Γιατί η εργασία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η εργασία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια
Κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι στον κόσμο μοιράζονται τις σκέψεις τους για την εργασία και το μέλλον αυτής στη σκιά του κορονοϊού.

Με την πανδημία του κορονοϊού να σαρώνει τις ΗΠΑ, πολλά εκατομμύρια εργαζομένων είδαν την πόρτα της εξόδου από επιχειρήσεις που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται, καθώς οι μηχανές της οικονομίας έσβησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο η πανδημία οδήγησε και πολλούς εργαζομένους και CEOs εταιρειών σε ένα νέο αχαρτογράφητο κόσμο. Ένα κόσμο που βασίζεται στην τηλεργασία και σε μια νέα διαδικτυακή κουλτούρα. Η εργασία έγινε πιο ευέλικτη, με τις προκλήσεις παρ' όλα αυτά για τους CEOs να βρίσκονται μπροστά.

Το Business Insider ρώτησε περισσότερους από 200 CEOs σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για το πώς θα αλλάξουν οι επιχειρήσεις από τον κορονοϊό.

«Είναι δύσκολο να αντλήσουμε θετικά στοιχεία από μια κρίση που είχε τόσο σημαντικό ανθρώπινο κόστος και που έχει δημιουργήσει τόσο τρομερές οικονομικές συνθήκες για τόσες πολλές οικογένειες», δήλωσε ο Lee Olesky, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Tradeweb, στο Business Insider. «Ελπίζω να το χρησιμοποιήσουμε ως ευκαιρία για να θέσουμε κάποια σημαντικά ερωτήματα: Πρέπει να προσαρμόσουμε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής; Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι προστατεύονται; Λαμβάνουμε υγειονομική περίθαλψη;»

Η εργασία μετά την πανδημία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ζητήματα που διογκώνονταν όλα αυτά τα χρόνια. Η εξάντληση και το άγχος που προκαλείται από την εργασία, έγινε κλινικό σύνδρομο το 2019 και σε μια έρευνα το περασμένο φθινόπωρο διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εργαζόμενους ανέφεραν ότι η εργασία τους είχε βλάψει την ψυχική τους υγεία.

Κορυφαίοι Διευθύνοντες Σύμβουλοι στον κόσμο μοιράζονται τις σκέψεις για την εργασία και το μέλλον αυτής:

Οι τηλεδιασκέψεις δίνουν τη δυνατότητα σε συναδέλφους να ρίξουν μια ματιά στο σπίτι του άλλου για να ανακαλύψουν με τι είδους βιβλία στολίζουν τα ράφια τους και πώς επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι συνάδελφοι μπορούν να δουν περισσότερες προσωπικές στιγμές του άλλου, κάτι που τους επιτρέπει να φέρουν ολόκληρο τον κόσμο τους στη δουλειά με τρόπους που δεν ήταν δυνατό και εφικτό πριν.

Η Jenny Johnson, Διευθύνων Σύμβουλος της Franklin Templeton, δήλωσε ότι τα conference call έγιναν πιο προσωπικά καθώς τα παιδιά και τα κατοικίδια έκαναν την εμφάνισή τους.

«Συναντήσεις που κάποτε ήταν ρουτίνα, γίνονται τώρα σε αυτοσχέδια γραφεία, περιτριγυρισμένα από οικογενειακές φωτογραφίες, που διακόπτονται από παιδιά και κατοικίδια ζώα ανοίγοντας ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο προσωπικής επικοινωνίας», δήλωσε ο Lawrence Raffone, Διευθύνων Σύμβουλος της Edelman Financial Engines. «Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευάλωτοι και μοιράζονται πώς αυτή η κρίση επηρέασε τη ζωή τους, ο καθένας με διαφορετικούς τρόπους».

Εν μέσω πανδημίας η τηλεργασία κορυφώθηκε, αποτυπώνοντας πλήρως ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας για τη διεκόλυνση των εργαζομένων. Ωστόσο όπως αναφέρει το Business Insider, ένα μειονέκτημα που μπορεί να εντοπιστεί στο απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό είναι η κόπωση μέσω των τηλεδιασκέψεων ή αλλιώς το «Zoom fatigue».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία, το streaming λειτουργεί - αλλά δεν είναι το ίδιο», δήλωσε ο David Brickman, διευθύνων σύμβουλος της Freddie Mac. «Η εμπειρία είναι διαφορετική και σε ορισμένες λειτουργίες και δραστηριότητες δεν υπάρχει αυτή η μαγική χημεία και η ενέργεια μεταξύ των ατόμων».

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ολοένα και περισσότερο αρχίζει να «φουντώνει» η συζήτηση παγκοσμίως για την αύξηση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέσα από την τετραήμερη εργασία.

Θυγατρική της Microsoft «έκοψε» μία ημέρα εργασίας, δηλαδή από τις 5 στις 4 ημέρες και είδε αύξηση 40% στην παραγωγικότητα. Η ευέλικτη μορφή εργασίας επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιλέγουν ώρες και τοποθεσίες που ταιριάζουν στις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες.

Ο Todd McKinnon, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού Okta, δήλωσε ότι το μέλλον στην εργασία θα επιτρέψει στους υπαλλήλους να εργάζονται οπουδήποτε χωρίς να θυσιάζουν οφέλη όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Ο Jeff Lawson, διευθύνων σύμβουλος της Twilio, μιας πλατφόρμας cloud, δήλωσε ότι «το ευέλικτο μοντέλο που χρησιμοποιείται τώρα θα παραμείνει για πάντα», προσθέτοντας ότι «εναπόκειται στις ομάδες να αποφασίσουν πώς θα εργάζονται από εξ αποστάσεως ή να σε ένα γραφείο».

Όταν οι εργαζόμενοι επιστρέψουν στα γραφεία, ο Lawson είπε, πως «θα δούμε πολύ λιγότερους να εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα και περισσότερους να εργάζονται από το σπίτι για μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα».

Το Twitter έχει κάνει ήδη γνωστό πως θα επιτρέψει σε εργαζομένους της να μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, και να το κάνουν μόνιμα, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού επιβάλλει πρωτοφανείς αλλαγές στην εργασιακή κουλτούρα σε όλο τον κόσμο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:50

Μεταλλείο Ολυμπιάδας: Αυξημένη η παραγωγή στο πρώτο τρίμηνο του έτους

13:50

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

13:40

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

13:26

Μητσοτάκης: Η θεσμική συνεργασία του κράτους με την Εκκλησία είναι στενή

13:18

Ισραήλ: Ένας νεκρός από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον νότιο Λίβανο

13:13

ΑΑΔΕ: Πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

13:13

Βορίδης: Ζητάμε ισχυρό μήνυμα στήριξης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της

13:07

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

13:05

Σι Τζινπίνγκ: Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να είναι εταίροι, όχι αντίπαλοι

12:58

Η Thoma Bravo εξαγοράζει την Darktrace για 5,3 δισ. - Πλήγμα για το Χρηματιστήριο του Λονδίνου

12:56

Βελόπουλος: Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου εργαλειοποιείται προεκλογικά από τη ΝΔ

12:50

Γραμμένος: Παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του Κωνσταντίνου Φλώρου

12:44

Βουλή: Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή το ν/σ για το νέο δικαστικό χάρτη

12:38

Χαρδαλιάς: Στους δρόμους της Αττικής έχει θέση μόνο η ασφάλεια

12:38

ΔΥΠΑ: Αύριο οι «Ημέρες Καριέρας» σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη - Έμφαση στη Γαλάζια και Ψηφιακή Οικονομία

12:37

Logismos: Στα 3,07 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2023

12:32

Σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με αναστολή καταδικάστηκε αστυνομικός για θανατηγόρο τροχαίο μπροστά από τη Βουλή

12:27

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

12:21

Ζελένσκι: Προειδοποίησε για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος στον σταθμό της Ζαπορίζια

12:18

H Honda επενδύει 11 δισ. στην ηλεκτροκίνηση - Νέο εργοστάσιο στον Καναδά

12:13

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

12:06

Ιερώνυμος: Δεν θα μας πει τι θα κάνουμε ο κ. Βελόπουλος ή οποιοσδήποτε πολιτικός

12:00

22 έως 24 Μαΐου: Το μεγαλύτερο Συνέδριο για την Ενεργειακή Μετάβαση από την HAEE

12:00

Κίνα: Ξεκάθαρη επινόηση τα περί κατασκοπίας εις βάρος της Γερμανίας

11:54

Συνελήφθη μετά από καταδίωξη στο Νέο Κόσμο 43χρονος - Είχε το δεκάχρονο γιο του στο αμάξι

11:53

Τα μηνύματα που έλαβε η JP Morgan από το ταξίδι της στην Αθήνα

11:50

Αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36,2 εκατ. ευρώ για τα παιδιά που γεννήθηκαν το ’23

11:49

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

11:42

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εγκαινιάζει το πρόγραμμα «Digital School by Τράπεζα Χανίων»

11:40

Snap: Κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις - Ράλι 25% για τη μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider