Apple και πετρέλαιο... κλέβουν τις εντυπώσεις

Rosina Kousta
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple και πετρέλαιο... κλέβουν τις εντυπώσεις

Η εβδομάδα αυτή ξεκίνησε με τα μάτια όλων στραμμένα στην Apple και στις τιμές του πετρελαίου.

Ξεκινώντας με την Apple, η μετοχή της ενισχύθηκε τη Δευτέρα κατά 4 % στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, μετά την είδηση ​​ότι η Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffet αγόρασε μετοχές της εταιρείας ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Για την ιστορία, η τιμή της Apple το καλοκαίρι του 2015 έφτανε περίπου τα 130 δολάρια, ενώ έκτοτε άρχισε να καταρρέει κ να φτάνει σε επίπεδα γύρω από τα 90 δολάρια. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έφτασε η μετοχή και στις αρχές του Μαΐου 2016, όταν έγιναν γνωστά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επίσης, πρόσφατα άλλοι high profile managers, όπως για παραδείγματα ο Carl Icahn μείωσαν ή μηδένισαν τις θέσεις τους στην εταιρεία.

Βάσει λοιπόν όλων των παραπάνω στοιχείων, η κίνηση του Warren Buffet ο οποίος για καιρό δήλωνε και πράγματι απέφευγε τις επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, ερμηνεύεται ως μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Apple και στη δυνατότητα που έχει η εταιρεία να βάλει φρένο στην πτώση των πωλήσεων της.

Εν τω μεταξύ , ο άλλος μεγάλος πρωταγωνιστής χθες ήταν –για μια ακόμα φορά– το πετρέλαιο . Μια αισιόδοξη έκθεση που ανέφερε πως η αγορά έχει μετακινηθεί σε έλλειμμα γρηγορότερα από το αναμενόμενο έπειτα από ορισμένα προβλήματα στον εφοδιασμό πετρελαίου ( συμπεριλαμβανομένων Νιγηρίας, Καναδά και Βενεζουέλας) συντέλεσε στην ενίσχυση της τιμής του WTI κατά + 3,27 % για να κλείσει στα 48 δολάρια/βαρέλι (στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου), ενώ με παρόμοιο τρόπο αντέδρασε και το Brent φτάνοντας πιο κοντά στα 50 δολάρια/βαρέλι (κυμαινόταν γύρω 49,26 δολάρια το πρωί της Τρίτης) .

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η πρόσφατη προσφορά για τις τιμές του πετρελαίου προβληματίζει και κάνει αναλυτές και επενδυτές να αναρωτιούνται αν αυτό που συμβαίνει είναι μια θεμελιώδης αλλαγή ή κάτι παροδικό.

Στα υπόλοιπα νέα της εβδομάδας και στον απόηχο των όσων έγιναν την προηγούμενη:

Η.Β.: Έπειτα από την ανακοίνωση απογοητευτικών στοιχείων για την πορεία της οικονομίας του Ηνωμένου Βασίλειου και την ξεκάθαρη στάση του ΔΝΤ όπου τίθεται υπέρ της παραμονής του Ην. Βασιλείου στην ΕΕ, το ΑΕΠ αναθεωρείται προς τα κάτω στο 2% .

ΗΠΑ: Οι αγορές των ΗΠΑ έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδα χαμηλότερα των προσδοκιών παρά τα ομολογουμένως ικανοποιητικά αποτελέσματα στον τομέα των λιανικών πωλήσεων και το θετικό κλίμα που επικράτησε στον απόηχο αυτών.

Μακροοικονομικά στοιχεία: Από μακροοικονομικής πλευράς, περιμένουμε έναν «καυτό» Ιούνιο που θα είναι καταλυτικός για την πορεία της οικονομίας το καλοκαίρι αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα, με πολιτικά γεγονότα όπως αυτό των επερχόμενων εκλογών στην Ισπανία, η ημερομηνία των οποίων ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου, μονό λίγες μέρες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει για την παραμονή του ή μη στην Ευρώπη.

Την ίδια περίοδο αναμένεται και η ανακοίνωση της Fed αν και δεν προβλέπεται αύξηση των επιτοκίων τη δεδομένη χρονική στιγμή. Λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος τίθενται υπό αμφισβήτηση σενάρια που ήθελαν τη Fed να προχωρά έστω και σε δύο αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2016, αντί των τεσσάρων που προβλέπονταν στα τέλη του 2015.

Σε αυτό το περιβάλλον πολιτικής ρευστότητας, που κάνει πιο νευρικούς τους επενδυτές, έρχεται να προστεθεί και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider