Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...

Μία ιστορική ημέρα ήταν η σημερινή για τις γυναίκες, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εντάσσεται στο στενό κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, υπάρχουν και οι γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως η Έμα Σόλμπεργκ, η οποία είναι πρωθυπουργός στη Νορβηγία, η Κατρίν Γιακομπσντότιρ,η οποία είναι πρωθυπουργός στην Ισλανδία, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι η πρόεδρος στη Γεωργία και η Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...:

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Επανεξελέγη από τους βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 για τέταρτη θητεία, εξασθενημένη πάντως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική οικογένειά της κατέγραψε ιστορικά χαμηλή επίδοση: χρειάσθηκαν πέντε μήνες για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Πρώτη γυναίκα που έφθασε στο αξίωμα αυτό στη Γερμανία, έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές από το περιοδικό Forbes «η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου».

Η Σοφί Βιλμές, 44 ετών, γαλλόφωνη φιλελεύθερη Βελγίδα, διορίσθηκε τον Οκτώβριο προσωρινή πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φίλιππο. Διαδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση αυτή στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση της Βιλμές πάντως διαχειρίζεται απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις: το βασίλειο δεν έχει κυβέρνηση με πλήρη καθήκοντα από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί ένας νέος συναπισμός προχωρούν με βήμα σημειωτόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, 51 ετών, είναι από το 2015 πρόεδρος της Κροατίας, μια θέση κυρίως τιμητική. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κροατικού κράτους θα παραχωρήσει ωστόσο τη θέση της στις 18 Φεβρουαρίου στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος την κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου.

Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σχημάτισε την κυβέρνησή της τον Ιούνιο και έγινε έτσι, στα 41 χρόνια της, η πιο νεαρή πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκου Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της Εσθονίας. Εξελέγη από το κοινοβούλιο και κατέχει μια θέση που είναι κυρίως τιμητική.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μαρίν έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, στα 34 της, η νεώτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στον πλανήτη. Εκθρονίσθηκε ωστόσο τον Ιανουάριο από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άρχισε σε ηλικία 33 ετών μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά την προεδρία της Σλοβακίας. Αν και αρχάρια στην πολιτική, το Μάρτιο κέρδισε με διαφορά τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά προσπαθώντας να εισέλθει στο Ισραήλ για να βρει δουλειά

23:37

Από ένα ρολόι του 1939 στις startups του αύριο: Η Alpha Bank στα PANATHĒNEA 2026

23:15

Πάτρα: Τροχαίο δυστύχημα με δύο νεκρούς

22:47

ΥΠΕΝ: καταδικαστέα η επίθεση έξω από το υπουργείο

22:16

Τσουκαλάς: Τα διλήμματα είναι συγκεκριμένα όταν οδηγούμαστε σε εκλογές

21:47

Θεσσαλονίκη: Εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας σε βάρος ανήλικου στη Χαριλάου

21:18

Πέντε συλλήψεις σε Έβρο και Ροδόπη για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

21:01

Ηράκλειο: Σε εκδήλωση για την «Ορεινή Ελλάδα όλο το χρόνο» η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη

20:55

Μακρόν: Επείγει να σιγήσουν τα όπλα στο Λίβανο

20:47

Βραζιλία: Δύο άνδρες νοσηλεύονται στην απομόνωση, με συμπτώματα Έμπολα

20:39

ΟΗΕ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συζητήσει την κατάσταση στον Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας

20:27

Γερμανία: Το φοιτητικό επίδομα στο επίκεντρο νέας διαμάχης των κυβερνητικών εταίρων

20:00

Ποιοι θησαυρίζουν και ποιοι πληρώνουν το τίμημα – Η νέα γεωοικονομία του πολέμου στο Ιράν

19:46

Τραμπ για Ιράν: Αν βιάζεσαι, δεν θα κάνεις μια καλή συμφωνία

19:24

Γκριν (BoE): Η ζήτηση για stablecoins ενδέχεται σύντομα να εξασθενήσει

19:10

Μιανμάρ: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη σε περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες

19:00

Μάλτα: Το Εργατικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Αμπέλα κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές

18:39

Σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας φέρνει ο νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης

18:24

Ένας νεκρός και 219 τραυματισμοί από τις ταραχές στη Γαλλία μετά τη νίκη της Παρί Σεν Ζερμέν

18:09

CNN: Το Ιράν αποκατέστησε την πρόσβαση στα θαμμένα οπλοστάσια του

17:17

Τεχνητή νοημοσύνη: Μετατρέπει την ενέργεια στον πιο «καυτό» επιχειρηματικό τομέα στην Αμερική

16:59

Μαρινάκης: Στόχος μας είναι ξεκάθαρα η αυτοδυναμία

16:50

Γουόλερ (Fed): Η εξάπλωση των stablecoins θα μπορούσε να ενισχύσει την επιρροή της νομισματικής πολιτικής της Fed

16:26

Λίβανος: 13 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα κοντά σε νοσοκομείο

16:00

Σούπερ μάρκετ: Επενδύσεις εκατομμυρίων με αιχμή το franchise και στόχο τον τουριστικό τζίρο

15:56

Έντονες αναταράξεις στα παγκόσμια ομόλογα τον Μάιο λόγω του πολέμου με το Ιράν

15:33

Μητσοτάκης: Θα παραβρεθεί στην τελετή εγκαινίων των «Ποσειδωνίων 2026»

15:21

DW: Ισραηλινή προέλαση πολλών… μποφόρ στον Λίβανο

15:07

Ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την αδιαθεσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου

15:03

Γαλλία: Ζητά επείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ για τον Λίβανο


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider