Τι σπουδάζουν οι ηγέτες των κρατών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σπουδάζουν οι ηγέτες των κρατών
Όποιος θα ήθελε να γίνει μία ημέρα πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίας χώρας καλό θα ήταν να επιλέξει ένα από αυτά τα πεδία σπουδών.

Πέντε συγκεκριμένα πεδία σπουδών είναι που «δημιουργούν» τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου Visual Capitalist. Συγκεκριμένα, με τα με βάση τα δεδομένα του 2018, οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών - αυτή τη στιγμή, έχουν «βγει» από αυτά τα εκπαιδευτικά πεδία.

Μάλιστα, το 83% αυτών έχουν κάνει όχι μόνον ανώτερες σπουδές, αλλά κατέχουν κι έναν μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο.

Όμως το πιο ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή ανά γεωγραφική περιοχή της υφηλίου, είναι η ποιοτική ομαδοποίηση του πεδίου στις σπουδές και μεταπτυχιακές έρευνες των παγκόσμιων ηγετών, που αποδεικνύει πως η πλειονότητά τους προέρχεται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις κι ενδεχομένως να αποτελεί και την ποιοτική διαφορά για την ανάδειξή τους στον πολιτικό στίβο.

Ποια είναι όμως τα πέντε δημοφιλέστερα πεδία σπουδών, όσον αφορά τους σημερινούς ηγέτες των κρατών του κόσμου:

Ως επικεφαλής ενός κράτους είναι αναγκαίο επίσης και να νομοθετείς και να προτείνεις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και το Σύνταγμα μίας χώρας. Για τούτο, πολλοί ηγέτες κρατών έχουν στέρεα νομικά προσόντα.

Ο Πρόεδρος κι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα και Τζουζέπε Κόντε αντίστοιχα, έχουν νομικό παρελθόν, ενώ πτυχίο νομικής έχουν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Μουν Τζάε-Ιν και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ, όπως επίσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.

Το πεδίο αυτό των σπουδών, όσο και να φανεί παράξενο, περιλαμβάνει έναν πλούσιο κατάλογο από ηγέτες. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι ανθρωπιστικές σπουδές ανοίγουν τους ορίζοντες και διευρύνουν την προοπτική ενός ηγέτη, εμπλουτίζοντάς τον με γενικότερες γνώσεις που διαφεύγουν από κάποιον τεχνοκράτη.

Συνεπώς, φαίνεται φυσιολογικό ότι πολλοί ηγέτες έχουν κάνει ανθρωπιστικές σπουδές.

Παράδειγμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (που μάλιστα είχε μελετήσει Αρχαίους στις εγκύκλιες σπουδές του), ή ο πρώην Πρόεδρος του Σαλβαδόρ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

Ο δε, Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρώτα σπούδασε φιλοσοφία και κατόπιν εξειδίκευσε την μεταπτυχιακή έρευνά του στις Πολιτικές Επιστήμες.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δε, έχει ολοκληρώσει σπουδές σε δύο ανθρωπιστικούς τομείς: Λογοτεχνία στο Παν/μιο Μακ Γκιλ και απέκτησε μπάτσελορ στην εκπαίδευση από το Παν/μιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Η γνώση των κατασκευών και όσα συνδέονται με αυτές (κόστη, στατικότητα, περιβάλλον, δίκτυα κλπ) αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μίας χώρας και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αναδειχθεί από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Σημαντικά παραδείγματα είναι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Αργεντινός ομόλογός του Μαουρίσιο Μάκρι κι ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουϊντόντο. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σπούδασε αρχικά φυσική στο Παν/μιο Καρλ Μαρξ της Λειψίας (1973-78), απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην κβαντική χημεία το 1986 και έγινε γνωστή για την εξειδίκευσή της στη ρωσική φιλολογία και τα μαθηματικά.

Μια χώρα δεν είναι αναγκαίο να είναι ισχυρή μόνον οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά και γι’ αυτό πολλοί ηγέτες έχουν εκλεγεί για την γνώση τους στα στρατιωτικά.

Παράδειγμα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, που φοίτησε σε στρατιωτική ακαδημία. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήταν στρατιωτικοί.

Είναι ουσιαστικά το πιο προφανές πεδίο σπουδών που ακολουθούν οι επίδοξοι, μελλοντικοί ηγέτες. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες είναι σχεδόν απαράβατος κανόνας ο ηγέτης μίας χώρας να γνωρίζει πώς να διαχειρισθεί την οικονομία του κράτους, του οποίου ηγείται.

Οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Ινδίας Ναρέντα Μόρι έχουν σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, το ίδιο και ο ομόλογός τους της Ελβετίας Αλαίν Μπερσέ.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επέλεξε οικονομικές σπουδές, όπως και ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπένεν.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:47

Deloitte: Το εμπόδιο στην ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στις επιχειρήσεις το 2026

17:45

Ελλάκτωρ: Ολοκληρώθηκε η πώληση ακινήτων σε θυγατρικές της Dimand

17:44

Λευκός Οίκος: «Η πρώτη επιλογή του Τραμπ για το Ιράν είναι η διπλωματία»

17:43

Παπαθανάσης: Ολοκληρώνεται η επέκταση του φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας μέσω ΕΣΠΑ

17:39

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Συμμετέχει στη ρύθμιση η doValue Greece

17:37

Η Ελλάδα παρέλαβε 5 νέα πυροσβεστικά ταχύπλοα σκάφη στο πλαίσιο του «ΑΙΓΙΣ»

17:31

ΑΑΔΕ: Ελεγκτικά αποτελέσματα τελωνείων Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2025

17:28

Eλληνική φαρμακοβιομηχανία και δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, οι «μοχλοί» για να αντιστραφεί το δημογραφικό στην Αρκαδία

17:21

Δημοσκόπηση Interview: 3η θητεία ΝΔ «βλέπει» το 53% - Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

17:21

Πούτιν: «Οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν την κατάληξη οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον της Ρωσίας»

17:15

Παπασταύρου για Κάθετο Διάδρομο: «Κάναμε τη γεωγραφία μας, γεωπολιτική δύναμη»

17:10

Mega deal πολλών δισ. δολαρίων για Meta - AMD

17:03

Το Saronicos Project «αποκρυπτογραφεί» τον βυθό του Σαρωνικού με στόχο την ενίσχυση της προστασίας του

17:03

Αποκλεισμοί δρόμων από αγρότες στη Σερβία - Ζητούν απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων

16:59

Φθηνότερα έως και 50% Ozempic και Wegovy στις ΗΠΑ

16:50

Εγκρίθηκαν 447 αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δράσης «Εξωστρέφεια ΜμΕ»

16:44

Aπόπειρα για rebound στη Wall Street

16:38

Σπανάκης: 228 έργα από το υπουργείο Εσωτερικών στα Δωδεκάνησα

16:30

Το τρίπτυχο που πυροδότησε scare trade σε μετοχές εταιρειών delivery, πληρωμών και λογισμικού

16:24

Η Κομισιόν θα καταθέσει στις 15 Απριλίου σχέδιο νόμου για μόνιμη απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου

16:07

Γερμανία: Οι εργαζόμενοι στα τοπικά ΜΜΜ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία

16:03

Γκούλσμπι (Fed): Ζητά φρένο στις μειώσεις επιτοκίων - «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι αρκετά καλά»

16:00

Οι άνθρωποι που φαίνονται νεότεροι από την ηλικία τους δεν είναι απλώς γενετικά τυχεροί

15:58

Νέα βελτιωμένη προσφορά από Paramount για Warner Bros - Στα «κόκκινα» η μάχη με το Netflix

15:58

Παπαθανάσης: Μέσω ΕΣΠΑ η β' φάση των δράσεων για το φυσικό αέριο στην Φλώρινα

15:55

Δικαστήριο στο Ιράν καταδίκασε σε θάνατο άντρα που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου

15:48

IISS: Η ευρωπαϊκή άμυνα έχει να καλύψει πολλά, κυρίως τεχνολογικά, κενά

15:43

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις σε δύο τηλεοπτικά κανάλια της Γεωργίας για «ρωσική παραπληροφόρηση»

15:43

Ιστορικό υψηλό για τον τουρισμό το 2025 - Οι αλλαγές στις τάσεις και οι αγορές στόχοι για τη συνέχεια

15:33

Πομπηία: Επίσκεψη στη συγκλονιστική αρχαία πόλη της Ιταλίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider