Ελλάδα
22-12-2019 | 14:36

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό είναι η ενίσχυση της απασχόλησης»

Μοιράσου το
«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό είναι η ενίσχυση της απασχόλησης»

«Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα στην ΕΕ είναι η αυξημένη συμμετοχή στην αγορά εργασίας» δηλώνει ο Άνταμ Ρογκαλέφσκι, εισηγητής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) για το δημογραφικό πρόβλημα σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως όλοι έχουν πρόσβαση στην ποιοτική απασχόληση, ειδικότερα το νεαρότερο τμήμα του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, βλέπουμε μια τεράστια ανεργία νέων, ή όταν οι νέοι εργάζονται, δεν έχουν ποιοτικές, σταθερές δουλειές. Δεν έχουν εργασία που να τους παρέχει σταθερότητα οικονομική, δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Όταν δεν έχεις μια σταθερή εργασία είναι πολύ δύσκολο να έχεις π.χ ένα δάνειο για να αποκτήσεις σπίτι- χρειάζεται να έχεις σταθερότητα ώστε να σχεδιάσεις την οικογένειά σου. Μια μόνιμη δουλειά σημαίνει πως μπορείς π.χ να αποκτήσεις σπίτι, να παντρευτείς, να αποκτήσεις παιδιά» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα είναι σημαντικό όταν δημιουργήσουμε οικογένεια, να υπάρχουν υποδομές, ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να πάνε π.χ στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο, να υπάρχουν αυτές οι υποδομές για να μπορούμε να πάμε στη δουλειά μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο η γήρανση που πληθυσμού «οφείλεται στα μέτρα λιτότητας που έχουν ιδιαίτερη επίδραση στις δημόσιες υπηρεσίες», ενώ σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά το δημογραφικό ζήτημα οι ερευνητές και οι κυβερνήσεις, μέσω των προγραμμάτων τους, οφείλουν να δουν την ΕΕ «όχι ως μια ενιαία περίπτωση/ταυτότητα στα διαφορετικά τμήματα της Ευρώπης».

Το στέλεχος της ΕΟΚΕ τονίζει πως πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο «αποτελεί προτεραιότητα της κροατικής Προεδρίας», που ξεκινάει την 1η Ιανουαρίου 2020, αλλά και ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αναγνωρίζει πως η ΕΕ «γερνάει όλο και πιο γρήγορα», ενώ χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα επικίνδυνο για το μέλλον της ΕΕ» το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό των ανθρώπων με ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 έτη αυξάνεται.

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τον κ. Ραγκαλέφσκι , είναι πως οι έρευνες δείχνουν πως «το ποσοστό των ατόμων με ηλικία μεγαλύτερη από τα 65 στην ΕΕ θα αυξάνεται πιο γρήγορα στην Κεντροανατολική Ευρώπη από ό,τι σε άλλα τμήματα της ΕΕ», με περαιτέρω επιπτώσεις και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης για τις συγκεκριμένες χώρες.

Όσο για τον πυρήνα της λύσης, ο κ. Ρογκαλέφσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό είναι η αύξηση της απασχόλησης με σταθερούς όρους εργασίας.

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.