Εκλογές στη Βρετανία: Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εκλογές στη Βρετανία: Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων
Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται να λάβουν μια κρίσιμη απόφαση για το μέλλον τους.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος στη Βρετανία ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης και μετρούν δυνάμεις.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με την ψαλίδα υπέρ του να ανοίγει διαρκώς. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Εργατικό Κόμμα, υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ ακολουθεί με αξιώσεις το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, υπό την Τζο Σουίνσον. Μεγάλη ωστόσο απειλή αποτελεί το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), υπό την Νίκολα Στέρτζον, οι επιδόσεις του οποίου αναμένεται να στερήσουν ψήφους από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Καθώς η Βρετανία εισέρχεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές, το Business Insider παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό των θέσεων και των προγραμμάτων των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων. Τα προγράμματα διαφέρουν σε πολύ μεγάλο βαθμό μεταξύ τους, είτε πρόκειται για το Brexit και θέματα οικονομίας, είτε για το σύστημα υγείας και την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται να λάβουν μια κρίσιμη απόφαση…

- Οι Συντηρητικοί δεσμεύονται πως θα αναπτύξουν νέες εμπορικές σχέσεις με μη ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και πως θα διαπραγματευτούν μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Παράλληλα, σκοπεύουν να διατηρήσουν τους υφιστάμενους διεθνούς αμυντικούς συμμάχους τους.

- Οι Εργατικοί δεσμεύονται πως θα κόψουν τους δεσμούς της Βρετανίας με όσους καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ έχουν γνωστοποιήσει πως θα σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων σε Σαουδική Αραβία και Υεμένη.

- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται πως θα θέσουν ως βασική προτεραιότητα τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και πως θα αντιδρούν με κάθε τρόπο στην «ηγεμονική» στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Παράλληλα, σχεδιάζουν τη διατήρηση του προγράμματος αμυντικών δαπανών της Μεγάλης Βρετανίας.

- Το SNP δεσμεύεται πως θα θέσει ως βασική προτεραιότητα τη σχέση της Σκωτίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έχει ήδη γνωστοποιήσει πως προτίθεται να απαγορεύσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. 

- Οι Συντηρητικοί δεσμεύονται πως θα αυξήσουν τις δαπάνες ανά μαθητή, σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, αλλά και τους μισθούς για τους νέους δασκάλους.

- Οι Εργατικοί δεσμεύονται για τη δημιουργία ενός νέου «Εθνικού Συστήματος Εκπαίδευσης», το οποίο θα δίνει σε όλους τη δυνατότητα δωρεάν εκπαίδευσης, ενώ έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να μειώσουν τα δίδακτρα των πανεπιστημίων.

- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται για μια άμεση «ένεση» ρευστότητας ύψους 4,6 δισ. στερλινών για τα βρετανικά σχολεία, ενώ τάσσονται υπέρ των 20.000 προσλήψεων νέων δασκάλων για την καλύτερη κατάρτιση του συστήματος παιδείας.

- Το SNP δεσμεύεται να επενδύσει ποσό ύψους 750 εκατ. στερλινών για να μειώσει την εκπαιδευτική ανισότητα, ενώ δηλώνει πως θα εργαστεί ώστε όλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, να έχουν πρόσβαση σε πανεπιστήμια.

- Οι Συντηρητικοί δεσμεύονται πως θα αυξήσουν τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια περικοπών, αλλά και να ανακαινίσουν σε πρώτη φάση 6 νοσοκομεία και εν συνεχεία, σε δεύτερη φάση, ακόμη 34. Παράλληλα, έχουν κάνει γνωστό πως σχεδιάζουν ελεύθερη στάθμευση για ασθενείς και προσωπικό στα νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας.

- Οι Εργατικοί δεσμεύονται πως θα ταχθούν ενάντια σε κάθε ιδιωτικοποίηση που θα αφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ έχουν δηλώσει πως θα επενδύουν περί τα 26 δισ. στερλίνες το χρόνο για την τόνωση του συστήματος. Ταυτόχρονα, τάσσονται υπέρ της αύξησης των μισθών για τους υπαλλήλους του NHS, αλλά και για δωρεάν στάθμευση σε όλα τα νοσοκομεία.

- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται πως θα αυξήσουν το φόρο εισοδήματος προκειμένου να χρηματοδοτήσουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αξίας τουλάχιστον 35 δισ. στερλινών, ενώ έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για τον τομέα της οδοντιατρικής.

- Το SNP δεσμεύεται πως θα περάσει νομοσχέδιο το οποίο θα αποτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις στο σύστημα υγείας.

- Οι Συντηρητικοί δεσμεύονται πως δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ για την επόμενη πενταετία, αλλά και ότι θα συστήσουν ταμείο ύψους 100 δισ. στερλινών για τη χρηματοδότηση projects υποδομών. Ταυτόχρονα, δεσμεύονται να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές, με σκοπό να τις περιορίσουν.

- Οι Εργατικοί δεσμεύονται να κρατικοποιήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, αλλά και τους σιδηροδρόμους, ενώ έχουν δηλώσει πως «ο πραγματικός μισθός διαβίωσης» πρέπει να ανέρχεται σε 10 λίρες την ώρα. Παράλληλα, καταρτίζουν μια «πράσινη νέα συμφωνία», η οποία θα προβλέπει την επιβολή φόρου στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τάσσονται υπέρ της ελευθερίας στην κίνηση ροών από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται πώς θα εργαστούν για την παραγωγή πλεονάσματος στο βρετανικό προϋπολογισμό, αλλά και πως θα διασφαλίσουν ότι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας θα προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  

- Το SNP δεσμεύεται ότι θα δώσει μάχη κατά της λιτότητας, ενώ τα σχέδιά του για ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας έχουν μόνο μια «ανάγνωση»: Η σκωτσέζικη κυβέρνηση θα έχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομίας της Σκωτίας.

- Οι Συντηρητικοί δεσμεύονται να βγάλουν τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν τα τέλη Ιανουαρίου του 2020, αλλά και από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, ενώ τάσσονται υπέρ της διαπραγμάτευσης μιας νέας, ελεύθερης εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ έως τον Δεκέμβριο του 2020. Οι Συντηρητικοί αποκλείουν, μάλιστα, κάθε συζήτηση για νέα παράταση του Brexit.

- Οι Εργατικοί δεσμεύονται να επαναδιαπραγματευθούν μια νέα, αξιόπιστη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, την οποία θα θέσουν σε δημοψήφισμα σε διάστημα έξι μηνών. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (remain), ενώ ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει υποσχεθεί πως θα δηλώσει ουδέτερος, κατά το δημοψήφισμα, ώστε να μην επηρεάσει τη βούληση των πολιτών.

- Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύονται να ακυρώσουν το Brexit, εάν κερδίσουν στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή ηττηθούν στις κάλπες, έχουν ήδη κάνει γνωστό πως θα στηρίξουν τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος.

- Το SNP δεσμεύεται για τη διενέργεια ενός νέου δημοψηφίσματος για το Brexit, ενώ δηλώνει ότι η Σκωτία θα διατηρήσει στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, εάν το Brexit δεν ανασχεθεί. Το SNP θα ζητήσει δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, με στόχο να την κρατήσει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:58

ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 450 εκατ. ευρώ για την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία το 2026

14:56

Η Ρωσία διαψεύδει δημοσίευμα των FT ότι ατονεί η ειρηνευτική διαδικασία

14:53

Skroutz Plus Days: Διήμερο αποκλειστικών προσφορών στις 17 & 18 Μαρτίου

14:42

Γερμανικό «nein» για πλοία στα Στενά του Ορμούζ: «Δεν είναι δικός μας πόλεμος»

14:36

ΥΠΑΑΤ: Κρίσιμο το δίμηνο έως το Πάσχα, μηδενική χαλάρωση στα μέτρα

14:35

SOS από τον Βαγγέλη Μαρινάκη: Τι πρέπει να γίνει στα Στενά του Ορμούζ

14:33

Ταγιάνι (ΥΠΕΞ Ιταλίας): «Ασπίδες και Αταλάντη δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τα Στενά του Χορμούζ»

14:29

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 8,3% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το δ' τρίμηνο του 2025

14:28

Δίκη ΟΠΕΚΕΠΕ - Τυχεροπούλου: «Ηταν ενήμεροι όλοι για όλα όσα συνέβαιναν»

14:23

Ιρανός ΥΠΕΞ: Θα πάμε «όσο μακριά» χρειάζεται στον πόλεμο - «Όχι» σε κατάπαυση πυρός

14:23

ΥΠΕΘΟ: Απάντηση για ενέργειες τεχνικής υποστήριξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων

14:03

Η Ελλάδα εδραιώνεται στον πυρήνα των ψηφιακά ώριμων κρατών του ΟΟΣΑ

14:01

Π. Μαρινάκης: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στον πόλεμο

13:58

Καραγκούνης: Αρκετά παραπάνω από τα 880 ευρώ η εισήγηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου

13:57

Δανία: Εξετάζει πως μπορεί να συνεισφέρει για να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

13:49

Women's Forum «Είμαι Εδώ για Εσένα» 2026: Μια ωδή στην αυθεντικότητα και τη γυναικεία αλληλεγγύη

13:42

Μέση Ανατολή: Ο πόλεμος εμποδίζει την εισροή σημαντικών φαρμάκων για τις χώρες του Κόλπου

13:32

Μη δηλωθέντα 3,2 εκατ. ευρώ στο Πόθεν Έσχες του Γιάννη Παναγόπουλου

13:19

Χωρίς ταξί η Αττική - Απεργία έως Παρασκευή

13:18

Ρωσία: Πρόστιμο 432.366 δολαρίων στο Telegram επειδή δεν αφαίρεσε απαγορευμένο περιεχόμενο

13:13

Γεραπετρίτης: Δεν είναι πρόθεση της Ελλάδας να εμπλακεί στον πόλεμο – Να αναλάβει τον ηγετικό της ρόλο η Ευρώπη

13:07

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να ποσοτικοποιηθεί ο αντίκτυπος από τη σύγκρουση στο Ιράν

13:00

ΕΤΕ: Αυξημένη επενδυτική διάθεση των επιχειρήσεων με ανάκαμψη στις κατασκευές - Οι δύο κρίσιμοι άξονες

12:51

ΕΝΦΙΑ 2026: Πώς να βρείτε το εκκαθαριστικό σας

12:42

Όμιλος ΔΕΗ: Σημαντική αναβάθμιση από την EcoVadis στην αξιολόγηση βιωσιμότητας

12:34

Εξωτερική θερμομόνωση: Ο απόλυτος οδηγός αναβάθμισης του σπιτιού σας από τους ειδικούς

12:30

ΕΦΚΑ: 4 στους 10 μη μισθωτούς χωρίς ασφαλιστική ικανότητα για το 2026 - 53.241 αιτήσεις για ρύθμιση χρεών στο τρίμηνο

12:14

ΗΑΕ: Πυρκαγιά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Φουτζέιρα

12:04

Credia Bank: Αναβλήθηκε η έκτακτη γ.σ.

11:53

Κύπριος ΥΠΕΝ: Όλα τα άτυπα συμβούλια της ΕΕ θα διεξαχθούν κανονικά στην Κύπρο από τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider