Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...

Μία ιστορική ημέρα ήταν η σημερινή για τις γυναίκες, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εντάσσεται στο στενό κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, υπάρχουν και οι γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως η Έμα Σόλμπεργκ, η οποία είναι πρωθυπουργός στη Νορβηγία, η Κατρίν Γιακομπσντότιρ,η οποία είναι πρωθυπουργός στην Ισλανδία, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι η πρόεδρος στη Γεωργία και η Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...:

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Επανεξελέγη από τους βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 για τέταρτη θητεία, εξασθενημένη πάντως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική οικογένειά της κατέγραψε ιστορικά χαμηλή επίδοση: χρειάσθηκαν πέντε μήνες για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Πρώτη γυναίκα που έφθασε στο αξίωμα αυτό στη Γερμανία, έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές από το περιοδικό Forbes «η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου».

Η Σοφί Βιλμές, 44 ετών, γαλλόφωνη φιλελεύθερη Βελγίδα, διορίσθηκε τον Οκτώβριο προσωρινή πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φίλιππο. Διαδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση αυτή στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση της Βιλμές πάντως διαχειρίζεται απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις: το βασίλειο δεν έχει κυβέρνηση με πλήρη καθήκοντα από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί ένας νέος συναπισμός προχωρούν με βήμα σημειωτόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, 51 ετών, είναι από το 2015 πρόεδρος της Κροατίας, μια θέση κυρίως τιμητική. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κροατικού κράτους θα παραχωρήσει ωστόσο τη θέση της στις 18 Φεβρουαρίου στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος την κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου.

Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σχημάτισε την κυβέρνησή της τον Ιούνιο και έγινε έτσι, στα 41 χρόνια της, η πιο νεαρή πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκου Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της Εσθονίας. Εξελέγη από το κοινοβούλιο και κατέχει μια θέση που είναι κυρίως τιμητική.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μαρίν έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, στα 34 της, η νεώτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στον πλανήτη. Εκθρονίσθηκε ωστόσο τον Ιανουάριο από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άρχισε σε ηλικία 33 ετών μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά την προεδρία της Σλοβακίας. Αν και αρχάρια στην πολιτική, το Μάρτιο κέρδισε με διαφορά τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:51

Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κίεβο - Zελένσκι: Εγγυήσεις ασφαλείας για το τέλος του πολέμου

13:38

Αλλάζει χέρια για 1,39 δισ. δολάρια η Spire Healthcare Group

13:26

Μπαλωμένος (Hellenic Rail Estate): Στο 60% η ωρίμανση των σημαντικότερων ακινήτων

13:14

Προειδοποίηση από Τεχεράνη για «οδυνηρή απάντηση» στις αμερικανικές επιθέσεις

13:02

Οι 4 εξαγγελίες Μητσοτάκη από ΔΕΘ για την Υγεία

12:49

Έως το τέλος του 2026 ο διαγωνισμός για την ανάπλαση του σταθμού Θεσσαλονίκης

12:38

Παπαστεργίου: «Πρωτοστατούμε για την προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο»

12:27

Ιανουάριο ξεκινά «Σπίτι μου 3» με 2 δισ. για 40.000 ζευγάρια - Έρχονται 5 δισ. για ΜμΕ από Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

12:16

Μητσοτάκης: Αυστηρά κοστολογημένα τα μέτρα στήριξης- Πρώτη προτεραιότητα η ακρίβεια

12:09

Κυρανάκης: Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί παίρνουν ζωή

12:00

Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 90ή ΔΕΘ - Δείτε live

11:56

Τσουκαλάς: Αντίπαλος μας η Νέα Δημοκρατία

11:53

Δένδιας για τα «Σεπτεμβριανά»: Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί διαρκές χρέος μας

11:50

ΜΤΠΥ: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για χορήγηση δανείων - Οι δικαιούχοι

11:45

Κορκίδης: Αισιόδοξο το αποτύπωμα των εξαγγελιών της ΔΕΘ για τη μεσαία τάξη και τις ΜμΕ

11:38

Χατζηθεοδοσίου (ΕΕΑ): Ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

11:31

Μπρατάκος: Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αποτελούν βήμα, αλλά όχι το άλμα που χρειάζεται η ελληνική επιχειρηματικότητα

11:16

OpenAI: Επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Reuters - ΑΙ agents κατέλαβαν γερμανικό ιστότοπο

11:02

Πτώση Phantom στην Τανάγρα: Σε εξέλιξη έρευνες για τις συνθήκες του δυστυχήματος

10:54

Reuters: Το τετραετές οικονομικό πλάνο Μητσοτάκη – Η Ελλάδα απ’ την κρίση στην ανάπτυξη

10:44

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς

10:34

Κρήτη: Η τουριστική σεζόν «τραβάει» έως τις 20 Οκτωβρίου

10:29

Ισημερινός: Οι ΗΠΑ βύθισαν ένα τέταρτο σκάφος το οποίο φέρεται να διακινούσε ναρκωτικά

10:13

Χατζηδάκης: Με δικαιοσύνη και ευθύνη δώσαμε όσα περισσότερα γινόταν

10:07

Ισραήλ: Πλήγματα στον νότιο Λίβανο μετά την εκτόξευση drones από τη Χεζμπολάχ

09:48

Νορβηγία: Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ θα εκπροσωπήσει τον βασιλιά Κάρολο στην κηδεία του βασιλιά Χάραλντ

09:42

Κρεμλίνο: Ο πρόεδρος Πούτιν είχε «εξαιρετικά ειλικρινείς» συνομιλίες με τους Αμερικανούς απεσταλμένους

09:29

Γερμανία: Η AfD επιδιώκει ιστορική νίκη στη Σαξονία-Άνχαλτ

09:19

Ιράν - ΗΠΑ: Συνεχίζεται η ένταση με ανταλλαγή χτυπημάτων στα στενά του Ορμούζ

08:59

EKT: Αναμένεται νέα αύξηση των επιτοκίων την ερχόμενη Πέμπτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider