες αφού υπάρχει διαθέσιμη πλήρης έκθεση αναλυτικής επιθεώρησης».

«Πέρα βέβαια από την online εμπειρία υπάρχει και customers support, έχουμε δηλαδή ανθρώπους τοπικά σε κάθε μια από τις πόλεις που δραστηριοποιύμαστε, οι οποίοι είναι στη διάθεση ιδιοκτητών κι αγοραστών» συμπληρώνει.

Μια ακόμα καινοτομία έγκειται στην προμήθεια που δίνουν εκατέρωθεν οι πλευρές για μια αγοροπωλησία ή ενοικίαση. «Έχουμε διαφορετικό business model από τους παραδοσιακούς μεσίτες. Στην ενοικίαση καταργούμε την προμήθεια από τον ενοικιαστή ενώ στην αγοροπωλησία καταργούμε την προμήθεια 2% του ιδιοκτήτη και προσφέρουμε τρία μοντέλα πληρωμής. Είτε πληρώνει κάποιος ένα φιξ ποσό της τάξης των 600 ευρώ για τον νομικό και τεχνικό έλεγχο του ακινήτου καθώς και για την προβολή του στις διενείς αγορές, δεν επιβαρύνεται δηλαδή με προμήθεια επί της τιμής αγοροπωλησίας, ακόμα κι αν πουλήσει ακίνητο εκατομμυρίων. Είτε καταβάλει το προαναφερθέν αντίτιμο αυτό σε μηνιαίες δόσεις για ένα έτος ή τέλος συμφωνεί να πληρωθούμε μετά την πώληση, παίρνοντας όμως και πάλι λιγότερη προμήθεια, 1% από την τιμή της αγοροπωλησίας» διευκρινίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Τέλος, ενόψει κορονοϊού, η πλατφόρμα έχει προσθέσει την δυνατότητα online επίσκεψης του ακινήτου, δηλαδή προσφέρει virtual επισκέψεις σε ακίνητα, όπου υπάλληλος της Prosperty επισκέπτεται το ακίνητο και με Zoom meeting το παρουσιάζει στους ενδιαφερόμενους.

insider

Μέχρι στιγμής, όπως μας πληροφορεί ο κ. Μακρόπουλος, η Prosperty δραστηριοποιείται στο νομό Αττικής και Θεσσαλονίκης, σε επιλεμγένα νησιά των Κυκλάδων όπως Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο και στην Κρήτη. Πολύ σύντομα βέβαια θα δραστηριοποιηθεί και στο Ιόνιο καθώς και σε κάποιες άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως το Πόρτο Χέλι και η Αράχωβα. Η επέκταση σε νέες πόλεις γίνεται όταν «υπάρχει ένας ικανός αριθμός ακινήτων και ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη αγορά, ώστε να δικαιολογεί το στήσιμο και την υποστήριξη γραφείου σε αυτή» σημειώνει ο κ. Μαρκόπουλος.

Παράλληλα, η πλατφόρμα ετοιμάζει και την επέκτασή της εκτός ελληνικών συνόρων, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες. «Θα βγούμε σε άλλες δύο με τρεις χώρες. Αρχικά στην αγορά της Κύπρου και στη συνέχεια σε κάποιες αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης όπου υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Global real estate funds και η αγορά αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα γραφειοκρατίας και κακής εμπειρίας από το κομμάτι των μεσιτών με την Ελλάδα» τονίζει ο κ. Μαρκόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά κατοικίες αλλά και κομμάτια γης καθώς και επαγγελματικά ακίνητα ενώ δεν δραστηριοποιείται στον χώρο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Η ιδέα και η αρχική υλοποίησή της ξεκίνησε το 2019 με προσωπική επένδυση του κ. Μακρόπουλου. Ωστόσο η εταιρεία συστάθηκε και πήρε την τελική μορφή της το 2020, μια βδομάδα πριν το lockdown όπου και έκλεισε η χρηματοδότησή της. Μέχρι στιγμής έχει σηκώσει 1,1 εκατ. ευρώ (seed round funding) από δύο funds το Velocity και το Metavallon ενώ έχουν επενδύσει σε αυτή και ιδιώτες επενδυτές (ΒΑ). Η εταιρεία μάλιστα ετοιμάζεται ήδη για τον δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος θα τρέξει στο τέλος του α' τριμήνου του 2021.

Τα μελλοντικά της σχέδια όμως δεν σταματούν εκεί. «Είμαστε μια πλατφόρμα B2C που δεν απευθύνετια σε μεσίτες. Αυτό όμως είναι το πρώτο βήμα. Στο μέλλον σχεδιάζουμε να ανοίξουμε ένα δρόμο πιο θεσμικό και να ασχοληθούμε και με την αγορά των κόκκινων δανείων και της διαχείρισης των ακινήτων που θα προκύψουν από αυτά. Δηλαδή να απευθυνθούμε σε Asset Managers για να τους διευκολύνουμε να διαχειριστούν ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, δηλαδή ενοικιαστές, μισθωτήρια, πληρωμές μισθωτηρίων κι άλλων υποχρεώσεων των ακινήτων όπως ΕΝΦΙΑ, συντήρηση κι επίβλεψη των ακινήτων και πολλά άλλα» μας ενημερώνει ο CEO της Prosperty. Οι επαφές με την αγορά των θεσμικών έχουν ήδη γίνει και κάποιες συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ενδεικτικός της καινοτομίας που φέρνει στην αγορά η Prosperty είναι και ο αριθμός των ακινήτων που ήδη περιλαμβάνει. Mέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία της και δεδομένων των άγονων συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας παγκοσμίως, η πλατφόρμα έχει ήδη καταχωρήσει 65 ακίνητα, ενώ έχει ακόμα 250 αιτήσεις στο back office με τα ακίνητα να αναμένεται να δημοσιευτούν εντός των επόμενων ημερών.

Στο άμεσο μέλλον μάλιστα αναμένεται να εμπλουτιστεί ακόμα περισσότερο, αφού η συγκεκριμένη αγορά βρίσκεται στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών κι ανακατατάξεων. «Προς το παρόν υπάρχει μια συγκράτηση των τιμών ενοικίασης, ωστόσο πολλά ακίνητα που ήταν στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, θα διατεθούν μακροπρόθεσμα λόγω έλλειψης τουριστών άρα η προσφορά ακινήτων θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Όσο για τις αγοραπωλησίες, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στις τιμές μέχρι το τέλος της χρονιάς, όπου και θα φανεί η χρηματοοικονομική κρίση, γεγονός που πάλι θα ρίξει πολλά ακίνητα στην αγορά. Κι όπως βλέπουμε εμείς πολλοί ξένοι, κυρίως βορειοευρωπαίοι, ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα σπίτι στην Ελλάδα για την σύνταξη τους, κάτι που θα αναθερμάνει τις αγοραπωλησίες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider