Το τελευταίο μίλι πριν το νέο μαραθώνιο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το μεταρρυθμιστικό πλάνο του 2026 (που ξεδιπλώνεται αυτές τις ημέρες από τα κυβερνητικά στελέχη), έχει ειδική σημασία. Έχει ειδική σημασία γιατί τα πράγματα φέτος διεθνώς είναι πιο δύσκολα και πολύ πιο άδηλα, με αποτέλεσμα η ανάγκη για θωράκιση και ανθεκτικότητα να γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Υπάρχει όμως και μία άλλη «ιδιαιτερότητα» στο φετινό πλάνο. Αυτή συνδέεται με το τέλος μίας περιόδου όχι μόνο λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά και λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται φέτος. Καθώς λοιπόν το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης ταυτίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον σχεδιασμό για το 2026, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να γίνουν όλα εγκαίρως, και δεν είναι λίγα: 177 ορόσημα έως τον Αύγουστο….

Είμαστε λοιπόν στο τελευταίο μίλι ενός κύκλου που ξεκίνησε το 2021 με βάση την έκθεση Πισσαρίδη (Σχέδιο Ανάπτυξης) η οποία τροφοδότησε (σε μεγάλο βαθμό) το Σχέδιο Ανάκαμψης (μαζί με μεταμνημονιακές και άλλες υποχρεώσεις). Στην πορεία προστέθηκαν επιπλέον στόχοι καθώς ανέκυψαν νέα μέτωπα και ανάγκες, προσαρμόζοντας (όσο ήταν εφικτό) τη στρατηγική.

Ωστόσο, αυτά που μένουν να γίνουν φέτος, είναι τα πιο δύσκολα και (ίσως) τα πιο σημαντικά. Έτσι γίνεται κάθε φορά στο τέλος μίας διαδρομής. Κάποιες παρεμβάσεις εκκρεμούν επί σειρά δεκαετιών, πολλές εξ αυτών είναι ζωτικής σημασίας για να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία και για να αυξήσει την ανθεκτικότητά της.

Είναι σημαντικό να γίνουν, όπως είναι σημαντικό να διαρθρωθεί ο χάρτης πορείας των επόμενων ετών. Να οργανωθεί ο νέος Μαραθώνιος, με βάση τις νέες ανάγκες που τώρα διαμορφώνονται διεθνώς και εγχωρίως, αλλά και με βάση όσα δεν έχουν ακόμη γίνει (μερικώς ή πλήρως).

Γιατί οι δομικές αδυναμίες και η δεκαετής αποεπένδυση είναι ακόμη εμφανής σε πολλά πεδία που δεν δημιουργούν μόνο βαρίδια (οικονομικά και κοινωνικά), αλλά και κινδύνους όπως φαίνεται κάθε φορά που υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως φάνηκε στο blackout του FIR, ή στη τραγωδία των Τεμπών. Ανάλογα άλματα όμως είναι αναγκαία παντού: στην ενέργεια, στην ύδρευση, σε όλες τις βασικές υποδομές που πρέπει να εκσυγχρονισθούν πλήρως. Να γίνουν ισάξιες με τις «Δυτικές».

Πάρα πολλά βήματα έχουν γίνει. Δυστυχώς όμως ξεκινήσαμε από πολύ χαμηλά και νέες προκλήσεις προστέθηκαν στη «λίστα» όσων πρέπει να γίνουν: από την κλιματική κρίση, μέχρι το στεγαστικό, τη γήρανση του πληθυσμού και τη νέα αμυντική οικονομική πραγματικότητα.

Είναι σημαντικό να στηριχθεί λοιπόν η ανάπτυξη, γιατί είναι και προϋπόθεση για μα γίνουν όλα τα παραπάνω διαφυλάττοντας και την κοινωνική συνοχή. Με θωράκιση των πραγματικών εισοδημάτων και διαφύλαξη του δρόμου προς την πραγματική σύγκλιση η οποία θα διασφαλίσει με τη σειρά της την ευημερία αλλά και την κοινωνική σταθερότητα.

Αυτό το τελευταίο αυτό μίλι αλλά και η προετοιμασία για τον νέο μαραθώνιο απαιτεί υψηλές ταχύτητες και σωστή χάραξη πορείας. Με συνεκτικό και συμπεριληπτικό σχεδιασμό, με κατανόηση της κρισιμότητας των καιρών.

Όλες οι ειδήσεις

11:41

ΕΚΤ: Πρόστιμο 7,6 εκατ. ευρώ στη Crédit Agricole για ελλιπή διαχείριση κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων

11:30

Αποχωρούν σήμερα από το Σύνταγμα τα τρακτέρ μετά το συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

11:20

Reuters: Ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για παρατεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν

11:08

Γαβριηλίδης: Ο Όμιλος ΟΤΕ ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα σε νέες τεχνολογίες και υποδομές

10:56

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ θέτει σε κίνηση την ανασυγκρότηση της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας

10:41

Τινιάλι: Ενίσχυση χρηματοδοτικών εργαλείων, συνεργασίες και ενεργειακή αναβάθμιση για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση

10:31

Θεοχάρης: Η γραμμή Θεσσαλονίκη – Σμύρνη μπορεί να επανεκκινήσει αλλά πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμη

10:06

ΗΠΑ: Συγχαρητήρια προς την Ελλάδα για τον Κάθετο Διάδρομο και τις ενεργειακές συμφωνίες του P-TEC

09:47

Κυρανάκης: Με διαφάνεια, λογοδοσία και σαφές χρονοδιάγραμμα αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη στον σιδηρόδρομο

09:34

Αντίστροφη μέτρηση για τις δηλώσεις - Τι πρέπει να ελέγξουν οι φορολογούμενοι στα προσυμπληρωμένα στοιχεία

09:21

ΗΠΑ: Σε διαθεσιμότητα δύο πράκτορες της ICE για ψευδείς δηλώσεις για πυρά κατά μετανάστατη

09:12

Αγρότες: Ξενύχτι στο Σύνταγμα με 44 τρακτέρ - Αποχωρούν το μεσημέρι

09:02

Λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμός στη «μάχη» της πιο ερωτικής γιορτής του χρόνου

08:51

Booking.com: Ένας ελληνικός προορισμός στους 10 πιο φιλόξενους του κόσμου

08:43

Καραϊβική: Τρεις νεκροί σε νέο πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοου που φέρεται να μετέφερε ναρκωτικά

08:30

Ελλάδα και κλιματική μετανάστευση: Δημοσιονομικές πιέσεις, αγορά εργασίας και νέες ισορροπίες

08:22

Διευρύνει το δίκτυό του ο Σκλαβενίτης – Νέο κατάστημα στη Γλυφάδα

08:12

Leonardo Hotels: Νέα επένδυση 45 εκατ. ευρώ σε πεντάστερο στη Χαλκιδική και σχέδιο περαιτέρω επέκτασης το 2026

08:11

Ακίνητα: Η φάση με τις 2 τιμές στην αγορά παλιών κατοικιών - Το προφίλ αγοραστών/πωλητών το 2026

08:05

Προσφορές στις 6 Απριλίου για το Επιχειρηματικό Πάρκο - Logistics Center στη Φυλή, μέσω παραχώρησης 53+25 ετών

08:00

Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν φόρο - Τα 4 «κλειδιά» για τα αφορολόγητα ενοίκια

23:58

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ μηνύει το Χάρβαρντ για έγγραφα σχετικά με τις εισαγωγές φοιτητών

23:57

Θεοχάρης: Υπήρχε ολόκληρο σχέδιο για να πάμε στη δραχμή

23:42

Μακρόν: Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε καταδικασμένους για αντισημιτικές πράξεις

23:39

«Ελληνικό FBI»: Οι 10+1 τρανταχτές υποθέσεις που οδήγησε στη Δικαιοσύνη

23:33

Τραμπ: Το αίσθημα φόβου συμβάλλει στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

23:22

Συμβούλιο Ασφαλείας: Έκκληση για σταθερότητα και συνέχιση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία

23:15

Αδύναμη συνεδρίαση στη Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,1% για Nasdaq

23:01

Λετονία: Άνδρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

22:46

Δένδιας: Το στεγαστικό πρόγραμμα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θράκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider