Ειδήσεις | Διεθνή
26-06-2019 | 09:43

Τα 7 βήματα για σωστή διαχείριση των οικονομικών σας

Μοιράσου το
Τα 7 βήματα για σωστή διαχείριση των οικονομικών σας

Υπάρχουν μερικοί, κοινοί μεν, αρκετά σημαντικοί δε, κανόνες, που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει.

Μπορεί να είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι και κοινό. Και μπορεί η οικονομική κατάσταση του καθενός να είναι προσωπική, αλλά όλοι – ή η πλειοψηφία τουλάχιστον – ενδιαφέρονται για μια σωστή και συνετή διαχείριση των οικονομικών τους.

Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες τα των οικονομικών, ένα είναι το σημαντικό στοιχείο όταν μιλάμε για χρήματα. Ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση του καθενός, για να χτίσει κανείς την προσωπική του περιουσία πρέπει να ακολουθήσει έναν βασικό κανόνα: Να ξοδεύεις λιγότερα από όσα κερδίζεις και να αποταμιεύεις ή να επενδύεις ότι περισσεύει.  

Βέβαια, για να μπορεί κανείς να υιοθετήσει τον παραπάνω κανόνα, θα πρέπει να αρχίσει να κάνει σωστή διαχείριση των οικονομικών του. Όσο δύσκολο κι αν μοιάζει αυτό, υπάρχουν μερικοί, κοινοί μεν, αρκετά σημαντικοί δε, κανόνες, που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει.

Αυτοί είναι:

Όσο ικανός και να είσαστε στη διαχείριση των οικονομικών σας, δεν είναι κακό να ακούσετε τις συμβουλές ενός ανθρώπου που είναι γνώστης. Είναι εκείνος που θα σας βοηθήσει σε ένα οικονομικό «μπέρδεμα» ή σε μια δύσκολη οικονομικά στιγμή. 

Εάν δείτε ότι τα χρήματα που δεν είναι στους λογαριασμούς εξόδων και αποταμιεύσεων είναι υπεραρκετά και αρκούν για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σας, τότε μπορείτε να ανοίξετε και έναν επενδυτικό λογαριασμό.

Με αυτούς τους δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, έχετε ήδη καλύψει τα μηνιαία έξοδά σας και έχετε κάνει και την αποταμίευσή σας. Αυτό που μένει τώρα, είναι ορθή διαχείριση όσων χρημάτων έχουν μείνει, για να περάσετε τον μήνα σας!

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό σας τραπεζικό λογαριασμό. Είναι εκείνος ο λογαριασμός «έκτακτης ανάγκης», ικανός να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Κάθε οικονομικός σύμβουλος που σέβεται τον εαυτό του – και τη δουλειά του – συστήνει στους πελάτες του, πρώτα να εξοφλήσουν τα χρέη εκείνα που έχουν «τσουχτερά» επιτόκια και μετά να αρχίσουν είτε να αποταμιεύουν, είτε να επενδύουν.

Σε αυτόν τον νέο λογαριασμό, θα περνούν αυτόματα όλα τα μηνιαία κόστη, όπως ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, ασφάλειες, μηνιαίες συνδρομές σε γυμναστήρια κλπ. Είναι πιο εύκολο, όλα τα έξοδα να είναι συγκεντρωμένα σε έναν λογαριασμό και με αυτόν ως σημείο εκκίνησης, να εξοφλούνται.

 

Το πρώτο βήμα είναι και το πιο βασικό. Αν δεν ξέρεις πόσα χρήματα έχεις, πώς θα οργανώσεις τη διαχείρισή τους; Θα μείνετε έκπληκτοι, αν διαπιστώσετε πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για τα μηνιαία έσοδα και έξοδά τους! Η βασική ιδέα είναι εκείνη που προαναφέρθηκε: Περισσότερα χρήματα να μπαίνουν στο σπίτι από εκείνα που βγαίνουν! Να καταρτίσετε αναλυτικές λίστες με τα μηνιαία έσοδα και έξοδα και να τις συμβουλεύεστε συχνά!

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.