Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD
Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας και του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico.eu, ο οποίος επισημαίνει ό,τι η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της, αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας;

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης, γράφει το Politico. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Ενώ συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Μεγάλος Συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

Δένδιας: Υπέγραψε με τη Γαλλίδα ομόλογό του την ανανέωση της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης» Ελλάδας – Γαλλίας

15:26

Κεφαλογιάννη: Καμία ανησυχία για τον τουρισμό – Ευρωπαϊκή πρόκληση η αύξηση του κόστους καυσίμων

15:04

Γολεμής (ESA): Η συμπερίληψη, δεν είναι μόνο αξία αλλά και πρακτική ευφυΐα

14:48

Το 2028 στην Ελλάδα τα δύο πρώτα νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair

14:34

Μητσοτάκης: Κορωνίδα των ελληνογαλλικών συμφωνιών η δέσμευση αμοιβαίας συνδρομής

14:16

Ρωσία: Ουκρανικό drone έπληξε συγκρότημα κατοικιών στο Γεκατερίνμπουργκ

13:59

Πιερρακάκης: Τι είναι πρόοδος σήμερα;

13:45

Κώτσηρας: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη μέσω φοροελαφρύνσεων και μόνιμων μέτρων

13:12

Μαρινάκης: Δεν θα κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι με το κόμμα του κ. Τσίπρα

13:00

Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ σε έως 72 δόσεις - «Αγκάθια» το υψηλό επιτόκιο και η συμμόρφωση

12:57

Θωμάς (DG TAXUD): Το 20% των φορολογικών εσόδων προέρχονται από τον τουρισμό

12:48

Οι επενδύσεις και η θέση της Ελλάδας στη νέα ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας

12:47

Η Αθήνα τεχνολογικό «ορμητήριο» για τη Euronext

12:43

Ισχυρή δυναμική ανάπτυξης στην ελληνική αγορά παρουσιάζει η Cloud Office

12:29

Καλαφάτης: Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός

12:10

Μητσοτάκης - Μακρόν υπέγραψαν την ελληνογαλλική στρατηγική συμφωνία

12:02

Γερμανία: Σε πίεση η αυτοκινητοβιομηχανία απ' την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

11:48

Ενιαίος ηλεκτρικός χώρος από τη Μεσόγειο έως τη Βαλτική με το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ

11:32

Ζαχαράκη: Η συζήτηση για τις δεξιότητες πρέπει να ξεκινήσει με ειλικρίνεια

11:26

Καράντζαλος (ΓΓ Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων): Χτίζουμε τη διεπαφή με τον πολίτη και να καταπολεμάμε τη «ψηφιακή γραφειοκρατία»

11:16

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη οδηγός μηχανής που έτρεχε με 150 χλμ/ώρα

11:07

Μαρέβα Γκραμπόφσκι -Μητσοτάκη: Έλαβε εξιτήριο απ' το νοσοκομείο

10:58

ΒΟΑΚ: Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα σε όλη την Κρήτη – Επιτάχυνση και έμφαση στην οδική ασφάλεια

10:50

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Σημαντικό οικονομικό πλήγμα για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο

10:37

Προσλήψεις 380 αποφοίτων Λυκείου στην ΕΛΑΣ - 39 επιστήμονες στο Λιμενικό Σώμα

10:35

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε διυλιστήριο της Κίνας εξαιτίας δοσοληψιών με το Ιράν

10:20

Επίσκεψη Μητσοτάκη - Μακρόν στη φρεγάτα «Κίμων» στον Πειραιά

10:06

ΗΠΑ: Δικαστής αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της προσφυγής Τραμπ εναντίον της αμερικανικής εφορίας

09:54

Ταραντίλης (EY Ελλάδος): Άμεσα μέτρα και εκπαίδευση για την παραπληροφόρηση από το AI

09:37

Φόρουμ των Δελφών: Αδήριτη η ανάγκη για την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider