Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 8 γυναίκες με κορυφαίες θέσεις εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...

Μία ιστορική ημέρα ήταν η σημερινή για τις γυναίκες, καθώς η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και εντάσσεται στο στενό κύκλο γυναικών που κατέχουν ένα από τα κορυφαία κρατικά αξιώματα σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά, υπάρχουν και οι γυναίκες που κατέχουν υψηλά αξιώματα σε χώρες που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως η Έμα Σόλμπεργκ, η οποία είναι πρωθυπουργός στη Νορβηγία, η Κατρίν Γιακομπσντότιρ,η οποία είναι πρωθυπουργός στην Ισλανδία, η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία είναι η πρόεδρος στη Γεωργία και η Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία είναι η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Δείτε ποιες είναι οι γυναίκες που είναι σήμερα πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών στην ΕΕ, εκτός της βασίλισσας...:

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κυβερνά από το 2005 την πρώτη ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη. Επανεξελέγη από τους βουλευτές τον Μάρτιο του 2018 για τέταρτη θητεία, εξασθενημένη πάντως μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η πολιτική οικογένειά της κατέγραψε ιστορικά χαμηλή επίδοση: χρειάσθηκαν πέντε μήνες για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Πρώτη γυναίκα που έφθασε στο αξίωμα αυτό στη Γερμανία, έχει χαρακτηρισθεί πολλές φορές από το περιοδικό Forbes «η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου».

Η Σοφί Βιλμές, 44 ετών, γαλλόφωνη φιλελεύθερη Βελγίδα, διορίσθηκε τον Οκτώβριο προσωρινή πρωθυπουργός από τον βασιλιά Φίλιππο. Διαδέχθηκε τον Σαρλ Μισέλ και έγινε η πρώτη γυναίκα που αναδείχθηκε στη θέση αυτή στο Βέλγιο.

Η κυβέρνηση της Βιλμές πάντως διαχειρίζεται απλώς τις τρέχουσες υποθέσεις: το βασίλειο δεν έχει κυβέρνηση με πλήρη καθήκοντα από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι διαπραγματεύσεις για να σχηματισθεί ένας νέος συναπισμός προχωρούν με βήμα σημειωτόν μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο κατακερματισμό του πολιτικού τοπίου.

Η συντηρητική Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς, 51 ετών, είναι από το 2015 πρόεδρος της Κροατίας, μια θέση κυρίως τιμητική. Η πρώτη γυναίκα αρχηγός του κροατικού κράτους θα παραχωρήσει ωστόσο τη θέση της στις 18 Φεβρουαρίου στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος την κέρδισε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 5 Ιανουαρίου.

Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν σχημάτισε την κυβέρνησή της τον Ιούνιο και έγινε έτσι, στα 41 χρόνια της, η πιο νεαρή πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Η Κέρστι Κάλιουλαϊντ, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκου Ελεγκτικού Συνεδρίου, έγινε τον Οκτώβριο του 2016 η πρώτη πρόεδρος της Εσθονίας. Εξελέγη από το κοινοβούλιο και κατέχει μια θέση που είναι κυρίως τιμητική.

Η σοσιαλδημοκράτισσα Σάνα Μαρίν έγινε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, στα 34 της, η νεώτερη εν ενεργεία επικεφαλής κυβέρνησης στον πλανήτη. Εκθρονίσθηκε ωστόσο τον Ιανουάριο από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος άρχισε σε ηλικία 33 ετών μια δεύτερη θητεία επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Η φιλελεύθερη δικηγόρος Ζουζάνα Τσαπούτοβα, που αγωνίζεται κατά της διαφθοράς και ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου, είναι η πρώτη γυναίκα που κατακτά την προεδρία της Σλοβακίας. Αν και αρχάρια στην πολιτική, το Μάρτιο κέρδισε με διαφορά τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:06

Αρχίζει η Β' φάση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου»: Σε εργασίες αναβάθμισης 238 σχολεία σε 132 δήμους

14:00

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Στρατηγική υποχώρηση για την Ουάσιγκτον με αβέβαιο αντάλλαγμα

13:57

Πέντε συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια το Σαββατοκύριακο - 423 πρόστιμα από την αρχή του έτους

13:56

Βενζίνη: Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου κάτω από τα 2 ευρώ η μέση τιμή στην Ελλάδα

13:46

Μητσοτάκης: Όταν η Πολιτεία ακούει και συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών μπορεί να προκύψει κάτι καλό

13:41

Το FBI έχτισε μια πόλη-ρέπλικα για να προσομοιώνει κυβερνοεπιθέσεις

13:38

Morgan Stanley: Ξεκινά κάλυψη για τις ελληνικές τράπεζες με overweight - Ποια είναι τα top picks

13:36

Στα 2,85 δισ. ευρώ το ενεργητικό των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης το α' τρίμηνο

13:28

Μαρινάκης: Ξεκινάει σήμερα η πρώτη φάση της δράσης «Ανακαίνιση Κατοικίας»

13:22

Όταν οι Αξίες Ταξιδεύουν Πέρα από τα Σύνορα: Η carpo ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Ντόχα

13:15

Συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν: Ρήτρα «στο παρά πέντε» για Στενά του Ορμούζ - Δυσαρέσκεια στο Ισραήλ

13:13

Ανδρουλάκης: «Τρίτη τετραετία Νέας Δημοκρατίας σημαίνει τρίτη τετραετία ακρίβειας»

12:59

AKTOR4TheFuture: Τελευταία εβδομάδα για αιτήσεις στο πρόγραμμα υποτροφιών

12:58

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Η ΕΕΑΑ αναδεικνύει την Ανακύκλωση Συσκευασιών στους Μπλε Κάδους και Μπλε Κώδωνες ως στάση ζωής

12:52

Ζαχαράκη: Τέλος Ιουλίου τα τελικά αποτελέσματα των Πανελλαδικών - Τι είπε για την κατάργησή τους

12:50

Κάζιμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να κάνει περισσότερα απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις

12:48

Κοντογεώργης: Δημοσιονομική υπευθυνότητα, ανάπτυξη επιχειρήσεων, το «μείγμα» για ΔΕΘ

12:46

ΕΕΕΠ: Χτίζει τον οδικό χάρτη έως το 2030 - Ποιος αναλαμβάνει το στρατηγικό σχέδιο της Αρχής Παιγνίων

12:44

Παπαθανάσης: Ανοίγει το «Ανακαινίζω» με απλοποιημένες διαδικασίες και γρήγορες πληρωμές

12:38

Η Metlen υλοποιεί νέα φωτοβολταϊκά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Elgin

12:32

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 16,5% του Δείκτη Παραγωγής στις Κατασκευές το Α' τρίμηνο του 2026

12:25

Αύξηση 6,4% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το α' τρίμηνο του 2026

12:23

Αύξηση των δεικτών τιμών εισροών και εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον Απρίλιο

12:12

EE: Το πλήγμα στο μοναστήρι της Λαύρας συνιστά έγκλημα πολέμου

12:06

Βρετανία: Απαγόρευση social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - «Nα τους δώσουμε πίσω την παιδική τους ηλικία»

12:00

Νάγκελ (ΕΚΤ) πληθωρισμό: Και να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ, δεν θα υπάρξει άμεση ανακούφιση

11:55

Ρωσία: «Μαζικό πλήγμα» κατά στόχων της στρατιωτικής βιομηχανίας στο Κίεβο

11:50

Ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

11:42

SpaceX: Ράλι 6% μετά την ιστορική IPO - Έσοδα άνω του 1 τρισ. έως το 2030 αναμένει ο Μασκ

11:41

Οι σταθμοί του μετρό που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα: Τι αλλάζει στα δρομολόγια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider