Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Politico: Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας εν μέσω εξελίξεων στο SPD
Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία.

Τέσσερα σενάρια για το μέλλον της Γερμανίας και του κυβερνητικού συνασπισμού παρουσιάζει ο ιστότοπος Politico.eu, ο οποίος επισημαίνει ό,τι η παραίτηση, χθες, της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ και επικεφαλής του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), υπέβαλε την παραίτηση της, αφού στις Ευρωεκλογές της προηγούμενης εβδομάδας το κόμμα της σημείωσε τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας;

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, αναστάτωση επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία υποφέρουν περισσότερο οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες την αισθάνονται επίσης, γράφει το Politico. Μπορεί να αποδειχθεί πως οι κάλπες είναι η μόνη διέξοδος.

Ενώ συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα στην προεκλογική εκστρατεία.

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να ασκούν την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειάζονταν να οικοδομούν συνασπισμούς για κάθε θέμα χωριστά. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιθυμούν καθόλου οι Γερμανοί, που επιμένουν στη σταθερότητα.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει το Politico.

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. Όμως ο πρόεδρος είναι πιθανό να ασκήσει πίεση για να σχηματισθεί νέος συνασπισμός, καθώς είχαν γίνει εκλογές πριν από λιγότερο από δύο χρόνια. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον αποκαλούμενο συνασπισμό Τζαμάικα (από τα παραδοσιακά χρώματα των κομμάτων των Χριστιανοδημοκρατών, των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών). Θα είναι ωστόσο δύσκολο να προκύψει με τα σημερινά δεδομένα.

To Politico συμπεραίνει πως η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ' έναν σχηματισμό Τζαμάικα, όχι όμως πριν διεξαχθούν νέες εκλογές.

Αν το SPD βρει γρήγορα νέο αρχηγό και κάποιον για να ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο Μεγάλος Συνασπισμός (o GroKo, κατά τη γερμανική συντομογραφία) θα μπορούσε να συνεχιστεί σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Όμως η βάση των Σοσιαλδημοκρατών ίσως να μην θέλει τόσο πολύ τον συνασπισμό. Εξέχοντες αντίπαλοι του GroKo, όπως ο Κέβιν Κιούνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της εξόδου από τον συνασπισμό, ένα βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Το Politico συμπεραίνει πως η ηγεσία του SPD είναι πιθανό να προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, όμως οι πιθανότητες επιτυχίας της είναι στην καλύτερη περίπτωση επισφαλείς.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:42

Κικίλιας: «Πετύχαμε να μην ανέβουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών τα τελευταία 2 χρόνια»

11:34

Ευρωπαϊκή απλούστευση ΚΑΠ: Τι αλλάζει στην πράξη;

11:22

Η Watt Group αναλαμβάνει την αναβάθμιση και 6ετή λειτουργία του ΧΥΤ Πάρου

11:15

Ιαπωνία: Σεισμός 7,1R, οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι

11:14

Alpha Bank - ΕΤαΕ: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία 40 εκατ. ευρώ για μικρές και κοινωνικές επιχειρήσεις

11:05

Προς «πράσινο 3x3» οι ευρωαγορές με «αέρα» από πετρέλαιο και πολυτέλεια

11:02

Η Eurobank αναδείχθηκε «Greece’s Best Digital Bank» στα Euromoney Awards for Excellence 2026

11:01

Τράπεζες: Δυνατό σετ αποτελεσμάτων βλέπει η Euroxx, με ώθηση από δάνεια και επιτόκια

10:55

Νέο «μπλόκο» της Περιφέρειας Αττικής σε 6,2 τόνους ακατάλληλων τροφίμων ζωικής προέλευσης

10:51

Εξάρχου: «Νέα σελίδα» για τον Όμιλο AKTOR, οι περιπέτειες τελείωσαν - Ήχησε το καμπανάκι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

10:46

Δούκας: «Η αναστολή νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης, στις περιοχές όπου εφαρμόζεται, αποδίδει»

10:42

Ρεκόρ εισιτηρίων στην πρεμιέρα της «Οδύσσειας» στην Ελλάδα

10:41

Τραβάει υψηλότερα το Χρηματιστήριο η Coca Cola

10:41

Coca-Cola Hellas: Νέος Γενικός Διευθυντής ο Gjorgji Hristov

10:30

Ημερίδα στο ΕΒΕΠ από ΑΑΔΕ για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

10:30

AIDS: «Σε κίνδυνο» η πρόοδος που έχει επιτευχθεί εξαιτίας της μείωσης των χρηματοδοτήσεων

10:25

J&J: Διακανονισμός 5,5 δισ. δολαρίων για το ταλκ βάζει τέλος σε 17ετή δικαστική μάχη

10:22

Στην Κύπρο ο Γκουτέρες, δεσμεύθηκε να στηρίξει συνολική λύση

10:18

Δίκη για τα Τέμπη: Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τα αιτήματα αναβολής

10:11

Η πρόταση Πιερρακάκη για ενιαία διαχείριση του ραδιοφάσματος στην ΕΕ

10:08

Νέα και επικαιροποιημένα προγράμματα κατάρτισης στη ΔΥΠΑ - Ποιους και τι αφορούν

10:04

Δημοσκόπηση Ipsos/Reuters: Μόλις 1 στους 3 Αμερικανούς υπέρ του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν

10:00

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο μετά την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

09:49

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 67,79 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο μετά την ΑΜΚ

09:44

Ισπανία- πυρκαγιές: Κρίσιμες ώρες για την περιφέρεια της Μαδρίτης, αναμένεται αλλαγή των ανέμων

09:36

Ικανοποίησαν οι πωλήσεις της Unilever στο β' τρίμηνο

09:21

Νέες επιλογές συμπληρωματικής σύνταξης φέρνει το νομοσχέδιο για την επαγγελματική ασφάλιση

09:06

Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις νέες συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ιταλία

09:00

Επικοινωνία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κρίστοφερ Νόλαν

08:43

Πού ποντάρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία μετά το comeback του Αλέξανδρου Δανιηλίδη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider