Τι σπουδάζουν οι ηγέτες των κρατών

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι σπουδάζουν οι ηγέτες των κρατών
Όποιος θα ήθελε να γίνει μία ημέρα πρωθυπουργός ή Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίας χώρας καλό θα ήταν να επιλέξει ένα από αυτά τα πεδία σπουδών.

Πέντε συγκεκριμένα πεδία σπουδών είναι που «δημιουργούν» τους ηγέτες του σήμερα και του αύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου Visual Capitalist. Συγκεκριμένα, με τα με βάση τα δεδομένα του 2018, οι περισσότεροι αρχηγοί κρατών - αυτή τη στιγμή, έχουν «βγει» από αυτά τα εκπαιδευτικά πεδία.

Μάλιστα, το 83% αυτών έχουν κάνει όχι μόνον ανώτερες σπουδές, αλλά κατέχουν κι έναν μεταπτυχιακό, ή διδακτορικό τίτλο.

Όμως το πιο ενδιαφέρον στην έρευνα αυτή ανά γεωγραφική περιοχή της υφηλίου, είναι η ποιοτική ομαδοποίηση του πεδίου στις σπουδές και μεταπτυχιακές έρευνες των παγκόσμιων ηγετών, που αποδεικνύει πως η πλειονότητά τους προέρχεται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις κι ενδεχομένως να αποτελεί και την ποιοτική διαφορά για την ανάδειξή τους στον πολιτικό στίβο.

Ποια είναι όμως τα πέντε δημοφιλέστερα πεδία σπουδών, όσον αφορά τους σημερινούς ηγέτες των κρατών του κόσμου:

Ως επικεφαλής ενός κράτους είναι αναγκαίο επίσης και να νομοθετείς και να προτείνεις μεταρρυθμίσεις στη νομοθεσία και το Σύνταγμα μίας χώρας. Για τούτο, πολλοί ηγέτες κρατών έχουν στέρεα νομικά προσόντα.

Ο Πρόεδρος κι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα και Τζουζέπε Κόντε αντίστοιχα, έχουν νομικό παρελθόν, ενώ πτυχίο νομικής έχουν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Μουν Τζάε-Ιν και ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ, όπως επίσης και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.

Το πεδίο αυτό των σπουδών, όσο και να φανεί παράξενο, περιλαμβάνει έναν πλούσιο κατάλογο από ηγέτες. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι ανθρωπιστικές σπουδές ανοίγουν τους ορίζοντες και διευρύνουν την προοπτική ενός ηγέτη, εμπλουτίζοντάς τον με γενικότερες γνώσεις που διαφεύγουν από κάποιον τεχνοκράτη.

Συνεπώς, φαίνεται φυσιολογικό ότι πολλοί ηγέτες έχουν κάνει ανθρωπιστικές σπουδές.

Παράδειγμα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (που μάλιστα είχε μελετήσει Αρχαίους στις εγκύκλιες σπουδές του), ή ο πρώην Πρόεδρος του Σαλβαδόρ Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν.

Ο δε, Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν πρώτα σπούδασε φιλοσοφία και κατόπιν εξειδίκευσε την μεταπτυχιακή έρευνά του στις Πολιτικές Επιστήμες.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δε, έχει ολοκληρώσει σπουδές σε δύο ανθρωπιστικούς τομείς: Λογοτεχνία στο Παν/μιο Μακ Γκιλ και απέκτησε μπάτσελορ στην εκπαίδευση από το Παν/μιο της Βρετανικής Κολομβίας.

Η γνώση των κατασκευών και όσα συνδέονται με αυτές (κόστη, στατικότητα, περιβάλλον, δίκτυα κλπ) αποτελεί ένα σημαντικό προσόν για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό μίας χώρας και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αναδειχθεί από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Σημαντικά παραδείγματα είναι ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Αργεντινός ομόλογός του Μαουρίσιο Μάκρι κι ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουϊντόντο. Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σπούδασε αρχικά φυσική στο Παν/μιο Καρλ Μαρξ της Λειψίας (1973-78), απέκτησε διδακτορικό τίτλο στην κβαντική χημεία το 1986 και έγινε γνωστή για την εξειδίκευσή της στη ρωσική φιλολογία και τα μαθηματικά.

Μια χώρα δεν είναι αναγκαίο να είναι ισχυρή μόνον οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά και γι’ αυτό πολλοί ηγέτες έχουν εκλεγεί για την γνώση τους στα στρατιωτικά.

Παράδειγμα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, που φοίτησε σε στρατιωτική ακαδημία. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ο-τσα και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ήταν στρατιωτικοί.

Είναι ουσιαστικά το πιο προφανές πεδίο σπουδών που ακολουθούν οι επίδοξοι, μελλοντικοί ηγέτες. Ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες είναι σχεδόν απαράβατος κανόνας ο ηγέτης μίας χώρας να γνωρίζει πώς να διαχειρισθεί την οικονομία του κράτους, του οποίου ηγείται.

Οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και της Ινδίας Ναρέντα Μόρι έχουν σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες, το ίδιο και ο ομόλογός τους της Ελβετίας Αλαίν Μπερσέ.

Και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επέλεξε οικονομικές σπουδές, όπως και ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπένεν.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:22

Χατζηδάκης: «Προχωράμε μπροστά με ασφάλεια, δεν παίζουμε με την πατρίδα μας»

23:15

Wall Street: Πιέσεις από την τεχνολογία, «βουτιά» για Alphabet και SpaceX

23:01

Στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ο Κινέζος υπ. Εμπορίου εν μέσω εντάσεων μεταξύ ΕΕ - Πεκίνου

22:49

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Κερατέα - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

22:39

Καναδάς: Πυροβολισμοί στο Μόντρεαλ - Τρεις νεκροί και ανάμεσά τους ο ύποπτος

22:33

«Βουτιά» άνω του 3% στο Brent με φόντο το αμερικανικό «πράσινο φως» για το ιρανικό πετρέλαιο

22:20

Πιερρακάκης: «Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται μια επανάσταση παραγωγικότητας»

22:09

Τραμπ: «Το Ιράν θα συμφωνήσει να υποβληθεί σε σημαντικές επιθεωρήσεις όπλων»

21:56

Βουλή: Την άρση της βουλευτικής ασυλίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου εισηγείται η Επ. Δεοντολογίας

21:44

Ο χρυσός «χάνει» τη λάμψη του συνεχίζοντας το πτωτικό του σερί

21:43

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κουβαράς, εκ των ιδρυτών της ΑΒΑΞ Α.Ε.

21:34

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ακραίφνιο Βοιωτίας

21:29

THEON: Νέες παραγγελίες ύψους 70 εκατ. ευρώ - Περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης

21:23

Γερμανία: Αντιδράσεις προκαλούν οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος

21:11

«Βουτιά» 5% για τη μετοχή της Alphabet μετά την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών TN

21:02

Αφγανιστάν: Προσαγωγές μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων για το «μήκος της γενειάδας τους»

20:55

Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας Διεύθυνσης Κυβερνοχώρου: «Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι στις κυβερνοαπειλές»

20:46

Κλείνουν οι θερινές παιδικές κατασκηνώσεις στην Κριμαία λόγω ελλείψεων στα καύσιμα

20:33

Κολομβία: Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών απευθύνει έκκληση για ηρεμία μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις

20:28

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός έχει «πλήρη ελευθερία κινήσεων» για την εξάλειψη κάθε απειλής στον νότιο Λίβανο

20:17

Τσεχία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να απαγορεύσει τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία από το 2027

20:13

Παπαστεργίου: Στο Pharos AI Factory χτίζουμε λύσεις ΤΝ με ελληνικό αποτύπωμα και ευρωπαϊκά πρότυπα

20:04

Οι ευχαριστίες Μακρόν στον Στάρμερ για την «προσήλωσή» του σε Ουκρανία και ΕΕ

19:59

Τουλάχιστον 14 νεκροί στην Ινδία από πυρκαγιά σε κτίριο

19:50

Πρώτη αρωγή: Ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου και εκκαθάριση για πυρκαγιές του 2021

19:41

Δήμας: Ανθεκτικές υποδομές και στρατηγικοί διάδρομοι στο επίκεντρο για το διεθνές εμπόριο

19:26

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την πολιτική αναταραχή στη Βρετανία

19:23

ΗΠΑ: Ο Ρούμπιο θα επισκεφθεί ΗΑΕ, Κουβέιτ και Μπαχρέιν μετά τη συμφωνία με το Ιράν

19:15

Η Μεγάλη Βρετανία πληρώνει το κόστος της πολιτικής αστάθειας

19:07

Κώτσηρας: Διαρκής μέριμνα για ασφαλείς και αξιόπιστες μετακινήσεις με το Μετρό


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider