Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD
Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας και του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico.eu, ο οποίος επισημαίνει ό,τι η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της, αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας;

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης, γράφει το Politico. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Ενώ συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Μεγάλος Συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:40

Cenergy Holdings: Αύξηση 81% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

19:33

Νέα απειλή Τραμπ: «Καμία άρση κυρώσεων στο Ιράν - Ή συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:24

Παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ

19:10

Κυκλοφορία βιβλίου Μιχάλη Σάλλα: «Τι πήγε λάθος στην Ελλάδα …και τι θα μπορούσε να διορθωθεί»

19:03

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το Πληροφοριακό της Alpha Bank για Alpha Trust

19:01

Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη

19:01

Στον πάτο της ΕΕ σε ειδικούς νέων τεχνολογιών η Ελλάδα

18:50

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται την Παρασκευή τα επιδόματα Μαΐου

18:40

Γεωργιάδης: Σήμερα το ΕΣΥ είναι σε όλους τους δείκτες στην καλύτερη θέση που ήταν ποτέ

18:37

ΕΤΑΔ: Η Otus ΙΚΕ οριστικός πλειοδότης για το «Ξενία Βυτίνας»

18:34

ΥΠΑΑΤ: Στόχος ένα πιο αξιόπιστο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα

18:27

Alter Ego Media: Στροφή σε MME και ψυχαγωγία με στόχο EBITDA 67 εκατ. ευρώ το 2026

18:20

Κρι-Κρι: Στα 89,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών με άνοδο 35,4%

18:02

Αύξηση 293% στα καθαρά κέρδη της Motor Oil το α' τρίμηνο

17:56

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «απόσταση βολής» για νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης

17:51

Φυσικές Καταστροφές 2026-2030: Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής

17:51

Panathēnea 2026: Η Alpha Bank δίνει δυναμικό «παρών» με επίκεντρο τον διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest 2026

17:50

EET: Στο Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» το σχολείο των 2 νικητριών του European Money Quiz

17:46

Fais Group: Εγκρίθηκε η συγχώνευση των θυγατρικών ELSOL και E-Tennis

17:31

Στην «ελίτ» του 1 τρισ. δολαρίων και η SK Hynix

17:21

Παπασταύρου: Ολιστική προσέγγιση για χωροταξία και ενέργεια - Νέα χωροταξικά πλαίσια για τουρισμό, ΑΠΕ και βιομηχανία

17:20

Ολλανδία: Στέλνει ναρκαλιευτικό στη Μεσόγειο για πιθανή ταχεία ανάπτυξη στα Στενά του Ορμούζ

17:20

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά από τον Τραμπ περισσότερους πυραύλους για την αντιαεροπορική άμυνα

17:07

Χατζηδάκης: «Μια υπεύθυνη δήλωση θα αρκεί αντί για πλήθος δικαιολογητικών στο Δημόσιο»

17:02

«Ταύρος» για S&P 500 η Goldman Sachs: Αναβαθμίζει την τιμή - στόχο στις 8.000 μονάδες

16:53

Προς νέο ρεκόρ ο Dow Jones στη Wall Street

16:47

«Γκάζι» για περισσότερες αλλά και πιο παραγωγικές ξένες επενδύσεις

16:34

Κίνα: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε ολλανδική φρεγάτα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

16:21

Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα και η Sberbank μπορούν βάσει νόμου να καταρρίπτουν drone

16:20

Δημοσκόπηση RealPolls: Ισχυρό προβάδισμα για ΝΔ - Πού βρίσκονται Τσίπρας και Καρυστιανού


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider