Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...

Μία ιστορική ημέρα ήταν η σημερινή για τις γυναίκες, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εντάσσεται στο στενό κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, υπάρχουν και οι γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως η Έμα Σόλμπεργκ, η οποία είναι πρωθυπουργός στη Νορβηγία, η Κατρίν Γιακομπσντότιρ,η οποία είναι πρωθυπουργός στην Ισλανδία, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι η πρόεδρος στη Γεωργία και η Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...:

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Επανεξελέγη από τους βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 για τέταρτη θητεία, εξασθενημένη πάντως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική οικογένειά της κατέγραψε ιστορικά χαμηλή επίδοση: χρειάσθηκαν πέντε μήνες για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Πρώτη γυναίκα που έφθασε στο αξίωμα αυτό στη Γερμανία, έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές από το περιοδικό Forbes «η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου».

Η Σοφί Βιλμές, 44 ετών, γαλλόφωνη φιλελεύθερη Βελγίδα, διορίσθηκε τον Οκτώβριο προσωρινή πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φίλιππο. Διαδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση αυτή στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση της Βιλμές πάντως διαχειρίζεται απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις: το βασίλειο δεν έχει κυβέρνηση με πλήρη καθήκοντα από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί ένας νέος συναπισμός προχωρούν με βήμα σημειωτόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, 51 ετών, είναι από το 2015 πρόεδρος της Κροατίας, μια θέση κυρίως τιμητική. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κροατικού κράτους θα παραχωρήσει ωστόσο τη θέση της στις 18 Φεβρουαρίου στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος την κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου.

Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σχημάτισε την κυβέρνησή της τον Ιούνιο και έγινε έτσι, στα 41 χρόνια της, η πιο νεαρή πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκου Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της Εσθονίας. Εξελέγη από το κοινοβούλιο και κατέχει μια θέση που είναι κυρίως τιμητική.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μαρίν έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, στα 34 της, η νεώτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στον πλανήτη. Εκθρονίσθηκε ωστόσο τον Ιανουάριο από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άρχισε σε ηλικία 33 ετών μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά την προεδρία της Σλοβακίας. Αν και αρχάρια στην πολιτική, το Μάρτιο κέρδισε με διαφορά τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Παπασταύρου: «Νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης με τον χωροταξικό σχεδιασμό»

11:23

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε πάνω από 40 περιοχές του Κιέβου

11:20

Ερντογάν: Η Τουρκία είναι έτοιμη να στηρίξει μια πιθανή συμφωνία για το Ιράν

11:02

Η Delivery Hero επιβεβαίωσε την πρόταση εξαγοράς από την Uber

10:50

Κυκλοφοριακό μπλόκο έως τις 16.00 στην Εθνική Θεσσαλονίκης –Έδεσσας

10:45

Tasnim: Το Ιράν δεν έχει αποδεχθεί ακόμη μέτρα για το πυρηνικό του πρόγραμμα

10:33

«Εξωστρεφής Γεωργία»: Το ψηφιακό restart του πρωτογενούς τομέα

10:23

Μητσοτάκης: Παράταση έως τέλος Αυγούστου για το «Σπίτι μου ΙΙ - «Με το νέο χωροταξικό βάζουμε τάξη στην τουριστική ανάπτυξη»

10:12

Αμυντική βιομηχανία: Το στοίχημα του 25% και η μάχη των ελληνικών ομίλων για τα νέα εξοπλιστικά

09:53

ΕΛΑΣ: Πώς θα γίνει η μετακίνηση των φιλάθλων για τον τελικό του Final Four της Euroleague

09:47

«Σβήνονται» πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις στην εφορία - Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά επιστροφή δύο ετών

09:27

Στο «Fjord» του Κριστιάν Μουντζίου ο Χρυσός Φοίνικας του 79ου Φεστιβάλ Καννών

09:21

ΔΝΤ: Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της ψηφιακής φορολογικής διοίκησης στην ΕΕ

09:12

Ολυμπιακός - Ρεάλ: Πόσα χρήματα παίρνουν οι διαιτητές του τελικού

09:05

Ουκρανία: Σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο, τουλάχιστον ένας νεκρός

08:39

Πανελλαδικές εξετάσεις 2026: Αντίστροφη μέτρηση για την «πρεμιέρα»

08:30

Πυροβολισμοί έξω από τον Λευκό Οίκο: Νεκρός ο ύποπτος και τραυματίας ένας περαστικός

08:21

ΙΟΒΕ: Νέα πίεση στην ελληνική βιομηχανία από ενέργεια και μεταφορές

08:17

NYT: Υποχωρεί το Ιράν στο θέμα του εμπλουτισμένου ουρανίου - Παραμένει «αγκάθι» το Ορμούζ

08:09

Γιατί το προφίλ στο LinkedIn μετράει περισσότερο από το βιογραφικό στην αγορά εργασίας

08:08

Καύσιμα: Τι θα γινόταν σε Ευρώπη και Ελλάδα εάν ο πόλεμος στον Περσικό σταματούσε αύριο

08:05

Συντάξεις χηρείας: Καμία περικοπή διαμηνύει το υπουργείο Εργασίας - Νομοθετική ρύθμιση εντός του Ιουνίου

08:00

Τουρισμός: Οι αγορές υψηλής αξίας και το στοίχημα της επόμενης ημέρας

23:56

Τραμπ για συμφωνία: «Έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί - Θα ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ»

23:32

Σερβία: Επεισόδια μετά την μαζική αντικυβερνητική συγκέντρωση των φοιτητών στο Βελιγράδι

22:54

Συνομιλίες Μακρόν με Τραμπ και ηγέτες του Κόλπου: Πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα του Ορμούζ

22:48

ΟΗΕ: Έκκληση για προστασία των παιδιών στην Ουκρανία μετά την επίθεση σε εστία στο Λουχάνσκ

22:04

Τεντόγλου: Νίκη στο Diamond League με την κορυφαία επίδοση φέτος στον κόσμο

21:55

Iράν και Πακιστάν έστειλαν στις ΗΠΑ αναθεωρημένη πρόταση

21:45

Άρση απαγόρευσης απόπλου για το «Tera Jet 2» μετά τη βλάβη στην Τήνο

reader insider